Advertentie 

Algemene situatie:
Tussen het hogedrukgebied Tanja en orkaan Ophelia wordt vandaag zeer warme lucht aangevoerd. De komende dagen gaat het weer veranderen en zeker later in de week wordt het sterk wisselvallig met meer wind en regen of enkele buien. Bovendien gaat de temperatuur flink naar beneden.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren was het op en top zomerweer in oktober. We begonnen de dag hier en daar met nevel en mist, maar al vrij snel scheen de zon ongehinderd aan een strakblauwe lucht.

De temperatuur ging flink de hoogte in en steeg naar 18 tot 24°. Op maar liefst 10 KNMI meetpunten werd een nieuw dagrecord voor de 15e oktober genoteerd onder andere in Ell, Wijk aan Zee, Hoek van Holland, Westdorpe en Den Helder. De hoogste temperaturen werden in het zuiden genoteerd met in Ell 23,9, in Eindhoven 24,0 en in Maastricht 24,2°. Het alltime high voor de 15e bleef de 24,9° gemeten in 1990 in Maastricht. In België lagen de maxima tussen de 20 en 25° met in Antwerpen maximaal 24,7°.

deze prachtige foto op een prachtige oktoberdag werd gemaakt door Joyce Derksen

Op deze maandag worden op alle KNMI meetpunten nieuwe dagrecords genoteerd. Het alltime record voor deze 16e oktober is 24,2° gemeten in 1949 in Maastricht. Voor De Bilt is het record bijvoorbeeld 21,2 (1949), voor Eindhoven 20,7 (1959) voor Rotterdam 20,4 (1987) en voor Schiphol maar 19,4° (1987).

Bij veel zon, hier en daar wat wolkenvelden en een matige zuidenwind lopen de temperaturen vanmiddag flink op. In het noorden wordt het 21-22° (Wadden 20°), in het midden 24, lokaal 25 en in het zuiden van het land kan het 26, lokaal zelfs 27° worden. In België wordt het op meerdere plaatsen 25-26° en ook in Hoog-België loopt het kwik op naar een graad of 21.

Overigens trok er afgelopen nacht een storing over met name de zuidelijke helft van de Lage Landen en hier en daar kwam het tot een bui.

orkaan Ophelia bereikt vandaag Ierland, maar zal snel in kracht afzwakken. Bron: ECWMF, wetteronline.de

Even een klein uitstapje naar Ierland, want orkaan Ophelia bereikt vandaag Ierland met veel regen en niet in de laatste plaats heel veel wind. Ophelia bereikt de zuidkust met een zeer zware storm, windkracht 11, mogelijk nog orkaankracht windkracht 12. Verder komen er zeer zware windstoten voor tussen de 165 en 180 km/uur. Zodra het vasteland is bereikt zal de wind over land in kracht afnemen, maar in de Ierse Zee blijft vandaag een (zware) storm staan, windkracht 9 tot 10. Ophelia trekt naar het noordoosten en trekt in kracht afnemend over de noordelijke Noordzee naar Scandinavië.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, maar er trekt ook hoge (sluier) bewolking over de Lage Landen. Het blijft droog en bij een matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind daalt de temperatuur naar 10 tot 12°.

de zon kwam erg fraai op. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius
De zon ging ook weer fraai onder. Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

Morgen schijnt de zon, maar er is ook sluierbewolking zichtbaar en feitelijk is dat het koufront behorende bij die orkaan Ophelia. Het blijft droog en er waait een matige en in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied (vrij) krachtige zuidwestenwind.

De temperatuur is weliswaar lager dan vandaag (kan ook haast niet anders…), maar is nog altijd prima voor de tijd van het jaar. Het wordt 16° in het noordwesten en 20 in het zuidoosten van het land. In zuidelijk Limburg en in delen van België kan het nog 21-22° worden.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor woensdag. Aan de voorzijde van naderende lagedruk wordt nog warme lucht aangevoerd. Bron: wetteronline.de

Woensdag schijnt in de oostelijke en zuidoostelijke helft van het land de zon flink. Elders komt vrij veel sluierbewolking voor waar de zon soms wat wazig doorheen schijnt. De wind waait uit het oosten tot zuidoosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt op de Wadden naar een graad of 16-17. Elders in het noorden wordt het 18, in het midden 20 en in het zuiden 21, lokaal 22°. Ook in België wordt het op veel plaatsen 20 tot 22°. Kortom: het blijft maar te warm voor de tijd van het jaar.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Lagedruk heeft het voor het zeggen. Bron: wetteronline.de

Vanaf donderdag neemt de wisselvalligheid duidelijk toe met elke dag regen of enkele buien. De wind is vooral komend weekend duidelijk aanwezig en de temperaturen gaan flink naar beneden. Donderdag wordt het nog 16 tot 18, maar de dagen daarna wordt het niet warmer dan 14-15°. Overigens is dat een hele normale temperatuur voor de tijd van het jaar. Het Europese ECMWF model lijkt de warmte langer vast te houden, maar staat daarin alleen.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat het na deze nazomerse maandag geleidelijk minder warm wordt. Tot en met donderdag komt het kwik nog ruimschoots boven de 15° uit, maar vanaf vrijdag moeten we het doen met maximaal een graad of 15 en soms er zelfs onder. Op termijn, begin volgende week, kan het nog alle kanten op, maar dat wordt vanzelf duidelijk.

Dit was het voor deze (na)zomerse maandag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

we begonnen met nevel/mist en dus dauwdruppels. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
deze prachtige vogel werd vastgelegd door Ton Wesselius

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 266 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier