Advertentie 

Algemene situatie:
Ten noorden en oosten van onze streken zit hogedruk, maar over centraal Europa zit vlakke lagedruk en daar bevindt zich ook een thermisch laag. We krijgen dan ook een zomers weekend met aangename temperaturen, maar vooral landinwaarts moet wel rekening worden gehouden met regen en onweer.

Na het weekend stroomt er vanaf dinsdag tijdelijk minder warme lucht over onze streken, maar het ziet ernaar uit dat het kwik eind volgende week alweer gaat stijgen.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: wolkenvelden, ook zon, maar ook regionaal regen
Gisteren viel het weerbeeld in een groot deel van het land vies tegen. Het was over het algemeen bewolkt en vanuit het zuidoosten trok een gebied met buiige regen met hier en daar ook onweer over het land. Regionaal viel veel regen met in Sint Hubert (Noord Brabant) 49 en in Vierhouten (Gelderland) 47 millimeter.

In het noorden scheen aanvankelijk de zon flink en later klaarde het ook in de rest van het land wat op. Later kwam het in het oosten weer tot enkele regen- en onweersbuien.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 17 en 27° met de hoogste temperaturen in het noordoosten. Nieuw Beerta noteerde 26,6°. Op Vlieland werd het maximaal 16,7°. In België lagen de maxima tussen de 15-16° langs de Belgische kust en 24 in het Centrum met in Diepenbeek en Kleine Brogel 24,2°.

Een tegenvallende dag in een groot deel van het land met zelfs wat lichte regen. De tuinbedjes bleven dan ook leeg bij Jolanda Bakker.
In de middag klaarde het hier en daar weer op en was het gelijk weer een stuk vriendelijker. Ton Wesselius maakte de foto.
Deze prachtige foto van de zonsondergang werd gemaakt door Hilligje Kooiker uit Staphorst.
Ook deze mooie foto werd gemaakt door Hilligje Kooiker.

Vandaag: perioden met zon, landinwaarts onweerskansen
Er zijn op deze zaterdag flinke perioden met zon, maar er is ook vrij veel hoge bewolking. In het oosten en noordoosten is vanochtend een enkele regen- of onweersbui mogelijk, maar deze buien trekken weg of lossen op. Daarna is het droog met dus de zon erbij. Later vanmiddag neemt landinwaarts de kans op een regen- of onweersbui weer toe.

De temperatuur stijgt naar 19 tot 22° op de Wadden en langs de westkust, maar door een zwakke tot matige noordenwind blijft het kwik in het zuidwesten en niet in de laatste plaats langs de Belgische kust steken bij 17-18°. Elders in de Lage Landen loopt de temperatuur op naar waarden tussen de 23 en 27° met de hoogste temperaturen langs de oostgrens.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, maar in de oostelijke helft van het land blijft er kans op een regen- of onweersbui. Het koelt af naar waarden tussen de 13 en 16°.

UV-Index: 6-7
De kracht van de zon hoog. De UV-index is 6 tot 7 en dat betekent matig tot sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 15 minuten. Als je een huid hebt die zeer snel verbrandt dan kan het zelfs al na minder dan 10 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Morgen: flink wat zon, langs de oostgrens buienkansen
Morgen schijnt de zon in een groot deel van de Lage Landen flink. Landinwaarts komt wat meer bewolking voor en langs de (gehele) oostgrens is er kans op een regen- of onweersbui. Elders lijkt het droog te blijven.

De zwakke noord tot noordwestenwind neemt in de middag toe naar matig en aan zee naar vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar 18 tot 21° langs de gehele kust en op de Wadden en naar 22 tot 26, lokaal 27 elders met de hoogste temperaturen in het zuidoosten en in Belgisch Limburg.

De verwachte weerkaart voor maandag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Volgende week: tijdelijk koeler, neerslagkansen klein
Na het weekend is het maandag nog vrij warm met geregeld zonneschijn. Met name in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen is er kans op een regen- of onweersbui, elders blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 18 tot 20 op de Wadden en in het noordwesten en naar 21 tot 26 elders met in het zuidoosten opnieuw de hoogste temperaturen.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Dinsdag tot en met donderdag is het duidelijk wat koeler en dan vooral in de kustprovincies, maar de neerslagkansen zijn klein vanwege een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. Aan de oostflank van het Azorenhoog stroomt met een matige en aan zee (vrij) krachtige noordenwind koele lucht naar onze streken waarin de temperatuur blijft steken bij waarden tussen de 17 en 19° op de Wadden en in de kustgebieden. Landinwaarts wordt het nog ‘gewoon’ 20-21°. Overigens zijn dat hele normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

De verwachte weerkaart voor volgend weekend volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Aan het eind van de week en volgend weekend zal hogedruk over onze streken zorgen voor aangenaam weer. De temperaturen zullen dan weer gaan stijgen, maar door die hogedrukinvloeden blijven ook dan de neerslagkansen klein.

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen laat het allemaal weer mooi zien. Vooral dinsdag en woensdag is het duidelijk koeler met temperaturen in een groot deel van het land rond of onder de 20°. Later volgende week gaat de temperatuur weer omhoog en volgens het Amerikaanse weermodel wordt het weer zomers met temperaturen van 25° of wellicht wel weer meer.

Gisterochtend viel het nog vies tegen bij Ton Wesselius in Roelofarendsveen met veel bewolking en ook wat lichte regen.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait uit het noorden en neemt vanmiddag over land toe naar 8 tot 10 knopen. De vlagen zullen dan boven de 10 knopen uitkomen met uitschieters tot 17 knopen. Aan zee wordt de wind vanmiddag 14 knopen met ook uitschieters tot 17 knopen. De golfhoogte neemt toe van 0,3 naar 0,5 meter en de watertemperatuur is 14°.

Morgen waait de wind in de ochtend weer zwak met 5 tot 7 knopen. Morgenmiddag neemt de wind weer in kracht toe met uitschieters tot 16 knopen. Aan zee neemt ook de wind toe en wordt 17 knopen. De windvlagen halen de 20 knopen. De golfhoogte neemt weer toe van 0,3 naar 0,5 meter bij een watertemperatuur van 14°.

Jolanda Bakker maakte deze mooie foto.

Dit was het weer voor deze zaterdag. Maak er een mooi weekend van en graag weer tot morgen. Fijn weekend!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 404 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier