Advertentie 

Algemeen: temperaturen boven de 20°, later buien
Het hogedrukgebied Marrit ligt boven het oosten van Europa en wij wachten in de Lage Landen op het koufront behorende bij depressie Johnny. Voordat het zover is hebben we nog een zomers slot van deze zeer zachte maartmaand.

Morgen is het licht wisselvallig, maar vanaf zondag zorgt een nieuw hogedrukgebied weer voor droog weer met geregeld zon. De temperaturen zijn komende week wel weer lager, maar in eerste instantie nog altijd boven normaal.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: zeer zacht
We begonnen de dag van gisteren met vrij veel (hoge) bewolking. Al vrij snel kwam de zon tevoorschijn en de temperaturen gingen rap omhoog.

de zeer hoge maxima van gisteren. Kaartje gemaakt met WXdecoder.

Zoals op bovenstaand kaartje te zien is, lagen de maxima tussen de 15 en 18° op de Wadden en rond de 22-23 in het midden en zuiden van de Lage Landen. Eindhoven en Arcen noteerden beide 23,2° en voor Eindhoven was dat een record voor de 30e maart. Voor Arcen net niet, want op 30 maart 1998 werd het 23,4°. Op de meeste plaatsen was het een nieuw dagrecord, want bijvoorbeeld ook in De Bilt werd het record uit 1911 verbroken. Toen werd het op de 30e 21,3°, gisteren 21,8°. In België lagen de maxima tussen de 19 en 23° met in Gent maximaal 23,4°.

de terrasjes staan weer klaar om ook vandaag gevuld te worden. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.

Vandaag: eerst zon, later buien. Zeer warm
Net als gisteren is het ook vandaag zeer warm lenteweer met temperaturen die oplopen naar 17-18° aan zee en naar 22, lokaal 23 in het oosten van het land. Alleen op de Wadden blijft het kwik steken bij een toch nog steeds aangename waarde van 15°. Het all-time record voor 31 maart is 22,7° gemeten in Gilze-Rijen en wel drie jaar geleden in 2014.

Het weerbeeld kenmerkt zich door vrij veel sluierwolken, maar vanochtend schijnt ook de zon. Vanmiddag neemt de bewolking geleidelijk toe en vanuit het zuidwesten volgen later enkele buien. De matige zuid tot zuidwestenwind ruimt vanmiddag naar west tot zuidwest en later vanmiddag zal het vanuit het westen snel afkoelen. Aan het eind van de middag is het 13 tot 15° aan zee en nog boven de 20 in het oosten, vanavond om een uur of acht is het van west naar oost zo’n 12 tot 17°.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en er valt buiige regen en dan met name in de oostelijke helft van de Lage Landen. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 6 en 10° met de laagste temperaturen in de noordelijke helft van de Lage Landen en er waait een zwakke tot hooguit matige wind uit een overwegend zuidwestelijke richting.

de zon kwam gisteren erg fraai om in combinatie met de aanwezige wplken. De foto werd gemaakt door Robert Remers.

Morgen: geregeld zon, maar ook enkele buien
Morgen, dan is het alweer april, schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. De wind waait zwak uit richtingen tussen zuid en west en de temperatuur is nog altijd prima en stijgt naar een graad of 14 langs de westkust en naar 16 in het oosten van het land. Op de Wadden en in de Kop van Noord-Holland is het een graad of 11-12.

Morgenavond komt het nog tot enkele buien, in de nacht naar zondag wordt het droog met opklaringen. De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur daalt flink en komt uit op waarden tussen de 3 en 6°.

de zonsondergang was weer bijzonder fraai. Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Ook Martin Vye legde de zonsondergang vast.

Zondag: perioden met zon, lokaal een bui
Zondag gaan we alweer profiteren van een nieuw hogedrukgebied. Er zijn perioden met zon, maar heel lokaal is er nog wel een bui mogelijk. De zwakke wind draait van zuidwest naar noordwest en de temperatuur stijgt op veel plaatsen naar 16-17°. Alleen langs de kusten (graad of 14) en op de Wadden (10-12°) is het enkele graden kouder.

de verwachte weerkaart voor eind volgende week volgens ECMWF

Voldende week: hogedrukweer, maar lagere temperaturen
Na het weekend zorgt hogedruk voor droog weer met geregeld zon, maar het hoog trekt geleidelijk met de kern ten westen van onze streken en met een noordelijke stroming gaat de temperatuur wel naar beneden halverwege de week. Aan het eind van de week komt het hoog weer wat meer boven onze streken te liggen en volgend weekend wellicht ten oosten van de Lage Landen met wellicht weer hogere temperaturen.

Pluimen:
De temperatuurpluim hieronder laat dat allemaal weer heel mooi zien. Vandaag stijgt het kwik naar 20° of meer, morgen tot en met dinsdag is het nog altijd aangenaam met temperaturen in het midden van het land van tenminste 15° of net iets meer. Vanaf woensdag gaat de temperatuur naar beneden en aan het eind van de week is het dan nog maar een graad of 11-12. Volgend weekend lijkt de temperatuur weer omhoog te gaan.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we alleen naar de 15 daagse pluim van het ECMWF dan zien we vandaag temperaturen rond de 20°. De komende dagen is het iets minder zacht, maar met temperaturen rond of iets boven de 15° blijft het ruimschoots te warm voor de tijd van het jaar. Later in de week gaat de temperatuur naar beneden, maar volgend weekend lijkt het weer warmer te worden…

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

De neerslagpluim voor de komende dagen is niet echt nat. Later vandaag neemt de kans op buien toe en ook komend weekend kan er soms wat regen vallen. Vanaf maandag lijkt het weer een week overwegend droog te blijven.

de neerslagpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Maart 2017: een tweede plaats!
Tot nu toe is deze maartmaand 2,1° te zacht. Normaal is het tot vandaag 6,0°, maar dit jaar staan we al op gemiddeld 8,1° en dat betekent tot nu toe een 5e plaats sinds 1901.

Ook vandaag wordt het weer zeer warme en we komen zeer waarschijnlijk uit op plaats 2 met een gemiddelde temperatuur van 8,6°. Het record blijft dus in handen van 1991 met toen een gemiddelde temperatuur van 8,8°. Normaal (periode 1981-2010) is het overigens in maart 6,2°.

Lente en hoge temperaturen, een mooie conbinatie. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen en zondag kijkt Daan weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en ik ben er dan maandag weer. Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en alvast een goed weekend!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 212 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier