Vorige week was het nog volop zomers, er leek geen vuiltje aan de lucht, afgezien van enkele onweersbuien. Bovendien was het nog steeds erg warm. Tot in de late avond buiten zitten in zomerse kleding was meer regel dan uitzondering. Toch wel genieten was dat, hoewel het binnen toch ook wel erg warm was geworden. Het slapen werd dan ook wel als lastig ervaren, de warmte kreeg men niet meer fatsoenlijk uit de woning. Niet verwonderlijk met nachten waarbij het kwik niet of amper onder de 20 graden zakte. De bakens zijn echter verzet. Mede dankzij storm Francis (dinsdag en woensdag) wordt de herfst nu al vervroegd ingezet met zelfs al de eerste zomerstorm aan de kust. Ook het binnenland blijft niet ongemoeid. De komende dagen keert het zomerweer dan ook niet terug. De “oorspronkelijke” nachttemperaturen worden zelfs niet eens meer gehaald. Met de straalstroom weer in de buurt blijft het onstabiel, wisselvallig en koel. Fijn om te slapen dat wel, maar helaas buiten vaker minder aangenaam. Krijgen we nog een vleugje nazomer op termijn? Dat gaan we ook bekijken in dit bericht.

Korte terugblik van het zomerse weer

Hoe bijzonder was het weertype eigenlijk in augustus? Dat is goed te bekijken als we de statistieken er bij pakken. Als we kijken naar de gemiddelde dagtemperatuur in De Bilt dan zien we een flink positieve afwijking.

Met een gemiddelde temperatuur van 22 graden, zitten we ver boven de norm van 17,5 graden. In 1997 werd augustus recordwarm met een gemiddelde temperatuur van 21,5 graden. Aangezien de komende dagen koeler verlopen, zal dit waarschijnlijk net niet gehaald worden.

Alle ogen gericht op zomerstorm Francis

Met rasse schreden nadert er een fors lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan, koers het noorden van de Benelux. De kern komt in de nacht van dinsdag op woensdag net noordelijk van de Waddeneilanden te liggen. Daaromheen ligt een fors windveld, de isobaren staan namelijk dicht bij elkaar. Deze zomerdepressie heeft gezien de impact meteen een naam gekregen en wordt Francis genoemd. In delen van Engeland wordt flink wat schade verwacht. Naast veel wind zit er ook een regengebied op, die vooral het noordwestelijk deel van de Benelux gaat beïnvloeden.

In de loop van dinsdag en ook woensdag is het dankzij “Francis” erg onstuimig. Veel wind en mogelijk storm aan zee. Ook in het binnenland zijn (zware) windstoten te verwachten.

Vandaag regenachtig met een aantrekkende wind

Dinsdag is het over het algemeen bewolkt en zijn er perioden met regen. De meeste neerslag valt in de noordwestelijke helft. Het zuidoosten lijkt alweer deels de dans te ontspringen. Hier is de neerslagduur korter en is er minder neerslagintensiteit.Later op de dag is de zon hier nog even te zien. Het kwik loopt uiteen van 16 a 17 graden in de regen, tot lokaal nog 22 graden in het zuidoosten. De zuidenwind neemt flink in kracht toe, en in de avond en nacht is er kans op storm in het noordelijk kustgebied. In het hele land komen dan windstoten voor.

Vooral in het noordwesten valt vandaag regen, het zuidoosten blijft een stuk droger.

Hoogtepunt van de wind vermoedelijk in de nacht van dinsdag op woensdag

Zoals het er nu naar uitziet is het hoogtepunt van het windveld precies in de nacht van dinsdag op woensdag. In het noordwestelijk kustgebied kan dan even een echte storm komen te staan. Met daar ook zware windstoten tot 100 km/u. In het binnenland halen we dan 75 tot 90 km/u. Een extra scheerlijn aan de tent is zeker geen overbodige luxe. Bovendien neemt de wind pas in de loop van de woensdag geleidelijk wat af. Ook de ochtendspits gaat hier waarschijnlijk hinder van ondervinden. De wind is hierbij westelijk. Bestuurders moeten rekening houden met een forse zijwind op wegen zoals de A2.

Forse windstoten in het hele land, maar met name in het noordwestelijk kustgebied. Ook de ochtendspits ontspringt de dans niet.

Straalstroom voorlopig gericht op de Benelux

De straalstroom blijft de komende tijd gericht op de Benelux. Hierdoor weten storingen ons moeiteloos te vinden en blijft het koel en wisselvallig. Bijna dagelijks valt er wel neerslag, de zon heeft hierbij geen hoofdrol. Het is dan ook wachten op een solide weersverbetering.

Voorlopig blijft het koel en wisselvallig, met bijna dagelijks regen. Vooral in het noorden en westen. Pas later in september zien we weer wat hogere temperaturen in de verwachting staan.

Dit hebben we lang niet gezien, dikke plassen. Voor de natuur zeker welkom. Foto: Ton Wesselius.

Krijgt de zomer hulp vanaf de andere kant van de Oceaan?

Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan is dit jaar al vroeg begonnen. Tropische stormen Marco en Laura hebben al voor de nodige overlast gezorgd. Deze systemen staan bekend om veel regen en wind. Eenmaal aan land zwakken ze af en worden vanuit de Verenigde Staten met de straalstroom meegevoerd richting Europa. En dat is nu net interessant. Vooral de uiteindelijke positie hiervan. In sommige gevallen ontstaat juist door een (ex) Tropische cycloon een hogedrukgebied boven West-Europa. In deze systemen zit veel warmte gevangen. De straalstroom kan hierdoor juist gaan golven (meanderen). Zitten we hierbij aan de goede kant dan kan er een nazomerse periode aanbreken met warm nazomerweer. Komen we aan de verkeerde kant terecht, dan blijft het nat en wisselvallig.

Ook de weerpluim van het Europees weermodel ECMWF laat het koele en wisselvallige weertype voorlopig aanhouden. Pas wat later in september zien we hier berekeningen met oplopende temperaturen. Dit is echter nog ver weg. Zou dit de opmaat zijn voor nog een mooie nazomerse periode?

Uitgelichte afbeelding: Erica van Leeuwen.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage Landen: herfstachtige slotweek zomer met kans op storm!
Volgend artikelAlpen – Zomerse dagen, weekend afkoeling