Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
De temperaturen worden zomers tot lokaal tropisch, want aan de zuidflank van de hogedrukgebieden Tews en Uwe wordt zeer warme lucht naar onze streken getransporteerd. Een lagedrukgebied ten zuiden van onze streken zal later dit weekend en volgende week weer zorgen voor regen en onweer.

Met deze hoge temperaturen kunnen we nu al zeggen dat mei 2018 recordwarm de boeken in zal gaan. Het vorige record van 15,7° gemeten in 2008 wordt gebroken, want de verwachting is dat mei 2018 uit gaat komen op maar liefst 16,4°. Normaal is het in mei 13,1°. Ook april was dit jaar al 3° te warm en is daarmee uitgekomen op plaats 4 sinds de metingen begonnen in 1901. De gehele lente komt waarschijnlijk uit op brons met 11,0 of 11,1°. Een record zit er niet in, want maart was anderhalve graad te koud…

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: mix van zon en wolken
Gisteren scheen de zon geregeld, maar er trokken ook wolkenvelden over het land. In de ochtend viel er in de noordelijke helft nog wat regen, gistermiddag kwam het hier en daar tot een enkele bui en lokaal werd er ook onweer waargenomen.

De temperatuur steeg naar 20-21° in het westen van Zeeland (veelal door lage wolken en nevel/mist), naar 22-23° op de Wadden en naar 24 tot 27 elders. Ell en Eindhoven noteerden 26,8 en Gilze-Rijen 26,9°. In België werd het 16-17° aan de kust en 26-27 landinwaarts met in Schaffen 27,0°.

Deze mooie foto met opbollende stapelwolken werd gemaakt door Albert Thibaudier in het Friese Mildam.
Martin Vye uit Wolvega maakte deze prachtige foto.
Ook in het westen van het land opbollende stapelwolken. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius uit Roelofarendsveen.

Vandaag: veel zon
Het is op deze zaterdag prachtig zomerweer in een zeer warme meimaand. De zon schijnt flink, er is hooguit wat hoge bewolking en het blijft droog.

De temperatuur zal op meetpunt De Bilt voor de 25e keer deze lente stijgen tot boven de warme grens van 20°. Het record is ook 25 dagen gemeten in 2011 en de komende dagen wordt dit record veel scherper gezet gezien de verdere verwachtingen.

De temperaturen lopen vandaag flink op en dit zijn de temperaturen later vanmiddag. Lokaal kan het nog warmer worden, want de maxima liggen veelal hoger dan de uurlijkse verwachtingen. Bron: AWM/ICON weermodel.

Het kwik stijgt naar 22 tot 24° op de Wadden en naar een zomerse 26 tot een tropische 30 elders met de hoogste temperaturen in de zuidoostelijke helft van het land en in Belgisch Limburg.

De verwachte maxima volgens ons eigen model met lokaal dus 30°.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, blijft het droog en koelt het af naar 12 tot 17°.

UV-Index: 7
De kracht van de zon is in deze tijd vrij hoog. De UV-index is 7 en dat betekent sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 15 minuten. Als je een huid hebt die zeer snel verbrandt dan kan het zelfs al na minder dan 10 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

De temperaturen lopen vandaag wederom flink op en dit zijn de temperaturen vanmiddag. Lokaal kan het nog warmer worden, want de maxima liggen veelal hoger dan de uurlijkse verwachtingen. Bron: AWM/ICON weermodel.

Morgen: veel zon, later vanuit het zuiden kans op onweer
Morgen starten we de dag met volop zon, zeker in het noorden van het land. Naar het zuiden toe is er meer bewolking en al vrij snel komt het in de zuidelijke helft en dan met name in België tot enkele regen- en onweersbuien. Deze buien trekken gaandeweg de dag langzaam noordwaarts en zullen aan het eind van de middag ook het midden van het land bereiken.

De verwachte maxima volgens ons eigen model.

De wind waait zwak tot matig uit het oosten en de temperatuur stijgt naar 26 tot 29°. Op de Wadden en in het noordwestelijk kustgebied wordt het maximaal 22 tot 24°.

De verwachte weerkaart voor halverwege komende week. Bron: EC/Wetteronline.de

Na morgen: aanhoudend zomers met een toenemende kans op onweer
Na het weekend trekken de hogedrukgebieden wat verder van onze streken weg en wij komen dan in een soort zadelgebied (niemandsland tussen de diverse drukgebieden). Later zal de luchtdruk geleidelijk wat gaan dalen en krijgt lagedruk wat invloed op ons weer.

Het blijft warm meiweer met geregeld zon, maar nagenoeg elke dag is er ook kans op regen en onweer. De temperaturen stijgen maandag en dinsdag nog naar waarden tussen de 25 en 30°, maar later in de week gaat het kwik langzaam wat omlaag. Vrijdag, 1 juni, is het van west naar oost zo’n 20 tot 25°.

Het aantal warme dagen voor meetpunt De Bilt kan en zal dus deze lente uitkomen op 30 dagen. Het aantal warme dagen voor de maand mei komt wellicht uit op 21 (record was 19) en wellicht gaat ook het record van 12 zomerse dagen verbroken worden. Daarvoor staat de teller tot en met gisteren op 8. Het is een bijzondere maand…

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen laat zien dat de temperatuur voorlopig, in ieder geval 4 dagen, mogelijk meer, uitkomt tot boven de zomerse grens van 25°. Vanaf woensdag lijkt de temperatuur wat te gaan dalen en begin juni komen we uit rond de 20°. Normaal is het eind mei, begin juni zo’n 18-19°.

Ton Wesselius maakte deze fraaie foto.
Jolanda Bakker maakte gisteravond nog deze foto.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De oostenwind waait zowel over land als aan zee met 9 tot 11 knopen. De windvlagen liggen tussen de 14 en 16 knopen. De golfhoogte is 0,4 meter en de temperatuur van het water zo’n 14°.

Morgen waait de wind met 7 tot 12 knopen en de vlagen liggen in de ochtend rond de 20, later op de dag neemt de wind in kracht af. De golfhoogte is 0,5 tot 0,6 meter en de zeewatertemperatuur 14-15°.

Deze fraaie foto werd gemaakt door Joyce Derksen uit Doornenburg.
Ook deze foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie zaterdag, goed weekend en graag weer tot morgen.

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 260 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier