Advertentie 

Algemene situatie:
We profiteren nog volop van hogedruk, maar zwakke storingen hebben zich inmiddels aan de randen van de Lage Landen laten zien. Vooral over het oosten van België en het zuiden van Limburg komt het tot enkele regen- en onweersbuien door depressie Elisonia. De hogedruk blijft de komende tijd dominant en we houden dan ook zomerweer ‘ohne ende’.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: zomers
Gisteren kon meetpunt Arcen een regionale hittegolf noteren. Aan de serie van 5 zomerse waarvan 3 tropische dagen werd voldaan en de hittegolf begon op 27 juni. De temperatuurreeks was 28,3, 29,2, 29,1, 30,1, 27,9, 28,9, 30,8 en gisteren 30,2°.

Elders (nog) geen hittegolf, maar wel weer vrij veel zonneschijn. Het zwerk was echter niet zo strakblauw als voorgaande dagen en dat had alles te maken met zwakke storingen aan de randen van de Lage Landen. In het oosten van België, schampend aan zuidelijk Limburg kwam het tot enkele regen- en onweersbuien. In Mont-Rigi viel 15 en in Humain 13 millimeter.

Lage wolken hadden de Wadden in hun greep en dat was zichtbaar aan de temperatuur. Op de Wadden werd het 18° met op Vlieland 17,9°. Langs de westkust werd het 20-21°, maar landinwaarts was het zomers en in de regio Arcen dus tropisch. In België werd het 19 tot 22° aan zee en bijna 30 in Limburg met in Kleine Brogel 29,7°.

De dag begon gisteren zeer fraai met een gekleurde zonsopkomst. Aad Hogenboom maakte de foto.
Jolanda Bakker maakte een uitstapje naar Utrecht en maakte daar deze foto.
Vanuit de trein maakte Jolanda Bakker deze foto van ons mooie Nederland.
Ton Wesselius maakte ook een mooie Hollandse foto,
prachtige condities voor een ballonvaart. De foto werd gemaakt door Hilligje Kooiker.

Vandaag: vrij zonnig
Ook op deze donderdag schijnt de zon flink. Wel trekken er velden met sluierwolken over het land en in het noorden komt aanvankelijk nog laaghangende bewolking en lokaal nevel en mist voor. Over het oosten van België (Ardennen) en wellicht ook over zuidelijk Limburg komt het (weer) tot enkele regen- en onweersbuien.

De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten en de temperatuur stijgt naar 21 tot 24° in het westen en noorden (op de Wadden blijft het kwik steken bij een graad of 20) en naar 25 tot 28 elders. In het zuidoosten en in Belgisch Limburg kan het lokaal 29° worden.

Willy Kok maakte deze foto in Rhenen aan de Rijn. Goed weer voor de druiven.

UV-Index: 7 !!
De kracht van de zon hoog. De UV-index is in deze tijd van het jaar het grootst en ligt rond de 7. Dat betekent sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 15 minuten! Smeer je dan ook goed in als je naar buiten gaat! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Vanavond en de komende nacht is het helder, maar later in de nacht komt er in het noorden laaghangende bewolking voor. Het blijft droog en het koelt af naar 13 tot 15°.

Morgen: eerst zon, later wolkenvelden
Morgen schijnt eerst de zon volop. In de middag komt er steeds meer bewolking voor en lokaal kan het tot een bui komen. Meer dan een druppel op de gloeiende plaat zal het niet zijn.

De wind waait uit het noorden en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 22-23° in het noorden en westen en naar 24 tot 27 elders. In het zuidoosten en in Belgisch Limburg kan het 28° worden. Overigens wordt het op de Wadden en in het noordwesten maximaal een graad of 20-21.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Het blijft zomer met een nieuw hogedrukgebied. Bron: wetteronline.de

Na morgen: aanhoudend zomers
Na morgen is het in het weekend droog, overwegend zonnig en ook (zomers)warm zomerweer. We gaan namelijk profiteren van een nieuw hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. De stroming komt uit het noorden en daardoor zijn de temperatuursverschillen tussen noord en zuid weer groot.

In het noorden wordt het 20 tot 22, in het midden 23 tot 25 en in het zuiden is en blijft het zomers warm met temperaturen van 26 tot 28°.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens EC. Hogedruk breidt zich uit naar het noordoosten. De aangevoerde lucht is warmer. Bron: wetteronline.de

Na het weekend blijft het ronduit zomers met hogedruk die zich zelfs naar Scandinavië lijkt uit te breiden. De stroming draait geleidelijk naar het oosten en de temperaturen gaan verder omhoog en het lijkt op meerdere plaatsen tropisch warm te worden in de loop van de volgende week.

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat duidelijk zien dat de temperatuur aanvankelijk dagelijks stijgt naar ongeveer 25°. In het noorden is het, vanwege een meest noordenwind, steeds enkele graden koeler, terwijl het in het zuiden juist warmer is. In de loop van volgende week lijkt het warmer te worden met oplopende temperaturen richting tropische waarden.

Het is droog en het blijft voorlopig ook droog. De groene lijn met toevoeging ‘5% van de jaren’ geeft het verloop van het neerslagtekort aan dat in 5 % van de jaren wordt overschreden. De blauwe lijn met toevoeging ‘mediaan’ het verloop dat in 50 procent van de jaren wordt overschreden. De rode lijn laat het neerslagtekort zien dat in de extreem droge zomer van 1976 optrad. Bron: KNMI

Aan het kaartje hierboven kunnen we goed zien dat het droog is en ook droog blijft. Het neerslagtekort is momenteel 172 mm en de verwachting is dat we over 15 dagen uitkomen boven de 200 millimeter. We zitten in ieder geval al bij de 5% droogste jaren…

Ron Schröder maakte deze prachtige foto bij het kerkdorpje Beuningen in Overijssel.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait vandaag uit het noordwesten en is overwegend matig van kracht met 8 tot 12 knopen. De windvlagen komen rond de 15 knopen uit. De golfhoogte is 0,2 tot 0,3 meter.

Morgen verandert er weinig. De wind waait uit het noordwesten met 9 tot 11 knopen. De windvlagen liggen rond de 14 knopen. De golfhoogte is opnieuw zo’n 0,2 tot 0,3 meter.

Deze schitterende foto werd ook gemaakt door Hilligje Kooiker.
Peter van Lindenberg maakte deze foto in Breskens.

Dit was het weer voor deze donderdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de zomerse ontwikkelingen. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor slechts 3 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 475 times, 1 visits today)

5 Reactie op “Lage Landen – Zomerweer ‘ohne ende’.”

 • Alice
  5 juli 2018 at 09:19

  Goedemorgen Rico,

  Ik heb een vraag aan je. (Alleen beantwoorden als je er tijd voor hebt natuurlijk!).

  Al weken staat het haantje op de kerktoren op noord, noord-noordoost. Soms even op noordwest. Wat is de uitleg dat we nu al zo lang een noordenwind hebben? Heeft dit met een blokkade te maken?
  Wij vinden het in elk geval geen probleem. ’s Avonds koelt het lekker af en door het weinige vocht is de warmte beter uit te houden. (Al verlang ik nu alweer naar de winter 😉 ).

  Fijne zomerse dag gewenst en hartelijke groet,
  Alice

  • Rico Schröder
   5 juli 2018 at 10:06

   Goedemorgen Alice,

   Dank voor je vraag.

   Het is inderdaad een blokkade tot in de hogere luchtlagen. We hebben steeds een hogedrukgebied over en ten noorden van onze streken met regelmatig een uitbreiding naar Scandinavië. De stroming draait dan weer naar noordoost met aanvoer van nog warmere lucht. Vanuit de Azoren worden de hogedrukimpulsen steeds nieuw leven ingeblazen met dan weer even een noord tot noordwestelijke stroming.

   Door die noordelijke stroming zijn de temperatuursverschillen tussen noord en zuid heel groot. Het wachten is op de grote ommezwaai die ongetwijfeld weer gaat komen, maar vooralsnog zit dat niet in de verwachting. Met die ommezwaai bedoel ik weer lagedruk in de regio IJsland.

   Jij ook een zomerse dag gewenst. Geniet ervan!

   Groeten,
   Rico

   • Alice
    5 juli 2018 at 22:34

    Dankjewel Rico! Laat de wind dan voorlopig maar lekker uit de noordelijke hoek blijven waaien. Heerlijk dat het ’s avonds zo afkoelt! En overdag niet zo klef is.

 • Huub
  5 juli 2018 at 14:16

  Wat een fijne toevoeging
  “Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen”! 🙂

  • Rico Schröder
   5 juli 2018 at 14:18

   Dag Huub,

   Dank voor je reactie.
   Deze verwachting is op verzoek toegevoegd en staat al een tijdje bij het weerbericht.

   Groeten,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier