Advertentie 

Algemene situatie:
Een zwak hogedrukgebied vormt zich boven West- en Centraal-Europa. Het lagedrukgebied ten noordwesten van Groot-Britannië verliest hierdoor zijn invloed boven onze streken. Voor ons weerbeeld betekent dit dat het minder wisselvallig wordt. Het is overwegend droog, de zon laat zich vaker zien en de temperaturen gaan omhoog. Vanaf woensdag verlies de hogedruk haar invloed echter weer.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: lokaal tot in de ochtend 40 mm neerslag!
Na een kletsnatte nacht viel gisterochtend op veel plekken nog regen, maar deze trok in de middag via het noorden het land uit. Geleidelijk klaarde het op, maar het duurde even voordat in het midden en noorden van Nederland de zon ging schijnen. Aan het eind van de middag en in de avond kwam er in België en het zuiden van Nederland lokaal nog een bui voor, er zat zelfs nog een enkele klap onweer bij. In de loop van de avond losten deze buien op. De maxima lagen over het algemeen tussen de 17 en 21 graden. In Limburg werd het wat warmer met temperaturen richting of net boven de 23 graden. In België werd het lokaal 24 graden.

Bij Albert Thibaudier viel er 11 mm neerslag.
En ook bij Jolanda Bakker was er veel regen gevallen.
Ook deze foto werd door Jolanda Bakker gemaakt.
Ton Wesselius kwam tot 28 mm.

Vandaag begint de dag met volop zonneschijn, al kunnen met name in het westen ook wat wolken voorkomen. In de loop van vanochtend ontstaan er op steeds meer plekken stapelwolken, welke lokaal kunnen uitgroeien tot een bui. Hoewel er vanmiddag dus lokaal een bui valt, schijnt de zon ook op veel plekken volop. De temperatuur stijgt naar 18 tot 21 graden in de kustgebieden. In het binnenland en delen van België wordt het 22 a 23 graden. Er staat een matige, aan de kust soms vrij krachtige, zuidwestelijke wind.

Vanavond lossen de buien op en laat de zon zich op veel plaatsen nog zien. De wind neemt in kracht af. Komende nacht verloopt overal droog en het is op de meeste plekken helder. De minimumtemperatuur ligt tussen de 11 en 13 graden.

In de loop van de ochtend werd het droger. Deze foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg.
En uiteindelijk scheen op de meeste plekken de zon volop. Johan Klos maakte deze foto.

Morgen begint de dag opnieuw met veel zonneschijn. Al snel ontstaan er echter weer stapelwolken, waarachter de zon zich soms verstopt. De kans op een bui is klein: waarschijnlijk blijft het overal droog. Aan de kustgebieden stijgt de temperatuur naar 21 a 22 graden, verder landinwaarts wordt het op veel plekken zomers (temperatuur >25 graden). In het oosten en zuiden van Nederland en het noorden van België stijgt de temperatuur lokaal naar 27 graden. Aanvankelijk staat er een zwakke, meest zuidelijke wind, in de loop van de middag komt in de kustprovincies echter een zeewind opzetten welke de wind naar west tot noordwest doet draaien. In de avond laat de zon zich weer uitgebreid zien.

Dinsdag verandert er weinig. De zon schijnt weer volop, al komen zo nu en dan ook stapelwolken voor. De temperaturen stijgen naar zo’n 22 graden aan de kust tot 27, lokaal 28 graden landinwaarts. Aan de oostgrens is een bui aan het eind van de dag niet uitgesloten.

Woensdag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop. Aan de kust wordt het een graad of 24, aan de oostgrens, in het zuidoosten en in delen van België komt het tot een temperatuur van 29 graden. Lokaal wordt de tropische waarde van 30 graden zelfs bereikt. Dit alles gaat niet zonder slag of stoot: in de middag neemt vanuit het zuiden de kans op stevige regen- en onweersbuien namelijk toe (zie ook de kaart hieronder, die de Convective Available Potential Energy (CAPE) weergeeft, een maat voor onstabiliteit in de atmosfeer).

Het Amerikaanse GFS-model laat de instabiliteit zien op de woensdag. Twee kanttekeningen: GFS heeft de neiging de CAPE-waarden te overdrijven en de CAPE is niet de enige factor die komt kijken bij het ontstaan van onweer. Bron: Wetterzentrale

De rest van de week is het minder warm en is er minder ruimte voor de zon. Met name donderdag is er nog kans op buien waar ook onweer bij kan zitten. In de pluim hieronder zien we dat de neerslagkansen na donderdag weer afnemen, maar dat de temperaturen de rest van de week wel een stuk lager zijn met waarden rond de 20 graden. Wel is er volgens de pluim vanaf het weekend weer meer ruimte voor de zon. De temperatuur lijkt dan na het weekend weer omhoog te gaan. Hoe dit zich allemaal precies gaat ontwikkelen hangt echter af van details en het is dan ook nog te ver vooruit om een gedetailleerde verwachting te geven.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Na woensdag een behoorlijke temperatuurdip, na het weekend lijkt er dan weer een stijgende lijn in de temperatuur te zitten.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Vanaf woensdag neerslagkansen.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI. De komende dagen veel zon, en ook het volgende weekend lijkt vrij zonnig te verlopen.

Dit was het voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht. Bedankt voor het lezen, fijne zondag en graag weer tot morgen!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 475 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier