Advertentie 

Algemene situatie: Het zomerse hogedrukgebied Oldenburgia ligt boven het oosten van Europa en zorgt aanvankelijk voor een zuidelijke stroming met aanvoer van (zeer) warme lucht. Een langgerekt koufront ten westen van onze streken trekt oostwaarts en zal ons morgen met regen passeren. Het wordt daarna dan ook duidelijk koeler en wisselvalliger.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Opnieuw een fraaie zomerdag

Net als afgelopen weekend was het ook gisteren op en top zomerweer in de Lage Landen. Bij flink wat zonneschijn steeg de temperatuur naar waarden tussen de 22 en 28° met de hoogste temperaturen in Eindhoven en Ell met respectievelijk 28,4 en 28,5°. In België lagen de maxima tussen de 22 en 29° met in Chievres maximaal 29,4°.

we zitten op de grens van zomer naar herfst en de natuur begint al herfstachtige trekjes te vertonen. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema
de zon ging fraai onder na een fraaie dag. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Zomerse tot tropische dinsdag

De zon schijnt op deze dinsdag aanvankelijk volop en het is overal droog. Vanmiddag neemt vanuit het noordwesten geleidelijk de (hoge) bewolking toe op de nadering van een polair front. De wind waait zwak uit het zuiden en draait geleidelijk naar zuidwest. In het noordwestelijk kustgebied wordt de wind later vanmiddag noordwest.

De temperatuur stijgt naar 23 tot 25° in het noordwesten, naar 28 tot 30 in het midden en naar een tropische 31 of 32° in het zuiden en in het overgrote deel van België. Alleen in de hogere delen van België is het een graad of 26-27. Daarmee wordt het niet alleen de warmste dag van deze week, maar de warmste dag van de hele maand augustus.

Vanavond neemt de bewolking verder toe en later vanavond en de komende nacht komt het in de noordwestelijke helft tot enkele buien en daarbij kan het ook tot onweer komen. De wind wordt noord en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 16 en 19°.

de maandag begon gisteren met nevel en lokaal mist. Deze prachtige foto werd gemaakt door Mark Wolvenne

Regionaal een natte woensdag, zuidoosten nog zomers

Morgen ziet het weerbeeld er in grote delen van het land heel anders uit. Het front trekt over ons land, maar het front lijkt te gaan golven en dat betekent dat er een grote kans is op regen van betekenis. De diverse weermodellen berekenen neerslaghoeveelheden van 20 tot 30 millimeter en natuurlijk zijn er altijd plaatsen waar nog meer kan vallen. Waar de meeste regen valt is nog niet helemaal duidelijk, maar zoals de kaarten er nu bij liggen maakt het westen en noorden van het land de grootste kans op regen van betekenis.

Bij dit alles waait een matige en aan zee een (vrij) krachtige noord tot noordoostenwind en de temperatuur, die komende nacht aanvankelijk nog overal boven de 20° is, ligt morgenmiddag tussen de 18° in het noorden en noordwesten en nog altijd (ruim) boven de 20 in de rest van het land. In het zuidoosten wordt het ‘gewoon’ nog zomers met temperaturen van 28-29° en bovendien lijkt het daar het grootste deel van de dag nog droog te blijven. Later is er in het zuidoosten kans op onweer.

de verwachte weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Duidelijk lagere temperaturen

Ook donderdag hebben we nog te maken met het front en daardoor overheerst de bewolking en valt er van tijd tot tijd regen. De noordwestenwind waait matig en aan zee en op de Wadden vrij krachtig en de temperatuur blijft op de laatste dag van de meteorologische zomer overal onder de warme grens van 20°. Het wordt maximaal 17 tot 19°. In België kan het lokaal nog net 20° worden.

de hoogtekaart voor komende zaterdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Hoogtelaag zorgt voor wisselvallig weer

Vrijdag en het komende weekend hebben we te maken met een hoogtelaag boven Frankrijk met invloed op ons weer. De zon schijnt geregeld, maar het komt ook elke dag tot regen of enkele buien. De temperaturen blijven onder de 20° en het Europese model maakt het voor zondag wel helemaal bont met maxima van slechts 15-16°. Gelukkig zijn de overige modellen niet zo extreem en houden de temperaturen wat hoger. Hoog zomerse temperaturen hoeven we na vandaag niet meer te verwachten.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim hierboven laat het allemaal mooi zien. Na vandaag gaat het kwik naar beneden en vanaf donderdag liggen de maxima rond of onder de 20°. De verschillen tussen de modellen nemen vanaf het weekend toe. Na het weekend lijkt het kwik langzaam weer wat op te lopen.

Dit was het weer voor vandaag. Als het kan geniet dan van de mogelijk laatste zomerse dag van 2017, want vanaf morgen en zeker vanaf donderdag is het duidelijk minder warm. Rest mij niet om iedereen een fijne dag te wensen en graag weer tot morgen. Het weerpraatje van morgen wordt overigens verzorgd door Daan. Ik ben er donderdag weer.

de herfst komt langzaam dichterbij. Deze prachtige foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 470 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier