Advertentie 

Algemene situatie:
Het is deze dagen zomers tot tropisch dankzij het hogedrukgebied Falk boven onze streken. Uitlopers van voormalig orkaan Chris, inmiddels bij IJsland, zullen ons dinsdag bereiken en de kans op (verfrissende) buien neemt geleidelijk toe. Bij die buien is ook onweer mogelijk.

Omdat het buien zijn en geen regengebieden, zal het weerbeeld dan ook van plaats tot plaats verschillen. Aan de heersende droogte wordt niet veel gedaan en zo’n bui is slechts een druppel op de spreekwoordelijke gloeiende plaat. Later in de week gaan we alweer profiteren van een uitloper van het Azorenhoog en blijft het weer overwegend droog.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel zonneschijn
Gisteren scheen de zon weer volop, maar in het noorden en vooral in het noordoosten begon de dag nog met bewolking. Ook deze wolkenvelden verdwenen in de loop van de middag en uiteindelijk scheen de zon volop.

Er stond over het algemeen weinig wind en de temperatuur steeg naar 20 tot 22° in het noorden en westen en naar 23 tot 28 elders met de hoogste temperaturen in het zuiden. Kleine Brogel noteerde 28,9 en Arcen 27,8°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Martin Vye.
Aad Hogenboom maakte deze foto op het strand van Noordwijk. Het zicht was prima!
Deze zomerfoto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Ik was gisteravond op het strand van Zandvoort en maakte deze foto van de zonsondergang.

Vandaag: volop zonneschijn
Deze zondag doet zijn naam eer aan. De zon zal volop schijnen met vanochtend slechts lokaal wat hoge sluierbewolking. Het blijft droog en er waait niet meer dan een zwakke oostenwind.

De temperatuur gaat flink de hoogte in en stijgt naar 24-25° op de Wadden, naar 27-28 in het noorden en westen en naar 29 tot 32° elders met de hoogste temperaturen in Brabant, Limburg en Belgisch Limburg. Aan zee zal vanmiddag en verkoelende zeewind opsteken zodat de temperatuur daar wat gaat dalen.

Het HD model van de Duitse weerdienst laat in een groot deel van het land tropische temperaturen zien. Bron: meteologix.com

Vanavond en de komende nacht is het helder en blijft het droog. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 13 en 17°.

Morgen: weer veel zon, later wat meer bewolking
Morgen zal de zon weer flink schijnen en het blijft droog. Wel verschijnt er later op de dag vanuit het zuidwesten geleidelijk wat meer bewolking.

De wind waait wederom zwak uit het oosten tot noordoosten en de temperatuur gaat opnieuw flink omhoog. Het wordt overal zomers tot tropisch warm met op de Wadden temperaturen van een graad of 26. In het noorden en westen wordt het 27 tot 29° en elders in den lande loopt het kwik op naar 30° en meer. Het wordt in het midden en zuiden op veel plaatsen zo’n 30 tot 32°.

De verwachte weerkaart voor donderdag. We profiteren wederom van een uitloper van het Azorenhoog. Bron: wetteronline.de

Na morgen: geleidelijk een toenemende kans op een enkele (onweers)bui
Onder invloed van een zwak koufront, behorende bij de IJslandse depressie en voormalig orkaan Chris, kunnen dinsdag enkele buien tot ontwikkeling komen en bij die buien is ook lokaal kans op onweer. Vanaf woensdag lijkt het weer (overwegend) droog te blijven door een nieuwe uitloper van het Azorenhogedrukgebied.

Geregeld zal ook de zon schijnen, maar het zonovergoten beeld zal wel verdwijnen en voor het gevoel wordt het allemaal wat drukkender en benauwder. Lokaal kan een enkele regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen, maar deze buien zullen zeker de droogte niet aanvallen.

Het is droog en het blijft voorlopig ook droog met inmiddels een tekort van 210 millimeter. De komende 15 dagen loopt dit tekort op naar 237 millimeter gemiddeld. De groene lijn met toevoeging ‘5% van de droogste jaren’ geeft het verloop van het neerslagtekort aan dat in 5 % van de jaren wordt overschreden. De blauwe lijn met toevoeging ‘mediaan’ het verloop dat in 50% van de jaren wordt overschreden. De rode lijn laat het neerslagtekort zien dat in de extreem droge zomer van 1976 optrad. Bron: KNMI

De wind waait uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur wordt over het algemeen wat aangenamer. Dinsdag wordt het van west naar oost zo’n 23 tot 28 en woensdag 22 tot 25°. Ook de dagen daarna is het aangenaam met veelal temperaturen van 22 tot 26° met continue de hoogste temperaturen in het oosten en zuidoosten. Kortom: het blijft gewoon zomer!

Een klein wolkje aan de lucht bij Jolanda Bakker.
Willy Kok maakte deze foto van de Rijn vanaf de brug bij Rhenen.

Vierdaagse weer voor Nijmegen en omstreken: warm met een buienkans
Dinsdag beginnen we de dag met zonneschijn. Gaandeweg de dag neemt de bewolking toe en in de middag en avond is er kans op een regen- of onweersbui. De temperatuur is bij de start zo’n 17-18° en stijgt dinsdagmiddag naar ongeveer 28°.

Woensdag tot en met vrijdag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en op een lokale bui na lijkt het droog te blijven. De temperatuur stijgt in de middag naar 24 tot 26°, maar tijdens de vroege uren is het zo’n 13 tot 16°.

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het weer mooi zien. Vandaag en morgen en ook nog dinsdag worden zomerse en lokaal tropische dagen. Woensdag levert het kwik wat in, maar donderdag lijkt het alweer wat warmer te worden.

Vanaf donderdag nemen de verschillen tussen de modellen toe. Het Amerikaanse weermodel laat de warmte weer terugkeren met op uitgebreide schaal zomerse tot lokaal tropische dagen. Het Europese model is duidelijk minder warm en komt volgend weekend niet eens aan de 20°. Welk model gelijk krijgt moet nog worden afgewacht…

Prachtig zomerweer voor op het water. Ton Wesselius maakte de foto.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind is over land oostelijk met slechts 4-5 knopen. Aan zee wordt de wind geleidelijk noord (zeewind) en neemt toe naar 10 knopen. De golfhoogte is 0,1 meter

Morgen verandert er weinig. Over land weer een zwakke oost tot noordoostenwind met 4 tot 6 knopen. Aan zee in de middag een zeewind met zo’n 10 knopen. De golfhoogte is opnieuw slechts 0,1 meter.

Goed weer voor de druiven. Jolanda Bakker maakte de foto.
Ook bij Ton Wesselius gaat het hard met de druiven.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie (zon)dag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 751 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage Landen – Zomers tot tropisch! Vanaf dinsdag buienkansen.”

 • Weerextremen
  28 juli 2020 at 21:13

  Ge-delete. (Niet op de datum gelet).

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier