Advertentie 

Algemeen: de zomer laat het even afweten, maar koud is het deze dagen niet. Wel is het uitermate wisselvallig en dat blijft het ook de komende dagen. Het goede nieuws is dat we volgende week een weersverbetering zullen krijgen met hogedruk boven onze streken. Het wordt dan droger met meer zon en geleidelijk weer oplopende temperaturen. Voordat het zover is hebben we vandaag en de komende dagen nog steeds te maken met wisselvallig weer vanwege de nabijheid van depressie Rasmund.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: flinke (hoos)buien met lokaal onweer
Gisteren was het over het algemeen bewolkt en het kwam tot enkele buien. Vooral gistermiddag regende het in het oosten en noorden flink en kwam het lokaal ook tot onweer. De neerslagsommen liepen flink op met in Heerde maar liefst 70, in Grou 67 en in Burgum 62 millimeter.

Ook bij Martin Vye viel veel regenwater en dat leverde niet alleen 55 millimeter op, maar ook onderstaande plaatjes.

In het Friese Wolvega viel 55 millimeter. Foto: Martin Vye
ook deze foto werd gemaakt door Martin Vye
en ook deze foto werd gemaakt door Martin Vye in een kletsnat Wolvega

De regen trok gisteravond geleidelijk naar het noorden weg en in het zuiden kwam de zon nog enige tijd tevoorschijn. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 20 en 23°. Terschelling en Vlieland kwamen uit op maximaal 19,9°, elders een warme dag met in Heino en Twenthe maximaal 23,2°. In België lagen de maxima rond de 18-19° aan zee en in de hogere delen van het land en tussen de 22 en 24 elders. Chievres noteerde maximaal 23,8°.

ook in Heerenveen veel regen. De foto werd gemaakt door Klaas Boersma
Zonkracht 7, bij wolken 3
verbranding: snel / roodkleuring: 10-15 min!

Vandaag: opnieuw buien
Na de regionaal natte dag van gisteren kwam het afgelopen nacht in de zuidelijke helft van de Lage Landen opnieuw tot buien en lokaal kwam het ook weer tot onweer. Ook vandaag overdag komt het tot enkele buien en de zwaarste buien worden in het noordoosten verwacht. De kans op onweer bij die buien is overigens klein, maar niet geheel uitgesloten.

De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 19 of 20° in het noordelijk en westelijk kustgebied en naar 22-23 elders in de Lage Landen. Lokaal kan het in het zuidoosten 24° worden.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vooral in het oosten en later in het noordoosten komt het weer tot enkele buien met lokaal kans op onweer. Elders blijft het zo goed als droog met in de zuidelijk helft ook enkele opklaringen. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 12 en 15°.

het was gisteren een grijze, broeierige dag. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Morgen: opnieuw buien
Morgen schijnt geregeld de zon, maar het komt ook weer tot buien. De matige zuidwestenwind neemt af naar zwak en draait later op de dag naar het noordwesten en de temperatuur stijgt naar 20° in de kustgebieden en naar 22-23 in het midden en zuiden van het land. Ook in België wordt het een graad of 17 in de hogere delen en 22-23 elders.

de verwachte weerkaart voor zondag. Bron: DWD

(middel)lange termijn en de pluim:
Komend weekend is het zaterdag ronduit slecht weer met de hele dag geruime tijd regen. Pas zaterdagavond wordt het vanuit het noordwesten droog. De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig in de kustgebieden, windkracht 4 tot 6. Bij de Wadden kan de noordwester hard zijn, windkracht 7. De temperatuur blijft op de eerste juli steken bij maximaal 16°.

In de avond en nacht naar zondag trekt de regen weg en klaart het breed op, maar zondag overdag neemt de bewolking alweer toe en in de middag komt het weer tot buien. De wind waait dan matig tot vrij krachtig uit het westen en de temperatuur is gelukkig weer wat hoger en stijgt naar 18° in het noorden en naar 19 of 20 in het zuiden en in grote delen van België.

de verwachte weerkaart volgens GFS voor dinsdag 4 juli. Bron: wetteronline.de

Na het weekend gaan de temperaturen geleidelijk weer in een stijgende lijn omhoog. De zon krijgen we vaker te zien en dankzij een uitloper van het Azorenhogedrukgebied zijn de neerslagkansen klein.

Het is weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim voor het midden van het land. Vandaag en morgen wodt het nog 20° of meer, maar zaterdag blijft het kwik steken bij slechts een graad of 16. Vanaf zondag gaat de temperatuur weer omhoog, maar mogelijk gaat het kwik later volgende week opnieuw naar beneden. De modellen verschillen daarin nog teveel om er een uitspraak over te doen, maar de komende dagen wordt het allemaal weer vanzelf duidelijk.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Verder is en blijft het voorlopig wisselvallig zomerweer met tot en met zaterdag vullende regenmeters. Begin volgende week zijn de neerslagkansen vrij klein, maar later in de week neemt de kans op neerslag weer toe.

de verwachte neerslaghoeveelheden voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen en ook zaterdag zal Daan jullie weer op de hoogte brengen en ik ben er dan zondag weer. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

ook bij Jolanda Bakker viel regen en zij maakte deze prachtige druppelfoto

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 512 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier