Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Gisteren viel er vooral in het noorden en midden wat regen, wat zeer welkom was. Vandaag belooft een zomerse en vrij zonnige dag te worden. Vooral het zuidwesten loopt later op de dag kans op een (onweers)bui. Zaterdag ook nog zomers, maar later op de dag is er (vooral) in het noordoosten kans op regen- en onweersbuien. De dagen daarna is het weer iets minder warm.

Gisteren regen van betekenis

Het neerslaggebied kwam gisteren iets zuidelijker dan in eerste instantie door de modellen aangegeven, maar boeren en natuur waren er uiteraard weer dolblij mee. Zeker ook omdat het ‘malse’ regen was waardoor het goed de grond in kon trekken. Uiteindelijk is er op een aantal plekken 6-9 mm gevallen. Het blijven echter druppels op een gloeiende plaat, de droogte houdt onverminderd aan.

Vooral het noorden en midden zaten in de regen. In het zuiden viel weinig tot geen regen.

Zomers en vrij zonnig

Vandaag start de dag in het midden en zuiden vrij zonnig met hooguit wat sluierbewolking. In het noorden komt vooral in de ochtend nog wat meer bewolking voor. In de middag krijgt daar de zon ook meer en meer de ruimte. In het zuiden neemt dan juist de bewolking weer met toe. Er ligt een lagedrukgebied boven Frankrijk en deze bezorgd ons deze bewolking. Later in de middag neemt ook de kans op een bui toe in het zuidwesten. De wind waait uit een oostelijke tot zuidoostelijke richting en brengt warme lucht naar ons land toe. Op veel plaatsen wordt het 25 tot 28 graden, lokaal misschien wel 29. Op de Wadden blijft de temperatuur nog wel iets achter.

Een groot lagedrukgebied boven Frankrijk zorgt later vanavond voor buien, mogelijk met onweer. Vanuit het oosten/zuidoosten wordt tegelijkertijd warme lucht aangevoerd.

Onweerskansen in de avond

In de avond en nacht wordt het vervolgens spannend. In eerdere berichten werd al geschreven over eventuele onweerskansen. Deze zijn er ook nog steeds, maar dan vooral voor het zuidwesten. Voor onweer is er onder andere Cape nodig. Hoe hoger de Cape is, hoe groter de onstabiliteit is en hoe groter de kans op onweersbuien. Meer uitleg over Cape lees je hier. Naast Cape is het ook belangrijk dat er vocht aanwezig is. In onderstaande afbeelding is er niet alleen in het zuidwesten Cape aanwezig, maar ook in het noordoosten. Daar is echter simpelweg geen vocht aanwezig om buien te voeden. Om goede geclusterde buien te krijgen, is ook de wind belangrijk. Er moet aardig wat wind op hoogte staan, en daarnaast moet de wind uit verschillende richtingen waaien om als het ware een draaiing te creëren. Er is heel wat nodig om alles ‘perfect’ te laten uitkomen, maar als de ingrediënten aanwezig zijn, dan kunnen er stevige onweersbuien ontstaan. Later dit seizoen delen we nog een uitgebreid verhaal over het ontstaan van onweersbuien.

Er is tot 1000 J/kg Cape aanwezig boven België. De Cape in het noordoosten wordt door een gebrek aan vocht niet aangesproken.

Vooral boven België en Frankrijk lijken goede geclusterde buien te kunnen ontstaan. Er is daar zelfs een kans op supercells. In die omgeving is redelijk wat windschering aanwezig (30-40 knopen).

De buienlijn trekt geleidelijk noordwestwaarts, waardoor vooral het zuidwesten in de avond en nacht te maken kan krijgen met buien, waar ook onweer bij mogelijk is. Mocht je een liefhebber zijn en in die omgeving wonen, blijf dan zeker alert Mocht je mooie foto’s hebben dan kan je ze altijd insturen naar foto@alpenweerman.nl.

Ook zaterdag zomers

Zaterdag belooft een hele aardige zomerdag te worden, als je tenminste van warm en zonnig weerhoudt. Er zijn flinke zonnige perioden en de temperatuur loopt opnieuw op naar 25 tot 29 graden. Daarbij moet wel meteen een kanttekening bij worden geplaatst, want het zal broeierig aanvoelen. We hebben te maken met een hoge luchtvochtigheid en je kan je warmte dan veel minder makkelijk kwijt. Gevolg is dat je bij elke inspanning al snel zult gaan zweten. Die vocht is wel een nieuwe trigger voor potentiële onweer en lokaal veel regen. Hoe en waar de zwaarste buien daadwerkelijk zullen we moeten afwachten.

Vooral in het noordoosten vinden we een hoog dauwpunt. Daar is het risico op regen- of onweersbuien het grootst.

Ook de neerslagsommen laten zien dat er in het noordoosten potentieel de meeste neerslag zou kunnen vallen.

Hoe gaat het verder?

Ook zondag lijkt het risico op buien in het noordoosten nog vrij groot. Daar is er ook de minste ruimte voor de zon. In de rest van het land komt de zon goed tevoorschijn. De temperatuur ligt met 20 tot 25 graden iets lager. Ook de dagen daarna schommelt de temperatuur veelal tussen de 20 en 25 graden. Elke dag is er wel kans op een (onweers)bui. Tussendoor schijnt de zon ook geregeld.

Benieuwd hoe het weer zich de komende week verder gaat ontwikkelen? Blijf ons dan vooral volgen en graag tot een volgende keer.

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.478 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Lage Landen: zomerse dagen en kansen op onweer”

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer