Lage Landen: Zomer sluit in stijl af, kwik schiet later omhoog

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Na de zeer hoge temperaturen in een groot deel van augustus is er al enige tijd geen sprake van een echte nazomer. De temperatuur is eerder aangenaam, maar van thermische hoogstandjes is dus al enige tijd geen sprake meer. Dit gaat echter veranderen op termijn, vooral na het weekeind wordt het tijdelijk hoogzomers. Het kwik schiet omhoog. De maxima gaan dan naar zomerse waarde en er is zelfs een kleine kans op tropische temperaturen. Hiermee sluit de zomer in stijl af. De zon komt er ook goed aan te pas en voorlopig valt er nauwelijks neerslag. De BBQ nog maar even niet opruimen is het advies.
Gematigde temperatuur en droog in het zuidoosten
Nadat augustus flink uitpakte, de maandgemiddelde temperatuur was in De Bilt maar liefst 20,4 graden, is het de laatste tijd een beetje behelpen. Het is wel aangenaam in de middag, maar van echt zomerweer is geen sprake. Oorzaak is het doorbreken van een westelijke stroming, waarmee storingen de Benelux konden bereiken. Vooral de kustregio’s konden profiteren van neerslag.
In het zuidoosten viel veel minder regen. Vooral daar is het nog erg droog. De activiteit van de storingen werd daar steeds minder. Opvallend want een verklaring kan ik hiervoor niet vinden. Het lijkt louter toeval. Met de westelijke stroming hadden we overwegend te maken met een maritiem polaire luchtsoort, die veel vocht van de Noordzee meevoert. Vandaar ook dat de zon het moeilijker heeft.
Er wordt nog steeds gesproeid in de tuinen, vooral in het zuidoosten is het erg droog en is er nog lang geen sprake geweest van neerslag qua betekenis.
Korte termijn: Eerst nog bewolkt, geleidelijk meer zon.
Tot het weekeinde bevinden we ons in een westelijke stroming. De straalstroom loopt net ten noorden van de Benelux. Actieve storingen brengen veel neerslag in Scandinavië. Een zwakke uitloper van het Azorenhoog bepaalt het weerbeeld in de Benelux. Hiermee wordt relatief vochtige lucht vanaf de Noordzee aangevoerd, waardoor wolkenvelden overheersen. Woensdag kan hieruit plaatselijk wat regen vallen. In de loop van de week stijgt de luchtdruk en ruimt de stroming naar zuidwest. Hiermee wordt iets drogere lucht aangevoerd waardoor de zon steeds meer de boventoon gaat voeren, vooral in het zuiden. Het kwik schommelt in de middag tussen 19 en 23 graden. Voor velen zal dit als aangenaam ervaren worden.
Komend weekend nog warmer, vooral op zondag
En toen werd het interessant op de weerkaarten. Zondag snoert een lagedrukgebied zich af van IJsland en deze trekt westelijk over de Atlantische Oceaan en komt uiteindelijk ergens boven Portugal te liggen. Hiermee wordt de gematigde westelijke stroming doorbroken en komt er een zuidelijke stroming opgang. De warmtepomp komt op volle toeren te liggen en bereikt de Benelux vooral na het weekeinde. Door deze afsnoering wordt het hogedrukgebied nog krachtiger en verplaatst zich naar Midden-Europa. Met het afnemen van de zonkracht is er met een zuidelijke stroming dan ook nog de enige mogelijkheid om extreem hoge temperaturen te kunnen bereiken in de Benelux.Het puzzeltje lijkt dus net goed te vallen. Althans voor de liefhebbers.
Voordat het zover is verloopt zaterdag nog wat koeler, een warmtefront zorgt voor wat meer wolkenvelden. Deze is echter de voorbode van het aankomende mooie nazomerweer.
Zondag verloopt zoals het er nu naar uitziet met veel zonneschijn en van noord naar zuid wordt het 20 tot 24 graden. Lokaal in het zuidoosten boven de zandgronden is een zomerse 25 graden niet uit te sluiten.
Begin volgende week tropisch warm?
Met een temperatuur van 16 a 17 graden op 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) kan het kwik dan in theorie de tropische waarde nog bereiken. Echter moeten alle facetten dan wel meezitten/aanwezig zijn. Veel zonneschijn, droge lucht in combinatie met een droge ondergrond helpen echter wel mee. Vandaar dat we nu ook oplossingen zien in de berekeningen die wijzen richting de 30 graden. Voor deze tijd van het jaar is dat wel extreem te noemen. In het zuiden en zuidoosten is de kans hiervoor zeker aanwezig. In de Bilt wordt dit moeilijker, maar ook daar is het nog mogelijk. De laatste tropische dag in De Bilt was op 14 september 2016.
Hoe lang blijft het warme weertype aanwezig?
Daarvoor kijken we naar de berekeningen van de weerpluim. Zijn de berekeningen gelijk dan is de kans groot dat dit uitkomt. Komt er meer spreiding, en dat is uiteindelijk altijd op termijn, dan is er meer onzekerheid.
Hiermee sluiten we het weerbericht af, de zomer lijkt nog een keer flink uit te pakken. Daarna gaan we toch echt de herfst in en zijn (extreem) hoge temperaturen voor even verleden tijd.
Vanuit Helmond wens ik u een prettige dag.
Meepraten, discussiëren of vragen!? Gaarne onder het bericht in de reacties!
Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097
Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.