Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Vanuit het westen nadert een occlusiefront en daarna een koufront. Na passage daarvan krijgen we vanaf morgen een paar dagen een noordwestelijke aanvoer van relatief koude polaire lucht over warm zeewater. Dat levert buien op en vooral in de kustgebieden is er kans op veel neerslag, maar ook elders zal het niet droog blijven. Wat verder opvalt is dat de temperatuur morgen tot en met zondag onder de 20° gaat blijven en dat is dan voor het eerst sinds 24 juni, ofwel een periode van maar liefst 60 dagen aaneengesloten.

Lang duurt de zomerdip niet, want na het weekend gaat de temperatuur weer snel omhoog naar waarden van 20° en meer.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Veel zon

Gisteren scheen op veel plaatsen de zon, maar in de kustgebieden kwamen wolkenvelden voor en direct aan zee hier en daar ook laaghangende bewolking.

De temperatuur steeg naar 21-22° in de kustgebieden en naar 25 tot 29 landinwaarts met de hoogste temperaturen in het oosten. Nieuw-Beerta noteerde 28,6, Arcen 28,9, Twenthe 29,0 en Hupsel 29,3°. In België werd het 21 tot 28° met in Kleine-Brogel 28,1°.

De start was gisteren nevelig met een wazige zon. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Later klaarde het op, maar in het westen bleven wolkenvelden aanwezig. Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Bij Jolanda Bakker in Zevenhuizen scheen de zon flink.
Deze prachtige foto van de zonsondergang werd gemaakt door Albert Thibaudier.

Toenemende bewolking, later buiige regen

We starten in het oosten en zuidoosten van het land nog met veel zonneschijn. Vanuit het westen neemt de bewolking toe en vanmiddag is er een enkele bui mogelijk. Later vanmiddag gaat het vanuit het noordwesten buiig regenen en is er ook kans op onweer.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig in het zuidwestelijk kustgebied en de temperatuur stijgt overal nog tot boven de warme grens van 20°. In het westen en noordwesten wordt het 22 tot 24°, landinwaarts liggen de maxima tussen de 25 en 27° en in het zuidoosten en in Belgisch Limburg kan het 28° worden.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en komt het tot enkele buien. De zwakke wind wordt west tot noordwest en neemt in de loop van de nacht in kracht toe en de temperatuur daalt naar waarden rond de 13-14°.

Geregeld zon, maar ook buien

Morgen schijnt geregeld de zon, maar vooral in de ochtend komt het ook tot enkele buien. De wind waait uit het westen en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur levert flink in.

Voor het eerst sinds 24 juni blijft het kwik in het grootste deel van het land onder de warme grens van 20°. In het westen en noorden wordt het een graad of 18, landinwaarts kan het 19 of 20° worden en allen in het zuidoosten wordt het nog 21°.

In de nacht naar zaterdag stroomt er op hoogte koude lucht over onze streken. Bron: meteologix.com

Dipje in het zomerweer

In de nacht naar zaterdag stroomt op hoogte koude lucht over het land uit. De temperatuur daalt op een hoogte van 5,5 kilometer (500 hPa-vlak) naar -26°. In combinatie met een zeewatertemperatuur van ongeveer 20° levert dat flinke buien op die van onweer vergezeld kunnen gaan. De kans op onweer is juist mogelijk vanwege de zogenaamde 40° regel, ofwel het verschil in graden tussen de temperatuur op het 500 hPa-vlak en de zeewatertemperatuur.

Ook zaterdag overdag flinke buien die van onweer vergezeld kunnen gaan, maar tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon. De meeste regen wordt verwacht in de kustgebieden en dat laat onderstaand kaartje zien.

Inclusief de regen die later vandaag wordt verwacht kan er tot en met zaterdagavond 20 uur vee regenwater vallen. Bron: HD model/meteologix.com

De temperatuur blijft nu echt overal onder de 20° en stijgt naar 16-17, in het zuidoosten lokaal nog net naar 18°.

Zondag lopen de bovenluchttemperaturen weer op en tegelijkertijd neemt de buiigheid af op de nadering van een uitloper van hogedruk. De zon schijnt geregeld en de temperatuur stijgt naar 18 tot 20°.

De temperaturen lopen overal weer flink op. Bron: EC/meteologix.com

Na het weekend is de zomerdip weer verleden tijd. Het blijft weliswaar aan de (licht) wisselvallige kant, maar de temperaturen gaan weer omhoog. Later in de week gaat het kwik weer wellicht omlaag, maar dat is nog te ver weg en kan nog veranderen.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat de temperatuurdaling, de zomerdip, goed zien. Vandaag wordt het nog een warme dag, maar overmorgen, zaterdag, wordt het maar maximaal een graad of 16-17. Vanaf zondag loopt het kwik weer op, maar later volgende week gaat het kwik mogelijk weer omlaag.

Weer Wantijdijk maakte deze foto op een prachtige dag.
Deze prachtige foto werd gisteravond gemaakt door Jolanda Bakker.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

Vandaag waait de wind uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee. Over land 11 tot 14 en aan zee tot 20 knopen.

Morgen waait de wind uit het westen met 13 knopen over land en 17 aan zee.

Deze prachtige foto werd gisteravond gemaakt door Suzanne Vermulm.
Het was gisteren in het noordoosten van het land prachtig weer en de zonnebloemen staan er mooi bij. Jannes Wiersema maakte de foto.

Warmste zomer ooit!

De zomer van 2018 wordt de warmste zomer ooit. De verwachting is dat de temperatuur, met nog 11 dagen te gaan, gaat uitkomen op een gemiddelde van 19,0 of 19,1°. Het vorige record was 18,7° gemeten in de topzomer van 2003. De zomer van 2006 vinden vanaf nu op plaats drie met 18,5°.

Of het ook de droogste ooit wordt moet nog worden afgewacht. Momenteel staat de teller in De Bilt op 53,9 millimeter. Het record is 73,6 millimeter ook gemeten in 2003, maar er staat nog wat regen op de planning…

De herfst nadert geleidelijk. Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie donderdag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 602 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier