Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
De zomer heeft een hele lange adem en weet voorlopig van geen wijken. Goed nieuws met de start van de vakanties. De regio zuid heeft inmiddels al vakantie en de regio midden volgt vanaf dit weekend. Volgende week is het de beurt aan de noordelijke regio’s.

Het lagedrukgebied Gislinde boven Duitsland zorgde de afgelopen dagen voor meer bewolking en ook hier en daar voor wat regen of een bui. Geleidelijk gaan we weer profiteren van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied, genaamd Falk, en dit hoog breidt uit naar Scandinavië. We keren dan ook weer terug naar een zonnig, droog en warm weertype.

Linksboven op de weerkaart vinden we orkaan Chris en deze zal richting IJsland trekken. Door warmte-advectie (aanvoer van “warme” lucht in de hogere luchtlagen) neemt de kans op een hogedrukblokkade bij ons toe.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst zon, later wolkenvelden en in het oosten een bui
Gisteren hadden we nog last van het hoogtelaag Gislinde boven Duitsland. Rondom dit laag trokken wolkenvelden en ook enkele storingen mee en vooral in het oosten kwam het nog tot wat lichte regen of een enkele bui. Elders bleef het droog en vooral de start van de dag was zonnig.

Het hoogtelaag zorgde voor regen van betekenis in Duitsland. Vooral in de deelstaat Mecklenburg Vorpommern was het nat met in Greifswald 39 en in Marnitz 34 millimeter..

De start van de dag was erg fraai gisteren. Aad Hogenboom maakte de foto.
In Elburg begon de dag ook zeer fraai. Kees Kromme maakte de foto.

Later op de dag kwam de zon op veel plaatsen weer tevoorschijn en er stond een matige en aan zee een vrij krachtige noord tot noordwestenwind. De temperatuur steeg overal tot boven de 20° met aan zee en op de Wadden maximaal 20 tot 22°. Landinwaarts steeg het kwik naar 23 tot 25° met in Arcen 24,6°. In België noteerde Kleine Brogel 25,5°, maar op de Mont Rigi werd het 17,6°.

Ook bij Ton Wesselius scheen de zon gisterochtend flink.
Later kwamen er vriendelijke stapelwolken tot ontwikkeling zoals hier aan de oevers van de Rotte. Jolanda Bakker maakte de foto.
Uiteindelijk raakte het op veel plaatsen bewolkt. Goed te zien ook de droogte… Jolanda Bakker maakte ook deze foto.

Vandaag: mix van zon en wolken
Er zijn vandaag flinke perioden met zon, maar er is ook laaghangende bewolking. Geleidelijk lost deze bewolking op, maar hier en daar blijft deze hardnekkig. Landinwaarts ontstaan stapelwolken en in het oosten en zuiden van het land kunnen deze lokaal uitgroeien tot een enkele bui.

De wind waait zwak tot matig uit het noorden tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar 21 tot 24° op de Wadden en in de kustprovincies en naar 25 tot 28 elders met de hoogste temperaturen in het oosten van Brabant, noordelijk Limburg en in Belgisch Limburg.

Vanavond en de komende nacht klaart het breed op en koelt het af naar 12 tot 14°. In het zuidwesten van het land wordt het niet veel kouder dan 16°.

Morgen: veel zon
Morgen is het prachtig zomerweer met veel zon. Het blijft overal droog en er waait een zwakke tot matige noordenwind.

De temperatuur stijgt naar 22 tot 24° in het westelijk en noordelijk kustgebied en naar 25 tot 28 elders. Op de Wadden wordt het maximaal een graad of 20.

De verwachte weerkaart voor zondag. Bron: wetteronline.de

Na morgen: weer ronduit zomers
Na morgen is en blijft het zomers. De zon zal elke dag flink schijnen, het blijft alsmaar droog en de wind draait in de loop van het weekend steeds meer naar het oosten tot noordoosten.

De temperatuur gaat dan ook omhoog en stijgt vanaf zondag naar waarden tussen de 25 en 30°. Alleen in het noordwesten en op de Wadden blijft het kwik net nog onder de 25°. Zaterdag wordt het overigens, net als morgen, zo’n 22 tot 28°.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Aanvankelijk zitten we volgende week in een zadelgebied, een soort niemandsland tussen de diverse weersystemen in. Ten oosten zit lagedruk en ten westen de Atlantische hogedruk. Mogelijk neemt rond woensdag (periode dinsdag tot en met donderdag) de kans op buien toe, maar daarover zijn de diverse weermodellen het nog niet eens. Zoals gezegd blijft de temperatuur ronduit zomers.

De neerslagpluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de komende 10 dagen er elke dag weer een warme kan worden bijgeschreven. Tot nu toe zijn er dit jaar al een recordaantal van 62 warme dagen genoteerd en dat is maar liefst 10 meer tot en met 11 juli dan het vorige record. De zomer heeft een hele lange adem en er komen nog heel wat warme en zomerse dagen aan…

Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen uit Doornenburg.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait matig uit het noorden tot noordwesten en is over land 11-12 en aan zee 13 knopen met uitschieters tot 15 knopen. De golfhoogte is 0,5 meter.

Morgen waait de wind ook uit het noorden en is over land 9 tot 10 en aan zee 13-14 knopen. De golfhoogte is afgenomen naar 0,3 meter.

Het is droog en het blijft voorlopig ook droog. De groene lijn met toevoeging ‘5% van de jaren’ geeft het verloop van het neerslagtekort aan dat in 5 % van de jaren wordt overschreden. De blauwe lijn met toevoeging ‘mediaan’ het verloop dat in 50 procent van de jaren wordt overschreden. De rode lijn laat het neerslagtekort zien dat in de extreem droge zomer van 1976 optrad. Bron: KNMI

Het neerslagtekort komt in de buurt van de 200 millimeter en de verwachting is dat we doorstijgen naar 227 millimeter..

Door het warme weer loopt de groei van de druif voor op schema. Martin Vye maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de vooruitzichten voor de Lage Landen. Voor nu een mooie donderdag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 514 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Zomer met een hele lange adem!!”

 • Bertil Blaas
  12 juli 2018 at 11:38

  Dag Rico,

  Weet jij toevallig hoelang het nog droog moet blijven om het record van 1976 te overtreffen ?
  Zomer 76 weet ik nog heel goed, zeer vele dagen boven de 30 graden en ja droog. De natuur bruin in herfstkleuren.

  Groeten Bertil.

  • Daan van den Broek
   12 juli 2018 at 13:15

   Beste Bertil,
   Het hoogtepunt van de droogte in ’76 werd dat jaar eind augustus bereikt. Destijds was er een neerslagtekort van ruim 300 mm. Op dit moment bedraagt het neerslagtekort iets meer dan 200 mm. Daarmee zitten we bij de 5% droogste jaren, maar lopen we nog vrij ruim achter op het “schema” van ’76. Het grote verschil met toen is dat, zoals je zelf al noemde, er destijds veel tropische dagen waren. Dat is dit jaar vooralsnog minder vaak het geval. Om het record van ’76 te benaderen hebben we nog een flink aantal droge weken nodig. In hoeverre dit record benaderd zal worden, blijft dan ook echt nog even afwachten.
   Groeten,
   Daan

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier