Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: 
Het hogedrukgebied Ludwiga boven het oosten van Europa en een nieuw hoog boven het zuidwesten van Europa, genaamd Marrit, zijn bepalend voor ons weer. Met een zuidwestelijke stroming wordt zeer zachte lucht aangevoerd met lokaal de eerste twintiger van het jaar. Deze ‘zomerwarmte’ in maart levert later op de dag lokaal wel een onweersbui op.

Morgen krijgen we te maken met een warmtefront en valt er lokaal enige (mot)regen en in de brede warme sector stijgt de temperatuur donderdag op meerdere plaatsen naar 20° of meer. Vrijdag passeert er in de loop van de dag een koufront en met april op de kalender is het licht wisselvallig met weer wat lagere temperaturen.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel zon
Gisteren begonnen we de dag in het noorden van het land met laaghangende bewolking en lokaal mist. Elders scheen al de zon volop en halverwege de ochtend was dat overal in de Lage Landen het geval. Het was dus wederom een prachtige lentedag met temperaturen die ruimschoots boven de norm van gemiddeld 11° uitkwam.

De temperatuur steeg naar 12 tot 14° op de Wadden en naar 16 tot 19 elders. Terschelling noteerde maximaal 12,4 en Lauwersoog 12,6°. Hoek van Holland was met 18,9° het warmst. In België lagen de maxima tussen de 16 en 19° met in Dourbes maximaal 19,1°. In het Luxemburgse Ettelbreck werd de eerste twintiger genoteerd met maximaal 20,1°.

Bij Jannes Wiersema begon de dag gisteren met een kleine wereld.
Op heel veel plaatsen was het schitterend weer met volop zon. Alle natuur loopt duidelijk uit. De foto werd gemaakt door Martin Vye.

Vandaag: eerst zon, later toenemende bewolking en kans op onweer
Het is op deze dinsdag aanvankelijk weer zonnig met hooguit wat sluierbewolking aan het zwerk. Later vanmiddag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking geleidelijk toe en in de namiddag is er in met name de zuidelijke helft van de Lage Landen kans op een lokale regen- of onweersbui.

De aanvankelijk zwakke zuidenwind draait naar zuidwest en neemt toe naar matig en de temperatuur stijgt naar 16° in het noorden en naar 20 in het zuiden en in delen van België. Op de Wadden blijft het kwik met een graad of 13 wederom iets achter. Kortom: op en top lenteweer!

Overigens heeft het afgelopen nacht aan de grond op uitgebreide schaal nog gevroren (Twenthe -4,4°). In het noorden ook op waarneemhoogte met in Nieuw-Beerta en in Leeuwarden -1,0°).

Vanavond is er lokaal nog kans op een bui, maar er zijn ook flinke opklaringen. In de loop van de nacht neemt geleidelijk de bewolking toe op de nadering van een warmtefront. De temperatuur wordt niet lager dan 6 tot 8° en er waait een matige en in het noordwestelijk kustgebied vrij krachtige zuidwestenwind.

de zon ging opnieuw zeer fraai onder. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.

Morgen: overwegend bewolkt en lokaal wat gespetter
Morgen krijgen we te maken met het zwakke warmtefront. Daardoor overheerst de bewolking en in de ochtend kan het met name in het noorden licht spetteren, maar zoals het zich laat aanzien valt het allemaal wel mee met lokaal hooguit een millimeter tegen het stof. Morgenmiddag komt af en toe de zon weer tevoorschijn.

De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de aangevoerde lucht is iets minder zacht met daardoor wat lagere temperaturen. Het wordt morgen 12-13° in het noorden en 16 in het zuiden. In het westen van België kan het 17° worden.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag zijn er wolkenvelden en in het noorden en midden is er kans op wat lichte regen. Het koelt af naar waarden omstreeks de 9°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF

De rest van de week: zeer zacht lenteweer, maar minder zon
Donderdag en vrijdag worden een tweetal zeer zachte dagen met geregeld zonneschijn, maar ook met vrij veel (sluier)bewolking. In het binnenland kan het donderdag tot een bui komen, maar elders blijft het droog. Vrijdag blijft het overal weer droog in afwachting op een koufront die in de nacht naar zaterdag pas passeert.

De temperatuur stijgt donderdag naar 16-17° in het noorden en naar 20-21 in het zuiden. Op de Wadden blijft de temperatuur wederom enkele graden achter. Vrijdag wordt het nog warmer met bijna overal een warme dag. Het wordt 20 tot lokaal 23°. Alleen op de Wadden en rondom het IJsselmeer blijft de temperatuur onder de 20°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF

Komend weekend: licht wisselvallig en minder zacht
In het eerste weekend van april is het licht wisselvallig met op beide dagen kans op enkele buien, maar ook de zon zal geregeld schijnen. Zaterdag wordt het van west naar oost 14 tot 16 en zondag 12 tot 14°. Begin april is het normaal een graad of 12,dus we blijven boven onze stand leven.

Pluimen:
De temperatuurpluim hieronder laat zien dat het vandaag een graad of 18 wordt. Morgen is het met een graad of 15 minder zacht, maar donderdag en niet in de laatste plaats vrijdag worden op uitgebreide schaal twintigers genoteerd. Vanaf zaterdag ligt de maximumtemperatuur veelal rond de 15° en dat is nog altijd ruim boven normaal voor begin april.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we alleen naar de 15 daagse pluim van het ECMWF dan zien we een drietal dagen met temperaturen ruimschoots boven de 15° en wel vandaag, donderdag en vrijdag. Morgen hebben we een klein dipje in temperatuur en vanaf zaterdag liggen de maxima rond of iets onder de 15°.

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Maart 2017: een top 3 notering?
Tot nu toe is deze maartmaand 1,9° te zacht. Normaal is het tot vandaag 5,9°, maar dit jaar staan we al op gemiddeld 7,8° en dat betekent tot nu toe een 7e plaats sinds 1901.

Met de verwachte temperaturen voor deze week komen we zeer waarschijnlijk uit op plaats 2 met een gemiddelde temperatuur van 8,5 of 8,6°. Het record lijkt in handen te blijven van 1991 met toen een gemiddelde temperatuur van 8,8°. Normaal (periode 1981-2010) is het overigens 6,2°.

Ben Saanen maakte deze prachtige lentefoto

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijkt Daan verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en ik ben er dan donderdag weer.

Ik zou zeggen blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 336 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier