Algemene situatie: Het zomerse hogedrukgebied Oldenburgia zorgt vandaag en morgen voor een zomers tot tropisch weerbeeld. Een koufront behorende bij een depressie bij IJsland, die waarschijnlijk de naam Nepomuk gaat krijgen, zal ons woensdag met nattigheid passeren en dit front zorgt daarna voor een daling van de temperatuur richting september.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Fraai zomerweer

Gisteren was het op en top zomerweer met volop zonneschijn. Voor de niet vakantiegangers was het een geluk dat het in het weekend was en ook vandaag en morgen kan nog van volop zomerweer worden genoten. De temperatuur steeg gisteren naar 21-22° in het noorden en naar 25-26 in het zuiden van het land. De hoogste temperatuur was weggelegd voor Westdorpe met maximaal 26,6°. Ook in België, waar gistermiddag in het zuidoosten een (onweers)bui voorkwam, lagen de maxima tussen de 21 en 26° met de laagste temperaturen in de Ardennen en de hoogste (26,2°) in Antwerpen.

het was gisteren een prachtige zomerdag en velen genoten van een dagje strand. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas op het strand van Egmond aan Zee
ook deze foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas. Veel zon aan zee, wolken landinwaarts
Niet alleen aan zee was het fraai, ook landinwaarts was het prima zomerweer. De foto werd gemaakt door Martin Vye
ook bij Jolanda Bakker een aangename zondag

Wederom een mooie zomerdag

Ook vandaag is het prachtig zomerweer met volop zonneschijn. Wel is er wat sluierbewolking of zijn er wat onschuldige stapelwolken zichtbaar, maar dat mag de pret niet drukken. Het blijft overal droog en bij opnieuw weinig wind loopt de temperatuur op naar 21 tot 23° in het noorden en naar 27-28 in het zuiden en in het overgrote deel van België. Alleen in de hogere delen van België blijft het kwik met een graad of 25 een fractie achter.

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder met hier en daar de vorming van enkele mistbanken. Het blijft droog en de temperatuur daalt naar een graad of 11 in open gebieden en naar een graad of 18 in de grote steden.

de dag begon met nevel en enkele mistbanken. Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius
De dag was ook fraai bij Jannes Wiersema met flink wat zon
het wad bij Holwerd gisterochtend bij opkomende zon. De foto werd gemaakt door Jan Snijders

Zomerse tot tropische dinsdag

Ook morgen is het prachtig zomerweer met aanvankelijk volop zonneschijn. In de loop van de middag zien we vanuit het noordwesten geleidelijk de bewolking toenemen, maar het blijft overdag nog droog. De zwakke tot matige zuidenwind draait geleidelijk naar zuidwest en de temperaturen gaan weer flink de hoogte in. Met maxima van 24-25° in het noordwesten en een tropische 30-31 in het zuiden en in België wordt het niet alleen de warmste dag van deze week, maar van de hele inmiddels bijna afgelopen maand augustus.

Morgenavond neemt vanuit het noordwesten de kans op buien toe en in de nacht naar woensdag volgt de rest van het land en bij die buien is ook kans op onweer.

de 850 hPa kaart voor aanstaande woensdag met de scheidingslijn tussen warme en koude lucht (front) voor onze kust. Bron: GFS via wetteronline.de

Koufront leidt afkoeling in

Woensdag is het over het algemeen bewolkt en er valt enige tijd buiige regen met aanvankelijk landinwaarts nog kans op onweer. De wind draait na frontpassage naar het noorden en de temperatuur, die aan het begin van de nacht nog 21 tot 27° is van noordwest naar zuidoost, zal overdag liggen tussen de 18° in het noorden en westen en nog altijd een zomerse 28 in het zuidoosten.

de verwachte weerkaart voor vrijdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Later in de week weer hogedrukinvloed

Vanaf donderdag zal een nieuwe uitloper van het Azorenhogedrukgebied de honneurs weer waarnemen. Dat betekent weer overwegend rustig weer met naast wolkenvelden ook geregeld zonneschijn. In de wat koudere polaire lucht die wordt aangevoerd kunnen wel enkele buien tot ontwikkeling komen, maar over het algemeen lijkt het droog te blijven. Een hoogtelaag boven Frankrijk kan mogelijk wat roet in het eten gooien, maar vooralsnog berekenen de weermodellen de daarbij horende neerslag ten zuiden van de Lage Landen. De komende dagen houden we dit natuurlijk scherp in de gaten

De temperatuurpluim van het ECMWF van gisteravond. Bron: KNMI
de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperaturen zijn vandaag en morgen zoals gezegd en zoals ook te zien aan bovenstaande temperatuurpluimen nog volop zomers en morgen, zeker in het zuiden, ook tropisch. Woensdag vindt een overgang plaats naar koeler weer later in de week met temperaturen vanaf donderdag rond of zelfs onder de 20°.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Zaterdag maakte Peter van Lindenberg nog deze prachtige foto van de Binnenmaas in Maasdam

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 479 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer