klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Na de zeer hoge temperaturen in een groot deel van augustus is er al enige tijd geen sprake van een echte nazomer. De temperatuur is eerder aangenaam, maar van thermische hoogstandjes is dus al enige tijd geen sprake meer. Dit gaat echter veranderen op termijn, vooral na het weekeind wordt het tijdelijk hoogzomers. Het kwik schiet omhoog. De maxima gaan dan naar zomerse waarde en er is zelfs een kleine kans op tropische temperaturen. Hiermee sluit de zomer in stijl af. De zon komt er ook goed aan te pas en voorlopig valt er nauwelijks neerslag. De BBQ nog maar even niet opruimen is het advies.

Gematigde temperatuur en droog in het zuidoosten

Nadat augustus flink uitpakte, de maandgemiddelde temperatuur was in De Bilt maar liefst 20,4 graden, is het de laatste tijd een beetje behelpen. Het is wel aangenaam in de middag, maar van echt zomerweer is geen sprake. Oorzaak is het doorbreken van een westelijke stroming, waarmee storingen de Benelux konden bereiken. Vooral de kustregio’s konden profiteren van neerslag.

Bewolking overheerst de afgelopen dagen. Foto:Ton Wesselius.

In het zuidoosten viel veel minder regen. Vooral daar is het nog erg droog. De activiteit van de storingen werd daar steeds minder. Opvallend want een verklaring kan ik hiervoor niet vinden. Het lijkt louter toeval. Met de westelijke stroming hadden we overwegend te maken met een maritiem polaire luchtsoort, die veel vocht van de Noordzee meevoert. Vandaar ook dat de zon het moeilijker heeft.

Wat een hitte hebben we gehad in augustus! Zijn we het al vergeten?
Ondanks dat we al voor een langere tijd geen zomerse temperaturen (25>graden) hebben gehad, is de gemiddelde temperatuur zo gek nog niet. Thermische hoogstandjes zijn er al enige tijd niet meer geweest.

Er wordt nog steeds gesproeid in de tuinen, vooral in het zuidoosten is het erg droog en is er nog lang geen sprake geweest van neerslag qua betekenis.

Veel rood op de kaart. Als men kijkt naar het doorlopend potentieel neerslagtekort ten opzichte van normaal (tijdvak 1 april tot 7 september) dan zien we een serieuze afwijking. Vooral in de zuidoostelijke helft. Hier spreken we over een “tekort” van 200 mm. Nog beter gezegd: 200 liter per m2! Dat zijn flinke tekorten.

Korte termijn: Eerst nog bewolkt, geleidelijk meer zon.

Tot het weekeinde bevinden we ons in een westelijke stroming. De straalstroom loopt net ten noorden van de Benelux. Actieve storingen brengen veel neerslag in Scandinavië. Een zwakke uitloper van het Azorenhoog bepaalt het weerbeeld in de Benelux. Hiermee wordt relatief vochtige lucht vanaf de Noordzee aangevoerd, waardoor wolkenvelden overheersen. Woensdag kan hieruit plaatselijk wat regen vallen. In de loop van de week stijgt de luchtdruk en ruimt de stroming naar zuidwest. Hiermee wordt iets drogere lucht aangevoerd waardoor de zon steeds meer de boventoon gaat voeren, vooral in het zuiden. Het kwik schommelt in de middag tussen 19 en 23 graden. Voor velen zal dit als aangenaam ervaren worden.

Een zwakke rug van het Azorenhoog bepaalt het weerbeeld de komende dagen. Hiermee is het rustig nazomerweer, met nog niet al te hoge maxima.

Komend weekend nog warmer, vooral op zondag

En toen werd het interessant op de weerkaarten. Zondag snoert een lagedrukgebied zich af van IJsland en deze trekt westelijk over de Atlantische Oceaan en komt uiteindelijk ergens boven Portugal te liggen. Hiermee wordt de gematigde westelijke stroming doorbroken en komt er een zuidelijke stroming opgang. De warmtepomp komt op volle toeren te liggen en bereikt de Benelux vooral na het weekeinde. Door deze afsnoering wordt het hogedrukgebied nog krachtiger en verplaatst zich naar Midden-Europa. Met het afnemen van de zonkracht is er met een zuidelijke stroming dan ook nog de enige mogelijkheid om extreem hoge temperaturen te kunnen bereiken in de Benelux.Het puzzeltje lijkt dus net goed te vallen. Althans voor de liefhebbers.

De warmtepomp staat volledig open. Door een afsnoerend hoogtelaag boven de Atlantische Oceaan wordt na het weekeinde (voor enkele dagen) subtropische lucht aangevoerd. De nazomer barst dan ook volledig los.

Voordat het zover is verloopt zaterdag nog wat koeler, een warmtefront zorgt voor wat meer wolkenvelden. Deze is echter de voorbode van het aankomende mooie nazomerweer.
Zondag verloopt zoals het er nu naar uitziet met veel zonneschijn en van noord naar zuid wordt het 20 tot 24 graden. Lokaal in het zuidoosten boven de zandgronden is een zomerse 25 graden niet uit te sluiten.

Begin volgende week tropisch warm?

Met een temperatuur van 16 a 17 graden op 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) kan het kwik dan in theorie de tropische waarde nog bereiken. Echter moeten alle facetten dan wel meezitten/aanwezig zijn. Veel zonneschijn, droge lucht in combinatie met een droge ondergrond helpen echter wel mee. Vandaar dat we nu ook oplossingen zien in de berekeningen die wijzen richting de 30 graden. Voor deze tijd van het jaar is dat wel extreem te noemen. In het zuiden en zuidoosten is de kans hiervoor zeker aanwezig. In de Bilt wordt dit moeilijker, maar ook daar is het nog mogelijk. De laatste tropische dag in De Bilt was op 14 september 2016.

Het Europees weermodel ECMWF berekent dinsdag tropische temperaturen in het zuiden. Lokaal wordt het zelfs 32 graden. Echter voorzichtigheid is nog geboden. De termijn is nog ver en zoals gezegd moeten dan alle elementen meezitten.

Hoe lang blijft het warme weertype aanwezig?

Daarvoor kijken we naar de berekeningen van de weerpluim. Zijn de berekeningen gelijk dan is de kans groot dat dit uitkomt. Komt er meer spreiding, en dat is uiteindelijk altijd op termijn, dan is er meer onzekerheid.

Hoge temperaturen worden verwacht begin volgende week. Zelfs maandag en dinsdag hebben weinig spreiding. Zodat de warmte een zekerheidje lijkt te worden. Na volgende week woensdag is de verwachting onzeker. De afgebeelde pluim is voor De Bilt, in het zuiden wordt het nog wat warmer.

Hiermee sluiten we het weerbericht af, de zomer lijkt nog een keer flink uit te pakken. Daarna gaan we toch echt de herfst in en zijn (extreem) hoge temperaturen voor even verleden tijd.
Vanuit Helmond wens ik u een prettige dag.

Meepraten, discussiëren of vragen!? Gaarne onder het bericht in de reacties!

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 628 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer