Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Zeker weten doe je het natuurlijk nooit, maar normaal gesproken hebben we het allerlaatste (na)zomerse weekend van het jaar gehad. Gisteren kwamen zelfs de recordwaarden voor 22 september in gevaar, maar uiteindelijk bleef 22 september 2006 net iets warmer. De zon scheen het weekend volop en het bleef tot gisteravond droog.

Vandaag begint om 9:50 uur de astronomische herfst en daarmee is de zomer dus echt voorbij. Ook wat betreft weerbeeld, want vandaag en ook de komende dagen zijn behoorlijk wisselvallig met dagelijks kans op regen of buien. Herfstachtige temperaturen onder de 15 graden hoeven we voorlopig nog niet te verwachten.

De astronomische herfst begint vandaag om 9:50 uur. Daarmee is de zomer definitief ten einde. Jolanda Bakker maakte en bedacht de creatie.
De zondag begon gisteren zeer fraai. Ton Wesselius maakte de foto

Zonovergoten weekend

Zaterdag scheen de zon volop aan een kurkdroge, dus strakblauwe lucht. De zon scheen ruim 11 uur en de temperatuur steeg naar 21 graden op de Wadden en naar 25-26 graden in het zuiden.

Gisteren deden we het dunnetjes over en werd het zelfs nog enkele graden warmer. In het noordwesten en op de Wadden werd het 21-24 graden, elders werd ‘gewoon’ een zomerse dag genoteerd met 25-28 graden met in Maastricht 28,4 graden. Het landelijke dagrecord voor 22 september was 28,9 graden gemeten in Twenthe in 2006. De zon scheen 6 uur in Zeeland en 7-11 uur elders met de meeste zonuren in het noorden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Noordoosten regen, vanuit het zuidwesten wat zon

Vandaag valt in de noordoostelijke helft van het land nog enige tijd regen. In het zuiden en westen is het bewolkt, maar overwegend droog. In het zuidwesten van het land breekt geleidelijk de zon door en vanmiddag komt op steeds meer plaatsen de zon tevoorschijn. Er zijn ook stapelwolken en hier en daar is een bui mogelijk.

De temperatuur stijgt naar 18-19 graden in het noorden en naar 20 graden in het zuiden van het land. In het zuidwesten kan het 21 graden worden. De wind waait uit het zuidwesten en is meestal matig, langs de westkust soms vrij krachtig.

Vanavond komen in het binnenland nog enkele buien voor. Verder zijn er opklaringen met tot half acht nog geregeld zon. Komende nacht is het meest droog met naast wolkenvelden ook opklaringen. In de loop van de nacht neemt de bewolking vanuit het westen weer toe en tegen de ochtend is in het westen kans op wat lichte regen. De temperatuur daalt naar 11-13 graden.

Enige tijd regen, later buien. Woensdag ook regen

Morgen is het bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt een regengebied over het land naar het noordoosten. Er zijn dan ook flinke perioden met regen, maar in het noordoosten duurt het tot (ver) in de middag voordat het gaat regenen. Tegen die tijd komt het in het zuidwesten tot buien, maar tussendoor is het droog met geregeld zon.

De temperatuur stijgt naar 18 graden, maar in het oosten kan het nog 19 graden en in het noordoosten 20 graden worden. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is matig boven land en vrij krachtig aan zee.

Woensdag wordt ook een bewolkte dag met van tijd tot tijd regen en ook een vlagerige zuidwestenwind. Boven land is de wind matig en aan zee vrij krachtig. De temperatuur stijgt naar 18 graden en daarmee is de temperatuur redelijk normaal voor eind september.

Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto.
De verwachte weerkaart voor vrijdag. Een depressie ten westen van onze streken zorgt voor wisselvallig weer. Bron: WXcharts.com

Aanhoudend wisselvallig septemberweer

Vanaf donderdag blijft het uitermate wisselvallig met elke dag kans op regen of enkele buien, maar ook zo nu en dan wat zon. Koud is het zeker niet, want donderdag en vrijdag wordt het op veel plaatsen 19-20 graden. In het weekend is het een graad of 18 en daarmee ligt de temperatuur rond of een fractie boven de normale waarden voor eind september.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de komende tijd onder de 20 graden blijft. Pas vanaf vrijdag is de trend dalende en begin volgende week nemen de verschillen toe. Vooral de Amerikanen zijn dan koud met temperaturen onder de 10 graden. We wachten wel af.

De zon scheen ook gisteren volop. Jolanda Bakker maakte de foto.
Zaterdag was de lucht strakblauw. Albert Thibaudier maakte de foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 518 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier