Lage Landen: Zomerse opleving gevolgd door 'Hollands' zomerweer
De komende dagen krijgen we gewone “Hollandse” zomerdagen. Oftewel: een weertype dat binnen, of iets buiten, de klimatologische lijntjes past. Dankzij een uitloper van het Azorenhoog is het vandaag rustig zomerweer, maar in eerste instantie wel bewolkt. Morgen wordt het een stuk warmer met op veel plaatsen zomerse temperaturen. Wel ligt er een storing klaar op de Atlantische Oceaan. Deze zal ons donderdag weten te bereiken waardoor er weer de nodige neerslag verwacht wordt. De dagen die volgen neemt de invloed van een hogedrukgebied weer toe, maar zullen de temperaturen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar liggen. Doordat (verzwakte) storingen bij ons in de buurt blijven blijft de kans op een bui aanwezig.
Gisteren
Gisteren was er op veel plaatsen ruimte voor de zon afgewisseld door stapelwolken. Op een aantal plaatsen werd het ook (tijdelijk) volledig bewolkt. Lokaal viel er uit de dikkere bewolking ook wat lichte neerslag. Aan zee werd het gisteren zo’n 19 à 21 graden. Landinwaarts was het met zo’n 22 tot 24 graden wat warmer. Het Limburgse Arcen was officieel met 25.6 graden de warmste plaats van de Lage Landen gisteren.
Vandaag
Vandaag profiteren de Lage Landen van een uitloper van het Azorenhoog. Hierdoor is het rustig zomerweer met een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. Dankzij een verzwakte storing die overtrekt komen er op veel plaatsen wolkenvelden voor. In de loop van de dag lossen de wolken steeds verder op en ontstaan er diverse stapelwolken. Het blijft op de meeste plaatsen droog, al kan er wel wat lichte regen uit de dikkere bewolking vallen. De maxima komen uit op zo’n 20 graden aan zee. Landinwaarts liggen de maxima iets hoger met 22 tot 24 graden.
Morgen liggen de Lage Landen in eerste instantie nog onder invloed van het Azorenhoog. Dankzij de aanvoer van warmere lucht wordt het dan ook iets warmer dan vandaag. In de kustgebieden wordt het 22 tot 24 graden. Landinwaarts liggen de maxima tussen de 25 en lokaal 28 graden in het (zuid-)oosten van Nederland en in België. De dag begint op de meeste plaatsen droog, al kunnen er echter in de ochtend ook al buien voorkomen in het noordwestelijke kustgebied.
Er is ruimte voor de zon al trekken er ook gebieden met hogere bewolking over. Deze bewolking is een voorbode van een koufront dat vanuit het westen richting de Lage Landen trekt. Het koufront bereikt de westkust aan het begin van de avond en trekt dan gedurende de avond en nacht verder naar het oosten. Tijdens de passage van het front kunnen stevige buien voorkomen waarbij onweer mogelijk is.
Komend weekend
Na het koufront komen we opnieuw onder invloed van uitlopers van het Azorenhoog en een hogedrukgebied bij Rusland te liggen. Wel zijn we dankzij het koufront in wat koelere lucht terechtgekomen. Doordat de stroming over het algemeen zonaal (westelijk) liggen de maxima wat lager dan woensdag en donderdag. Vrijdag wordt het zo’n 19 tot 24 graden. Zaterdag en zondag zijn de maxima met waarden tussen de 20 en 25 graden vergelijkbaar met die van vrijdag. Verder is er ruimte voor de zon afgewisseld door (stapel)wolken.
Het lijkt niet helemaal droog te blijven dit weekend. Verzwakte storingen weten toch onze regio te bereiken. Hierdoor kunnen er voornamelijk in de noordelijke helft van Nederland in de loop van zaterdag of zondag toch een aantal regenbuien kunnen vallen.
Droogte/Neerslagtekort
Dankzij het wisselvallige weer ligt het landelijke neerslagtekort weer onder de lijn van het recordjaar 1976. Desondanks behoort 2018 nog steeds tot de 5% droogste jaren en is de droogte voor diverse regio’s nog altijd aanwezig. De komende week gaat het landelijke neerslagtekort weer iets oplopen volgens het KNMI. Maar dankzij de mildere temperaturen en hogere neerslagkansen t.o.v. de voorgaande periode loopt de lijn wel minder stijl:
Na een zomerse opleving volgt dus een koufront. Dankzij een zonale stroming krijgen we in het weekend normale, of iets hogere, temperaturen voor de tijd van het jaar. Vooral in het noorden en westelijke kustgebied geregeld kans op een bui. Dit was het weer voor vandaag, morgen weer een bericht van Rico!
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.
Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Wereldwijde weathercard service
- Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.