klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie: De laatste dagen van de meteorologische zomer van 2017 verlopen zomers onder aanvoering van het hogedrukgebied Oldenburgia. Het is rustig weer en storingen worden op afstand gehouden. De zon zal flink schijnen en de temperaturen zijn prima en niet in de laatste plaats zomers voor eind augustus. De zomer, die voor vakantiegangers in den Lande niet de zomer was waarop gehoopt, geeft nog een keer gas.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Perioden met zon

Gisteren was het prima weer voor de diverse buitenactiviteiten die in deze tijd van het jaar op het programma staan. De zon scheen flink, maar er was ook vrij veel hoge bewolking zichtbaar. In het uiterste noorden van het land en op de Wadden kwam het gistermiddag tot wat lichte regen op de passage van een zwakke storing en dit gebied trok gisteravond geleidelijk zuidwaarts. De temperatuur was weer prima en steeg naar 21 tot 26° met in Westdorpe en Eindhoven maximaal 26,2 en in Ell 26,4°. De Bilt had de 2e zomerse dag van deze maand te pakken met maximaal 25,0°. In België lagen de maxima tussen de 21 en 27° met in Chievres maximaal 27,2°.

het weekend begon gisteren erg fraai met deze zonsopkomst. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius
ook overdag was het prachtig weer met een mix van zon en wolken. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Fraaie zondag

Ook vandaag ziet het weerbeeld er prima uit. De zon schijnt flink met aanvankelijk nog hier en daar mistbanken. Vooral landinwaarts komen nog wolkenvelden voor, maar vanuit het westen gaat op steeds meer plaatsen de zon flink schijnen. Het blijft overal droog (ook op het formule 1 circuit van Spa Francorchamps) en bij een zwakke tot hooguit matige noordwestenwind stijgt de temperatuur naar 20-21° in het noorden en noordwesten en naar 25, lokaal 26 in het zuiden en zuidoosten. In België wordt het 22° in de Ardennen en 25-26 elders.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen met opnieuw de vorming van nevel en mist. Waaien doet het niet of nauwelijks en het koelt lokaal flink af. In met name het noorden van het land kan het kwik dalen naar waarden tussen de 5 en 7°. Elders koelt het af naar waarden tussen de 8 en 13°.

gisteren begon de dag ook met mistbanken, afgelopen nacht was het ook geval en ook de komende nachten idem dito… De foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm
gisteren was er weer een fraaie avondlucht te zien en deze is dan ook vastgelegd door Jolanda Bakker

Veel zon

Ook morgen is het prachtig zomerweer met flink wat zonneschijn dankzij het hoog Oldenburgia. Bij nog steeds weinig wind uit uiteenlopende richtingen stijgt de temperatuur naar 21 tot 23° in het noorden en naar 26 tot 28° in het zuiden. In België worden overal zomerse temperaturen genoteerd met maxima tussen de 25 en 28°.

de verwachte weerkaart voor dinsdag. Bron: wetteronline.de

Zomerse dinsdag

Na morgen is het dinsdag ook volop zomer in de Lage Landen. De zon schijnt volop met pas later op de dag een geleidelijke toename van de (hoge) bewolking op de nadering van een front. De zwakke tot hooguit matige zuidenwind draait later op de dag naar noordwest en de temperatuur stijgt naar 23 tot 25° in het westen en noordwesten en naar lokaal 30 in het zuiden en zuidoosten. Ook in België wordt het 26 tot 30° en daarmee ook volop zomer.

de verwachte weerkaart voor woensdag. Bron: DWD

Vanaf woensdag wisselvalliger

Vanaf dinsdagavond neemt geleidelijk de kans op buien toe op de nadering van een storing en daarbij is er ook kans op onweer. De modellen verschillen nog in timing en locatie, maar dat het geleidelijk wat wisselvalliger wordt lijkt wel duidelijk. Hoe het allemaal gaat verlopen wordt de komende dagen vanzelf duidelijk.

De temperatuur is tot en met dinsdag nog volop zomers, maar vanaf woensdag nemen ook de verschillen duidelijk toe en dat heeft alles te maken met de preciese koers van genoemde storing. Het Europese model (ECMWF) komt woensdag al met lagere temperaturen op de proppen, terwijl de Amerikaanse vrienden van GFS nog lokaal en dan met name in het zuiden voor tropische waarden gaan.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperaturen lopen de komende dagen op naar waarden boven de zomerse grens van 25°. Woensdag nemen de verschillen toe en liggen de maxima in het midden van het land tussen de 19 (ECMWF) en 28° (Duitse en Amerikaanse model). Na woensdag gaan de temperaturen naar beneden en aan het eind van de week, vrijdag de eerste september, is het gemiddeld een graad of 20. Volgende weekend lijken de temperaturen weer te gaan stijgen. Hoe het allemaal precies gaat verlopen wordt, nogmaals, de komende dagen duidelijk, maar zeker is dat de zomer nog niet over is. Voorlopig hebben we nog een aantal fraaie zomerdagen voor de boeg voordat het woensdag is…

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Maak er een mooie zondag van en graag weer tot morgen voor een vers weerpraatje met de laatste ontwikkelingen op de diverse weerkaarten.

ook bij Jannes Wiersema scheen gisteren (aanvankelijk) de zon

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 569 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer