Het weerbeeld is wisselvallig met zon, wolken en enkele buien en zomerwarmte is voorlopig niet in zicht. Gisteren konden we op veel plaatsen de eerste warme dag van deze meimaand noteren en ook vandaag komt de temperatuur, landinwaarts, boven de 20 graden uit. De komende dagen gaat de temperatuur weer omlaag en vanaf dinsdag blijven we met 15-19 graden weer onder de twintig graden. 

De dag begon zeer fraai in het Groningse Roodeschool. Jannes Wiersema maakte deze foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door binnenvaartschipper Johan Klos.
Monique Bormans maakte deze prachtige foto in Leiden.

De zon schijnt op deze zondag geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden. In het zuiden en zuidoosten is vanochtend een bui mogelijk, elders is het droog. Vanmiddag komen enkele buien tot ontwikkeling en deze buien kunnen gepaard gaan met onweer en lokaal veel regenwater in korte tijd. In het noordelijk en vanmiddag ook in het noordwestelijk kustgebied kan mist en/of lage bewolking van zee voor een grijze dag zorgen. Later op de middag zal de grijzigheid ook de westkust bereiken.

Er staat een matige en aan zee vrij krachtige noordenwind en de temperatuur stijgt naar 14-17 graden op de Wadden en langs de kust. De verwachte lage wolken en de aanlandige wind zorgt voor deze lage temperatuur en een jas is geen overbodige luxe. Landinwaarts wordt het een warme dag en kan de jas uitblijven. De temperatuur stijgt naar 20-24 graden met de hoogste temperaturen langs de oostgrens.

Vanavond is er landinwaarts nog een buienkans, maar de buien doven geleidelijk uit en het wordt op de meeste plaatsen droog. Komende nacht is het bewolkt en het noorden maakt kans op wat lichte regen. De temperatuur daalt naar 10-12 graden.

Morgen is het in het westen grijs en bewolkt, elders kan de zon af en toe schijnen. Morgenmiddag komt het in het binnenland tot enkele buien en lokaal is weer onweer mogelijk. De temperatuur stijgt naar 14-17 graden in de kustgebieden en naar 19-22 van west naar oost elders. De wind waait uit het noordwesten en is matig en aan zee vrij krachtig.

Dinsdag is het bewolkt en hier en daar spettert het wat. De meeste plaatsen houden het droog en vanuit het zuidwesten klaart het in de middag op en wordt het weerbeeld een stuk vriendelijker. Het wordt 15-16 graden in de kustgebieden en 17-18 landinwaarts.

De temperatuur ligt eerst boven de 20 en daarna veelal tussen de 15 en 20 graden.

De rest van de week is het wisselvallig lenteweer met een mix van zon, wolkenvelden en van tijd tot tijd wat regen. De temperatuur stijgt naar 15-19 graden, alleen in het zuidoosten kan soms de 20 graden worden bereikt. Volgend weekend lijkt de temperatuur weer wat te dalen.

Zomerwarmte is dan ook niet in zicht en mei zal te koud de boeken ingaan. De achterstand ten opzichte van normaal bedraagt tot gisteren 2,9 graden. De verwachting is dat we 1,1 graad te koud gaan afsluiten.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag en morgen nog 20 graden of meer wordt. Daarna gaat het kwik omlaag om later in de week weer wat te stijgen. In het weekend is de trend weer dalende…

Willem Maaskant maakte deze foto in Strijen – Sas
Trijntje van den Berg maakte gisteren deze foto in Barendrecht.
Jolanda Bakker maakte deze foto op een mooie zaterdag.
Gistermiddag ontstonden stapelwolken. Ton Wesselius maakte deze foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op zaterdag 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer, in samenwerking met Surviking, deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 


Innsbruck, SalzburgerLand en NKBV zijn partners van Alpenweerman.