Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Zoals gewoonlijk voor een normale Nederlandse zomer duurt het warme weer niet lang. De warmte wordt vandaag dan ook weer afgestraft, want er komen stevige onweersbuien tot ontwikkeling met kans op hagel en zware windstoten. Morgen tot en met zaterdag is het enkele graden koeler, maar verder prima (doe)weer.

Vanaf zondag gaat de temperatuur weer net zo snel de hoogte in als dat deze de komende dagen daalt. Begin volgende week kan het weer zomers tot lokaal tropisch warm worden en begint het hele spelletje opnieuw. 

Er waren wederom lichtende nachtwolken te zien. Collega Maarten maakte gisternacht deze foto.
Ook Aad Hogenboom maakte een prachtige foto van de zilverblauwe verschijningen.

Zomerse dinsdag

Gisteren scheen de zon flink, maar er was ook vrij veel sluierbewolking zichtbaar. Landinwaarts kwamen flinke stapelwolken tot ontwikkeling en lokaal groeiden deze uit tot een bui. Veruit het overgrote deel van het land hield het droog. De temperatuur steeg naar 21-24 graden aan de westkust en naar 25-29 graden elders met de hoogste waarden in Hupsel en Arcen met 29,1 graden.

Warmte wordt afgestraft door onweer

Na een nacht met temperaturen van 12-18 graden en in de zuidwestelijke helft een enkele (onweers)bui, is het op deze woensdag broeierig warm. Vanochtend zijn er perioden met zon, maar er zijn ook wolkenvelden en vooral over de (zuid)westelijke helft van het land komen enkele buien voor en daarbij is ook onweer mogelijk.

Vanmiddag ontstaan flinke stapelwolken en deze groeien uit tot stevige onweersbuien. De zwaarste buien zijn voor de tweede helft van de middag en de eerste helft van de avond. Code geel is inmiddels door het KNMI afgegeven en dat wordt wellicht weer een code oranje. Bij buien is kans op hagel en zware windstoten tot 90 km/uur. Lokaal kan de wind uitschieten naar 100 km/uur. Verder is kans op veel regen in korte tijd en is kans op wateroverlast.

De temperatuur stijgt naar 24-25 graden in het westen en naar 26-28 graden elders. Langs de oostgrens kan het 29-30 graden met de hoogste temperaturen in de regio Twente en de Achterhoek.

Vanavond komen eerst nog stevige onweersbuien voor. Later vanavond trekken de onweersbuien naar het noordoosten weg en wordt het geleidelijk droog. Vannacht zijn er opklaringen, maar ook enkele wolkenvelden. Lokaal ontstaat een mistbank en het koelt af naar 14-15 graden.

Ton Wesselius zag gisteren al de welbekende onweersverklikkers. Altocumulus Floccus.
Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Soms waren de sluierwolken dusdanig dik dat de zon het moeilijk had. Trijntje van den Berg maakte de foto in de Carnisse grienden van de Oude Maas

Enkele dagen minder warm

Morgen schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden. De dag start droog, maar al vrij snel neemt de kans op buien toe. Morgenmiddag is bij die buien een klap onweer mogelijk. De temperatuur is met 19-20 graden in het westen en noordwesten en 21-22 graden elders heel normaal voor de tijd van het jaar.

Na een droge en vrij heldere nacht met temperaturen van 10-12 graden, is het vrijdag prima zomerweer. Er is een mix van zon en stapelwolken en heel lokaal is nog een bui mogelijk en dan vooral in het binnenland. De temperatuur stijgt naar 18-19 graden in de kustgebieden en naar 20-22 graden landinwaarts.

Martin Vye maakte deze prachtige foto. Een fraaie cumulus met een pileus kapje.
Ook in Dordrecht was het prachtig weer. Arno van Brakel maakte deze foto.
Ook in het Friese Stiens was het prachtig weer. Meteo Nederland maakte de foto.

Weekend vrij zonnig en weer warmer

In het weekend is het vrij zonnig, maar zaterdag zijn er ook nog wolkenvelden. De temperatuur stijgt naar 20-22 graden. In het noordwesten wordt het 19 en in het zuidoosten kan het 23 graden worden.

Zondag bereikt weer warme lucht onze streken. Bij volop zonneschijn stijgt de temperatuur naar 22-24 graden in het westen en noorden en naar een zomerse 25-27 graden elders met de hoogste temperaturen in de zuidoostelijke helft van het land.

Volgende week weer zomers tot tropisch

Maandag wordt het nog warmer. De temperatuur stijgt van noordwest naar zuidoost naar 26-31 graden. Ook dinsdag en woensdag wordt het zomers tot tropisch en kan het zelfs nog warmer worden. De dagen daarna gaat de temperatuur langzaam weer omlaag en eind volgende week is het 22-27 graden. Het weerbeeld laat een mix zien van wolken, zon en een enkele (onweers)bui. Kortom: zomer!

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag zeer warm is. Morgen tot en met zaterdag is het duidelijk aangenamer, maar vanaf zondag gaat de temperatuur weer razendsnel omhoog naar tropische waarden begin volgende week.

Het is zomer en de zon schijnt. Denken we ook aan de hoge zonkracht? Deze is 7 en in het zuiden (bijna) 8. De onbeschermde huid verbrandt snel. Jolanda Bakker maakte de foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 501 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer