Advertentie 

Algemeen: de zomer, die nog maar net begonnen is, gaat uit een ander vaatje tappen. Hogedrukgebieden worden ingeruild voor lagedrukgebieden en ook dit weekend is een lagedrukgebied (Quirin) bepalend voor ons weer. Quirin trekt naar Scandinavië, maar het bijbehorende koufront zal zorgen voor enige nattigheid. Begin volgende week profiteren we tijdelijk weer van hogedruk, maar vanaf dinsdag zal een grootschalig lagedrukgebied met kou op hoogte zorgen voor wisselvallig weer later in de week ook dalende temperaturen.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: aangenaam met een mix van zon en wolken
Gisteren waren er wolkenvelden, maar ook de zon scheen geregeld en het bleef overal droog. De meeste zonuren werden in het zuiden genoteerd met daar 7 tot 9 uur zonneschijn. In het noorden bleef de zonneschijnduur beperkt tot 1-2 uur. Verder stond er een stevige zuidwestenwind, windkracht 4 tot 6.

De temperaturen waren een stuk aangenamer en kwamen uit op waarden tussen de 19 en 27°. Langs de noord- en westkust lagen de maxima tussen de 19 en 21° met op Vlieland maximaal 18,7°. Landinwaarts werd het 22 tot bijne 27° met in Eindhoven maximaal 26,5°. In België werd het 21 tot 26° met in Kleine-Brogel maximaal 26,4°.

een mix van zon en wolken gisteren. Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius
Zonkracht 8 !!
verbranding: snel / roodkleuring onbeschermde huid: 10-15 min!

Vandaag: overwegend bewolkt en van tijd tot tijd (mot)regen
Op deze zaterdag overheerst de bewolking en in een groot deel van het land, maar voornamelijk in de noordelijke en westelijke helft, valt van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. In het zuiden en zuidoosten blijft het over het algemeen droog met daar dan ook de meeste kans op zonneschijn. Elders dus een druilerige dag tijdens de laatste zaterdag van de maand juni met veel buitenactiviteiten.

De temperatuur is nog prima en stijgt op de meeste plaatsen naar een graad of 20-21. In het zuiden, met dus de zon er geregeld bij, kan het 22° worden en in midden en zuid Limburg wellicht nog een graad of 24-25. In België wordt het van west naar oost zo’n 19 tot 25° met de hoogste temperaturen in Belgisch Limburg.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land, windkracht 4 tot 5 en af en toe krachtig aan zee en rondom het IJsselmeer, windkracht 6.

Vanavond is er nog enige regen en motregen mogelijk, maar komende nacht nemen de neerslagkansen geleidelijk af. Het klaart hier en daar op en bij een tijdelijk in kracht afnemende zuidwester daalt de temperatuur naar 12 tot 15°.

penseelstrepen gefotografeerd door Jolanda Bakker

Morgen: geregeld zon, maar ook buienkansen
Ook op de zondag, morgen dus, zal het zo nu en dan tot een bui komen, maar geregeld is er ook ruimte voor opklaringen en schijnt dus de zon. De tijdelijk in kracht afgenomen zuidwester draait naar west en neemt weer toe naar matig tot vrij krachtig over land en soms naar krachtig bij de Wadden, windkracht 4 tot 6.

De temperatuur stijgt naar 17-18° in het noorden en noordwesten, maar elders in het noorden wordt het een graad of 20. In het midden worden kwikstanden verwacht van een graad of 21-22 terwijl het in het zuidoosten nog altijd 24° kan worden. Ook in België wordt het op veel plaatsen nog een warme dag met temperaturen van 20 tot 24°.

de verwachte weerkaart voor dinsdag. Bron: DWD

(middel)lange termijn en de pluim:
Na het weekend profiteren we maandag van hogedruk met geregeld zonneschijn, maar vanaf dinsdag zal een grootschalig lagedrukgebied met kou op hoogte zorgen voor wisselvallig weer met flinke buien die dinsdag en woensdag van onweer vergezeld kunnen gaan.

de verwachte maxima voor aanstaande dinsdag met de hoge temperaturen in de zuidoostelijke helft van het land, Bron: Wetteronline.de

De temperaturen zullen aanvankelijk weer oplopen naar nog altijd zomerse temperaturen van 25° en lokaal meer. Dinsdag kan het in het zuidoosten lokaal weer tegen de 30° worden, maar gaandeweg de week gaat het kwik naar beneden en volgend weekend, met juli op de kalender, blijven we mogelijk onder de 20°. Het is allemaal weer zichtbaar, al dagen trouwens, in onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Tot zover voor deze zaterdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Maak er een mooie dag van, fijn weekend en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 901 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier