Advertentie 

Algemene situatie:
Momenteel is het bij ons zonnig weer met warme tot tropische temperaturen. Dit alles hebben we te danken aan hogedrukgebied Concha welke zich boven Centraal Europa bevindt. Concha voert met een zuidelijke stroming lucht aan welke zijn oorsprong vindt in Zuid-Europa en Noord-Afrika.

Morgen ligt de hoogste druk ten noordwesten van ons, als gevolg hiervan wordt de wind meer noordelijk en wordt het dus minder warm. Later in de week krijgen we echter weer te maken met hogedruk in het oosten en hierdoor wordt de stroming opnieuw zuidelijk met ook weer hogere temperaturen tot gevolg.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: zonovergoten en erg warm
Gisteren begon de dag vrijwel overal strakblauw. In de loop van de ochtend en ’s middags ontstonden er met name in het binnenland wat stapelwolken, maar het bleef vooral zonnig. Ook bleef het overal droog. Er stond een zwakke, variabele wind, kracht 2. De temperatuur liep uiteen van 26 graden in het noorden tot 30 graden in België. In een smalle kuststrook bleef het met 23 tot 26 graden wat koeler.

Een prachtige start van Vaderdag bij Ton Wesselius.
Een blauwe lucht met onschuldige stapelwolkjes bij Albert Thibaudier.

Afgelopen nacht was het meest helder, alleen in België en het (noord)oosten van Nederland kwamen nog wat wolken voor. De wind was nog steeds zwak en de temperatuur daalde naar 14 tot 17 graden Celsius.

Door de grote droogte moet er flink gesproeid worden op weilanden en in tuinen. Foto door Albert Thibaudier.

Zonkracht 7!! Verbranding: snel / roodkleuring onbeschermde huid: 10-15 min!

Vandaag: zonnig en tropisch
Vandaag begint de dag op een enkel wolkenveld (grootste kans hierop voor het (noord)oosten) na weer strakblauw. In het noordoosten komt er lokaal ook wat mist of nevel voor, maar dit zal vanochtend vroeg alweer verdwijnen. Het blijft de gehele dag zonnig, er kunnen echter wel weer wat stapelwolken ontstaan.

En dat gesproei leverde voor Meteo Roodeschool dit mooie plaatje op!

De temperatuur stijgt aan de kust naar waarden tussen de 24 en 26 graden. Verder ligt de temperatuur tussen de 27 graden in het noordoosten tot 31 graden in het zuiden van Nederland en België. Lokale uitschieters tot 32 a 33 graden Celsius zijn niet uitgesloten.

De weerkaart van vandaag volgens het WRF4km model. Bron: Modellzentrale

De variabele wind is met kracht 1 a 2 nog zwakker dan gisteren; hierdoor kan de gevoelstemperatuur (met name in het binnenland) onaangenaam hoog uitpakken. In het westen, noorden en rondom het IJsselmeer zorgt een briesje vanaf het water in de loop van de ochtend en in de middag daarentegen juist voor wat verkoeling.

Vanavond en vannacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 16 en 20 graden en de wind draait naar het noorden.

AWM-collega Rico genoot ook van de mooie zondag.

Morgen: uiteenlopende temperaturen en meer bewolking dankzij noordelijke wind 
Door de verandering in het luchtdrukpatroon is na komende nacht ook morgen de stroming noordelijk. Deze noordelijke stroming voert relatief koele en vochtige lucht aan. De zon zal morgen nog met regelmaat te zien zijn, maar ook komen er dankzij de vochtigere lucht wat wolken voor. Wel blijft het droog.

De weerkaart van dinsdag. Bron: GFS/Wetteronline

De noordelijke wind is aanvankelijk zwak met kracht 2, maar neemt in de loop van de dag toe tot kracht 3, aan de kust mogelijk 4. Omdat de wind zwak is trekt de koelere lucht niet gemakkelijk naar het zuiden. In het zuiden van Nederland en in België kan het dus opnieuw flink opwarmen, maximumtemperaturen rond of boven de 30 graden zijn hier niet uitgesloten. In het noorden wordt het daarentegen wel een stuk koeler met temperaturen rond (in het uiterste noorden/de Wadden zelfs onder) de 20 graden. Op de plekken waar de 30 graden gehaald wordt kan deze week een regionale hittegolf bereikt worden.

De maximumtemperatuur voor morgen volgens Hirlam. Opvallend is de tweedeling in temperatuur; de lage temperaturen in het noorden en langs de kust en de tropische temperaturen in België. Bron: Wetterzentrale

Middellange termijn: aanhoudende droogte en meest zomers
Woensdag ligt de kern van de hogedruk iets meer richting het oosten. De stroming wordt dan noordoostelijk en tegen die tijd heeft de koele lucht zich verder over de Benelux verspreid. De maximumtemperaturen liggen tussen de 20 en 27 graden, waarbij de laagste waarden voor het noorden zijn en de hoogste voor België. Opnieuw wisselen zon en bewolking elkaar af en blijft het droog.

De weerkaart voor donderdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Donderdag zorgt een knik in het drukpatroon boven de Benelux weer voor een zuidelijke aanvoer. Hierdoor wordt het opnieuw een vrij zonnige en warme, mogelijk tropische dag. De temperaturen stijgen naar waarden tussen de 26 en 31 graden, er is een kansje dat de temperatuur lokaal zelfs tot 34 graden Celsius stijgt. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren hangt af van hoe de precieze drukverdeling uitpakt. Donderdag later op de dag neemt de kans op een (onweers)bui toe.

Als we tenslotte nog even naar de pluim kijken, zien we dat vanaf vrijdag de onzekerheid groter wordt. We komen op een grens van lagedruk in het noorden en hogedruk in het zuiden in te liggen en de precieze ligging van deze drukgebieden bepalen met wat voor weer we te maken krijgen. Vooralsnog lijkt het erop dat de temperatuur (iets) af gaat nemen, maar de neerslagkansen blijven klein.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon- en bewolkingsverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuwe blik op de weerkaarten, ikzelf schrijft later weer. Fijne week en graag weer tot morgen!

Ook bij Jolanda Bakker was het op enkele cumuluswolken na strakblauw.

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 453 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier