Lage Landen: zomerse dagen en kansen op onweer
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Gisteren viel er vooral in het noorden en midden wat regen, wat zeer welkom was. Vandaag belooft een zomerse en vrij zonnige dag te worden. Vooral het zuidwesten loopt later op de dag kans op een (onweers)bui. Zaterdag ook nog zomers, maar later op de dag is er (vooral) in het noordoosten kans op regen- en onweersbuien. De dagen daarna is het weer iets minder warm.
Gisteren regen van betekenis
Het neerslaggebied kwam gisteren iets zuidelijker dan in eerste instantie door de modellen aangegeven, maar boeren en natuur waren er uiteraard weer dolblij mee. Zeker ook omdat het ‘malse’ regen was waardoor het goed de grond in kon trekken. Uiteindelijk is er op een aantal plekken 6-9 mm gevallen. Het blijven echter druppels op een gloeiende plaat, de droogte houdt onverminderd aan.
Vooral het noorden en midden zaten in de regen. In het zuiden viel weinig tot geen regen.
Zomers en vrij zonnig
Vandaag start de dag in het midden en zuiden vrij zonnig met hooguit wat sluierbewolking. In het noorden komt vooral in de ochtend nog wat meer bewolking voor. In de middag krijgt daar de zon ook meer en meer de ruimte. In het zuiden neemt dan juist de bewolking weer met toe. Er ligt een lagedrukgebied boven Frankrijk en deze bezorgd ons deze bewolking. Later in de middag neemt ook de kans op een bui toe in het zuidwesten. De wind waait uit een oostelijke tot zuidoostelijke richting en brengt warme lucht naar ons land toe. Op veel plaatsen wordt het 25 tot 28 graden, lokaal misschien wel 29. Op de Wadden blijft de temperatuur nog wel iets achter.
Een groot lagedrukgebied boven Frankrijk zorgt later vanavond voor buien, mogelijk met onweer. Vanuit het oosten/zuidoosten wordt tegelijkertijd warme lucht aangevoerd.
Onweerskansen in de avond
In de avond en nacht wordt het vervolgens spannend. In eerdere berichten werd al geschreven over eventuele onweerskansen. Deze zijn er ook nog steeds, maar dan vooral voor het zuidwesten. Voor onweer is er onder andere Cape nodig. Hoe hoger de Cape is, hoe groter de onstabiliteit is en hoe groter de kans op onweersbuien. Meer uitleg over Cape lees je hier. Naast Cape is het ook belangrijk dat er vocht aanwezig is. In onderstaande afbeelding is er niet alleen in het zuidwesten Cape aanwezig, maar ook in het noordoosten. Daar is echter simpelweg geen vocht aanwezig om buien te voeden. Om goede geclusterde buien te krijgen, is ook de wind belangrijk. Er moet aardig wat wind op hoogte staan, en daarnaast moet de wind uit verschillende richtingen waaien om als het ware een draaiing te creëren. Er is heel wat nodig om alles ‘perfect’ te laten uitkomen, maar als de ingrediënten aanwezig zijn, dan kunnen er stevige onweersbuien ontstaan. Later dit seizoen delen we nog een uitgebreid verhaal over het ontstaan van onweersbuien.
Er is tot 1000 J/kg Cape aanwezig boven België. De Cape in het noordoosten wordt door een gebrek aan vocht niet aangesproken.
Vooral boven België en Frankrijk lijken goede geclusterde buien te kunnen ontstaan. Er is daar zelfs een kans op supercells. In die omgeving is redelijk wat windschering aanwezig (30-40 knopen).
De buienlijn trekt geleidelijk noordwestwaarts, waardoor vooral het zuidwesten in de avond en nacht te maken kan krijgen met buien, waar ook onweer bij mogelijk is. Mocht je een liefhebber zijn en in die omgeving wonen, blijf dan zeker alert Mocht je mooie foto’s hebben dan kan je ze altijd insturen naar foto@alpenweerman.nl.
Ook zaterdag zomers
Zaterdag belooft een hele aardige zomerdag te worden, als je tenminste van warm en zonnig weerhoudt. Er zijn flinke zonnige perioden en de temperatuur loopt opnieuw op naar 25 tot 29 graden. Daarbij moet wel meteen een kanttekening bij worden geplaatst, want het zal broeierig aanvoelen. We hebben te maken met een hoge luchtvochtigheid en je kan je warmte dan veel minder makkelijk kwijt. Gevolg is dat je bij elke inspanning al snel zult gaan zweten. Die vocht is wel een nieuwe trigger voor potentiële onweer en lokaal veel regen. Hoe en waar de zwaarste buien daadwerkelijk zullen we moeten afwachten.
Vooral in het noordoosten vinden we een hoog dauwpunt. Daar is het risico op regen- of onweersbuien het grootst.
Ook de neerslagsommen laten zien dat er in het noordoosten potentieel de meeste neerslag zou kunnen vallen.
Hoe gaat het verder?
Ook zondag lijkt het risico op buien in het noordoosten nog vrij groot. Daar is er ook de minste ruimte voor de zon. In de rest van het land komt de zon goed tevoorschijn. De temperatuur ligt met 20 tot 25 graden iets lager. Ook de dagen daarna schommelt de temperatuur veelal tussen de 20 en 25 graden. Elke dag is er wel kans op een (onweers)bui. Tussendoor schijnt de zon ook geregeld.
Benieuwd hoe het weer zich de komende week verder gaat ontwikkelen? Blijf ons dan vooral volgen en graag tot een volgende keer.
Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.
Afgestudeerd meteoroloog aan de universiteit van Wageningen.
één reactie op “Lage Landen: zomerse dagen en kansen op onweer”
Comments are closed.
Mooi bericht Maarten!
Voor de onweerliefhebbers! In het Alpenweerman FORUM korte updates mbt de onweerskansen vanmiddag -avond en morgen. Link TOPIC(s)
https://alpenweerman.nl/forum/recent/https://www.alpenweerman.nl/forum/recent/