klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
Een tweetal hogedrukgebieden, de ene boven onze streken (Xaver) en de ander bij IJsland (Winfried), zorgen ervoor dat de zomerwarmte weer terugkeert. Aanvankelijk is het gematigd warm met een noordelijke stroming aan de oostflank van Winfried, maar dit hoog trekt naar Scandinavië en de stroming draait naar noordoost. Verder nemen de neerslagkansen weer af en gaat de zon weer volop schijnen.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: overwegend bewolkt en aanvankelijk wat lichte regen
Gisteren had de bewolking de overhand en uit die bewolking viel hier en daar wat lichte regen of kwam het tot een enkele bui en dan vooral in het noorden van het land. Inclusief de flinke plensbuien van gisternacht kwam het Friese Wolvega uit op 19, het Friese Ee noteerde 18, het Drentse Sleen en het Friese Lippenhuizen 17 millimeter.

Bij Martin Vye in Wolvega viel gisternacht in total 19 millimeter.
Ook bij Jannes Wiersema in het Groningse Roodeschool een natte boel.

De temperatuur steeg naar 15 tot 17° aan zee en op de Wadden met in Wijk aan Zee 15,3 en in Den Helder en Vlieland 15,4°. Elders werd het 18 tot 22° met in De Bilt alweer de 2e warme dag van de maand. Het record is overigens 27 warme dagen. Het record aantal zomerse dagen voor juni is 14 en het aantal tropische 6.

De hoogste temperaturen werden genoteerd in het binnenland en dan met nam in het zuidoosten. Ell bij Weert noteerde maximaal 22,1°. In België werd het 16 tot 23° met in Kleine Brogel in Belgisch Limburg 22,6°.

Gerard Beekman maakte deze prachtige foto van een grijze ochtend in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Ook Marijk Beekman maakte een prachtige foto in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Ook bij Arno van Brakel een grijze dag.
Voor de zon was nagenoeg geen ruimte. Johan Klos maakte deze foto in/op Marken.
Pas gisteravond klaarde het lokaal wat op zoals hier in Zevenhuizen. Jolanda Bakker maakte de foto.

Vandaag: eerst grijs, later geregeld zonneschijn
Het is op deze zondag aanvankelijk grijs en nevelig en hier en daar komt mist voor. Door toenemende hogedrukinvloeden komt vanmiddag geleidelijk de zon tevoorschijn en het blijft op een lokale bui na droog.

De wind waait zwak uit het westen tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar 18-19° op de Wadden, in het noordwesten en langs de Belgische kust. Elders loopt het kwik op naar 20 tot 26° met de hoogste temperaturen in de zuidoostelijke helft en in Belgisch Limburg. Op veruit de meeste plaatsen wordt het vandaag zo’n 21 tot 24° en daarmee is het weer duidelijk warmer dan gisteren.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar waarden rond de 12-13°.

UV-Index: 6-7
De kracht van de zon hoog. De UV-index is 6 tot 7 en dat betekent matig tot sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 15 minuten. Als je een huid hebt die zeer snel verbrandt dan kan het zelfs al na minder dan 10 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Morgen: eerst bewolkt, later zon
Morgen is het aanvankelijk bewolkt, maar in de middag komt op steeds meer plaatsen de zon goed tevoorschijn. Het blijft overal droog en er waait een langzaam in kracht toenemende noordenwind.

De temperatuur stijgt naar 17-18° langs de noord- en westkust en naar 21 tot 26 elders met opnieuw de hoogste temperaturen in het zuidoosten en in Belgisch Limburg.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na morgen: terugkerende zomerwarmte
Dankzij het hogedrukgebied Winfried zijn de neerslagkansen de rest van de week klein. Gaandeweg komt er ook steeds meer zon en de temperaturen gaan verder omhoog. Dinsdag liggen de maxima tussen de 17 en 19° aan de kust en tussen de 21 en 26 elders met de hoogste waarden weer in het zuidoosten.

Die stroming draait in de loop van de week naar het noordoosten als het hoog Winfried naar Scandinavië trekt en het wordt weer warmer met zomerse temperaturen, zeker landinwaarts. Op veel plaatsen in het binnenland wordt het vanaf woensdag 26 tot 28°. Richting en in het volgende weekend lijkt het kwik weer wat in te leveren.

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen laat zien dat het kwik eerst gematigd is met temperaturen tussen de 20 en 25°. Vanaf woensdag wordt het warmer en wordt op steeds meer plaatsen de zomerse grens gehaald of overschreden. Volgend weekend lijkt het kwik weer wat in te leveren, maar dat is nog ver weg.

De temperaturen waren lager dan dat we de laatste gewend waren. Martin Vye maakte deze kleurrijke foto.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait vandaag uit het zuidwesten en later noordwesten. De windsterkte is slechts 4-5 knopen met vlagen tot 7 knopen. Aan zee waait de wind met 6-7 knopen. De golfhoogte is 0,1 meter en de watertemperatuur 17°.

Morgen waait de wind uit het noorden met 6 knopen. Pas in de namiddag en avond neemt de wind toe naar 10 knopen over land en naar 13 knopen aan zee. De golfhoogte neemt toe van 0,1 naar 0,5 meter en de watertemperatuur is opnieuw 17°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Dit was het weer voor deze zondag. Maak er een mooie dag van graag weer tot morgen, want dan volgt er weer een uitgebreid weerpraatje voor de Lage Landen. Tot morgen!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 625 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer