Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

IJsheiligen terugblik

De IJsheiligen (maandag 11 t/m donderdag 14 mei) verliepen dit jaar vooral ’s nachts koud. Op waarnemingshoogte (1,5 m) vroor het vorige week dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend plaatselijk in het (noord)oosten meer dan drie graden. Op ‘klomphoogte’ (10 cm) vroor het zelfs op een enkele plaats negen(!) graden. Uitzonderlijk is vorst in deze periode van het jaar niet maar zo laag als de temperatuur dit jaar was, komt niet vaak voor. Op ‘neushoogte’ was het voor het laatst kouder in 1996 (-5°).

Weerbericht 

Vandaag, Hemelvaartsdag en vrijdag is het in een groot deel van de Benelux zomers warm. Alleen op de Wadden en aan de noordkust is het met 18 tot 24° iets frisser maar ook aangenaam lenteweer. Vrijdag trekt een koufront van west naar oost over de Benelux. Dat gaat gepaard met buien, plaatselijk met onweer. Komend weekend is er een afwisseling van zon en wolken en met niet al te veel wind en een temperatuur tussen 15 en 20° is het dan aangenaam lenteweer.

Bij Ton Wesselius was het zonnig, naar het noorden toe bewolkt

Gisteren

Was het een groot deel van de dag zonnig in het zuiden terwijl in het noorden vooral in de ochtend wolken de overhand hadden. In het noorden en noordoosten viel gisterenochtend zelfs plaatselijk wat lichte regen, veroorzaakt door een zwak front boven de Noordzee. Later ontstonden in het binnenland enkele stapelwolken. Door deze tweedeling liep ook de temperatuur nogal uiteen. In het noorden was het tussen de 12 en 17°, in het zuiden werd het plaatselijk 25°. De wind hield zich gisteren rustig (zwak tot matig) en kwam uit west tot noordwest.

Afgelopen nacht

Waren er wolkenvelden en opklaringen. Tijdens opklaringen ontstond in het noorden en oosten plaatselijk een mistbank. De wind kwam uit richtingen tussen west en noord en was over het algemeen zwak. Tegen zonsopkomst was de temperatuur gedaald naar 6° in het noordoosten en hoog België tot 12° in het zuidwesten.

Jolanda Bakker maakte deze foto van het prachtige weer gisteren
Erica v. Leeuwen legde de bewolking in het zuidwesten gisteren vast
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Ligt de Benelux onder een hogedrukgebied. Daardoor is er veel zon en weinig wind waardoor de temperatuur plaatselijk oploopt naar 25°.

De dag start met in het noorden enkele wolkenvelden. In het oosten kan het nevelig zijn. Al snel krijgt de zon overal de overhand. In de loop van de dag ontstaan vooral in het binnenland enkele stapelwolken die de zon tijdelijk kunnen afschermen. De wind is over het algemeen zwak, 2 Bft., en komt uit noordelijke richting. Vanmiddag is de wind in het uiterste zuidwesten en noordoosten af en tot matig, 3 of 4 Bft. Op Wadden en in een smalle kuststrook in het noorden van het land wordt het 16 tot 20°. Elders is het 20 tot plaatselijk in het zuidoosten 26°.

Vanavond en vannacht

Lossen de stapelwolken op en wordt het vrij helder. Plaatselijk kan een mistbank ontstaan. De wind draait naar oost tot zuidoost en neemt in het west toe naar matig, 3 of 4 Bft. In het binnenland is de wind zwak, 0 tot 2 Bft. De temperatuur daalt naar rond 8° in het noordoosten en hoog België tot ongeveer 14° in het zuidwesten.

Hemelvaartsdag zonnig en warm 

Het hogedrukgebied ten noordoosten van de Benelux zorgt voor een zuidoostelijke stroming waarmee droge en warme lucht wordt aangevoerd.

Morgen wordt het in een groot deel van de Benelux een zomerse dag (temperatuur hoger dan 25°). Er is veel zon maar in de loop van de dag komen er vanuit het westen sluierwolken opzetten. Met een zwakke tot op de Wadden af en toe matige wind, 2 tot 4 Bft., uit het zuidoosten wordt het 21 tot 26°. Op de Wadden is het met 18 tot 23° iets minder warm. Vlak aan zee kan morgenmiddag een zeewind gaan waaien waardoor het daar iets afkoelt.

Morgenavond is het nog lang aangenaam weer met weinig wind en een temperatuur tussen 17 en 24°. In de nacht naar vrijdag koelt het verder af naar 11 tot 15°. In het uiterste westen is een kleine kans op een bui.

Vrijdag en komend weekend

Vrijdag is het vooral in het oosten nog zonnig. In het westen is er al vrij veel hoge bewolking. De wind is in de ochtend zuidelijk en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. In de loop van de dag draait de wind naar zuidwest en neemt aan de kust toe tot af en toe vrij krachtig, 5 Bft. Met 15 tot 21° op de Wadden en 20 tot 27° in het binnenland wordt het opnieuw plaatselijk zomers warm.

In de loop van de dag wordt de bewolking dikker op de nadering van een eerste (kou)front. Vrijdagmiddag en avond kunnen er enkele (onweers)buien ontstaan. Zoals het er nu naar uitziet zullen die vooral naar het zuidoosten toe het heftigst zijn.

De weerkaart voor zaterdag. Bron: UKMO

Zaterdag en zondag

is het met 15 tot plaatselijk 20° (tijdelijk) minder warm. Zon en wolken wisselen elkaar dan af. Na het weekend lijkt het met de nabijheid van nieuwe hogedruk opnieuw zomers warm te worden.

De neerslagverwachting voor de komende week laat zien dat alleen vrijdag / zaterdag wat neerslag ((onweers)buien?) verwacht worden. Verder blijft het meest droog. De droogte in Nederland begint inmiddels een groot probleem te worden. Bovendien is het ’t derde jaar op rij dat het (veel) te droog is. In verschillende delen van het land mag inmiddels geen oppervlaktewater voor beregening worden gebruikt.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland. Na vrijdag een tijdelijke afkoeling. Begin volgende week stijgt de temperatuur weer. Bron: Meteologix.

Tot het volgende weerbericht op alpenweerman.nl!

Vanaf Texel een fijne woensdag. En natuurlijk: wees verstandig en blijf gezond!

Deze foto is gemaakt door Joyce Derksen

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 844 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier