klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De zomer weet tijdens de laatste dagen van augustus van geen wijken en lijkt ook tijdens de eerste paar dagen van september aan te houden. Wel is de aangevoerde lucht vochtiger en wordt het voor het gevoel drukkend warm. Het zorgt ook voor de ontwikkeling van stapelwolken die vervolgens weer kunnen uitgroeien tot enkele regen- en onweersbuien.

De prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius
Ook Aad Hogenboom maakte een prachtige foto van het ochtendgloren

Regionaal vandaag al hittegolf

Vandaag kunnen de KNMI-meetpunten Gilze-Rijen, Eindhoven, Volkel, Arcen, Hupsel en Twenthe al een regionale hittegolf noteren. Daar wordt vandaag met tenminste 30 graden voldaan aan de criteria van vijf zomerse dagen op rij, waarvan drie tropisch. De regionale hittegolf begon afgelopen donderdag en duurt nog zeker tot en met woensdag.

Morgen komen meer plaatsen aan de criteria en is wellicht sprake van een landelijke hittegolf als ook De Bilt aan de voorwaarden voldoet. De Bilt heeft tot nu toe een serie van drie zomerse en één tropische dag.

Op zes stations kan vandaag al een hittegolf worden genoteerd.
het was druk op de stranden, zowel aan zee als hier bij de Zevenhuizerplas. Jolanda Bakker maakte deze foto.

Zonnig en tropisch warm

Op deze maandag zet de (regionale) hittegolf zich voort. Rond 11 uur is het al 24-27 graden. Vanmiddag wordt het op veel plaatsen tropisch met 30-32, in het zuidoosten lokaal 33 graden. In het noordelijk en westelijk kustgebied wordt het (net) niet tropisch met 28-30 graden en op de Wadden wordt het een graad of 27-28. Omdat de aangevoerde lucht vochtiger is zal het drukkend warm en klam aanvoelen.

De wind waait uit het noordoosten en is zwak tot hooguit matig. Aan zee zorgt de wind vanmiddag voor enige verkoeling op de stranden. Het weerbeeld is zonnig met hier en daar wat sluierwolken. Vanmiddag kunnen landinwaarts stapelwolken ontstaan en in het oosten kunnen deze uitgroeien tot een lokale onweersbui.

Vanavond is in het oosten nog een enkele onweersbui mogelijk. In de rest van het land is het droog. De temperatuur daalt naar 17-20 graden en daarbij blijft het warmer dan afgelopen nachten.

Toenemende kans op een regen- of onweersbui

Morgen schijnt de zon weer flink. In de middag komen hier en daar stapelwolken tot ontwikkeling en is lokaal kans op een regen- of onweersbui. De temperatuur stijgt naar 28-29 graden aan zee en op de Wadden en naar een tropische 30-32, lokaal 33 graden in de rest van het land.

Morgenavond zijn er opklaringen, maar ook enkele wolkenvelden. Lokaal is een enkele regen- of onweersbui niet uitgesloten. In de nacht naar woensdag is het meest droog met naast opklaringen ook wolkenvelden. De temperatuur daalt naar 17-20 graden.

Woensdag is het eerst zonnig met ook wat sluierwolken. In de middag neemt de bewolking geleidelijk toe en gaat de zon regelmatig schuil. De kans op een enkele regen- of onweersbui neemt toe. Met 28-29 graden in het noorden en westen en 30-32 graden in het oosten, midden en zuiden van het land is het opnieuw zeer warm en op veel plaatsen tropisch.

Marianne van der Meer maakte deze mooie zomerfoto in Barendrecht

Hittegolf op veel plaatsen donderdag voorbij

Op donderdag trekt een koufront over onze streken met enkele buien. Lokaal is daarbij onweer mogelijk, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Later in de middag neemt de buienlans weer af en wordt het vanuit het westen weer droog.

De tropische hitte en de hittegolf is op veel plaatsen echter weer voorbij. De temperatuur stijgt naar 21-22 graden in het westen en naar 24, lokaal 25 graden in het oosten van het land. Alleen daar waar het nog 25 graden of meer wordt houdt de hittegolf aan.

Albert Thibaudier maakte deze foto op een mooie zomerdag

Kwik in het weekend weer zomers

Vrijdag en in het weekend van de maandwisseling blijft het over het algemeen droog. Naast wolkenvelden zijn er ook flinke perioden met zon. De temperatuur stijgt vrijdag naar 22-23 graden. In het noordwesten wordt het 21 en in het zuidoosten lokaal 24 graden.

In het weekend wordt het weer warmer met zaterdag 23-24 graden in het noorden en westen en een zomerse 25-27, lokaal 28 graden in het oosten, midden en zuiden van het land. De meteorologische herfst start zondag op meerdere plaatsen zomers. In het noorden en westen wordt het 25-26 graden en in de rest van het land 26-28 graden. In het zuidoosten kan het 29 graden worden, terwijl het kwik in het noordwesten en op de Wadden nipt onder de 25 graden blijft.

Tijdens de eerste week van september, maandag nog 21-26 graden, lijkt de temperatuur te gaan dalen en eind volgende week is het dan 19-21 graden. Voor de tijd van het jaar is dat een hele normale temperatuur.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat duidelijk zien dat het vandaag en morgen en waarschijnlijk ook woensdag tropisch warm is in het midden van het land. Donderdag is de temperatuur lager, maar daarna gaat het kwik weer wat omhoog. Na het weekend gaat de temperatuur langzaam verder onderuit.

Peter van Lindenberg maakte deze foto in de omgeving van Elspeet.
Ook op Ameland was het prachtig zomerweer. Meteo-Nederland maakte de foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 524 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer