Lage Landen: zomer schakelt nog eens een tandje bij

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemene Situatie:
De zomer die gaat maar door zoals we deze al weken meemaken: droog en warm. De temperaturen gaan volgende week op veel plaatsen ruim boven de 30 graden uitkomen waardoor de kans op een officiële hittegolf groot is. Diverse modellen komen zelfs met temperaturen van rond de 35 graden in het oosten!
Nog steeds liggen we onder de uitlopers van het Azoren hogedrukgebied. Wel zijn er wat kleine storingen bij ons in de buurt. Hierdoor kwam het gisteren lokaal in het oosten van Nederland zowaar tot een pittige regen- en onweersbui. Dit zal lokaal wat geholpen hebben om de droogte op te vangen, maar landelijk stevenen we nog steeds op het recordjaar van 1976 af.
Gisteren was het weer een zonnige en warme dag. Aan de kust werd het zo’n 21 tot 24 graden. De ‘zomerse grens’ lag gisteren in een lijn van Kortrijk naar Leeuwarden. Alle plaatsen ten oosten van deze lijn noteerden temperaturen boven de 25 graden. Koploper was station Twenthe met 30.6°C en hiermee ook het enige officiële station met een tropische temperatuur.
Het was niet alleen zonnig gisteren, zeer lokaal ontstonden in de middag een aantal pittige regen- en onweersbuien. Deze konden dankzij een subtiele verstoring (vore) ontstaan. Lokaal viel er redelijk wat neerslag in korte tijd. Zo werd er in de regio Apeldoorn zo’n 10 mm gemeten door amateur weerstations.
Vandaag
Ook vandaag liggen de Lage Landen onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog. Hierdoor is er weer veel ruimte voor de zon en kunnen de temperaturen weer flink oplopen. Wel ontstaan er weer wat stapelwolken en trekken er geregeld wat wolkenvelden over. Aan de kust wordt het zo’n 20 tot 22 graden. Meer landinwaarts al snel zomerse temperaturen tot lokaal 30 graden in het zuidoosten.
De wind komt uit westelijke richting en is zwak tot matig. Het blijft op veel plaatsen droog al kan er lokaal een bui ontstaan. In de nacht naar maandag koelt het af naar zo’n 14 graden in het noordoosten tot zo’n 17 graden in het (zuid)westen.
Morgen
Morgen wordt op veel fronten een herhaling van vandaag. Het is wederom warm al zullen er ook een aantal wolkenvelden overtrekken. Dit zijn restanten van afgezwakte fronten en zullen de temperaturen iets drukken ten opzichte van vandaag. De maxima liggen op veel plaatsen rond de 25 tot 27 graden. Aan de kust is het iets koeler en in het oosten is lokaal 30 graden mogelijk.
Het blijft waarschijnlijk overal droog, al vallen er mogelijk zeer lokaal nog wat druppels uit de dikkere bewolking. De wind komt uit het (zuid)westen en is zwak tot matig. In het noordelijke kustregio’s kan de wind in de loop van de dag vanaf zee gaan waaien.
De komende week: op veel plaatsen tropisch warm!
Na het weekend gaan de temperaturen flink in de lift. Warmere lucht vanuit het zuiden kan onze regio bereiken. De verwachtingen lopen nog wat uiteen, maar de kansen op een officiële hittegolf zijn groot! Op veel plaatsen lijkt het tropisch warm te gaan worden. In het oosten van Nederland wordt het mogelijk zelfs 35 graden of meer!
Of het warmterecord er de komende dagen aangaat? Het record ligt op 38.6 graden en was gemeten in Warnsveld (1944). De verwachte temperaturen zijn hoog, maar ik denk dat alles precies goed moet vallen om echt in de buurt te gaan komen van dit record. De aanwezigheid van een beetje bewolking of niet kan dan veel uit gaan maken. Maar, waar de grond echt droog is kan deze zomer ons misschien nog wel meer gaan verrassen…
Daarnaast gaat een depressie op de Atlantische Oceaan volgende week proberen de hogedrukgebieden wat onder druk te zetten, maar het lijkt geen succesvolle poging te gaan worden… Hierdoor zijn de neerslagverwachtingen nog altijd mager te noemen maar lopen ze wel wat uiteen:
Dit was het weer voor vandaag. Vanwege de welverdiende vakantie van Rico zal ik ook morgen het weerbericht voor de Lage Landen verzorgen. Daarnaast komt er binnenkort een uitgebreid artikel over de huidige droogte in Nederland. Nieuwsgierig? Kijk dan vooral later op de dag nog eens op Alpenweerman! Tot morgen en geniet van de zondag.
Update: het artikel over de droogte staat inmiddels online! Je kunt hem lezen door -HIER- te klikken.
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.
Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Wereldwijde weathercard service
- Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.