Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De herfst is aangebroken op de kalender, je zou het buiten niet merken met de vele zonneschijn en de hoge temperaturen. De natuur kondigt de herfst echter al wel een tijdje aan. Door de aanhoudende droogte (vooral in het zuidoosten) zijn de bomen al aan het verkleuren en valt het blad al enige tijd. Ook de vallende eikels verraden dat we op weg zijn richting de winter. We krijgen nog een paar mooie dagen, daarna is het voorlopig klaar met het zomerse weertype.

Vanaf vrijdag gaat de zogenoemde bezem door de atmosfeer. Veel koudere luchtmassa’s afkomstig vanaf het hoge noorden zakken met grote snelheid naar het zuiden. Een glijbaan van koude lucht in de hogere etages van de atmosfeer maakt korte metten met de hoge temperaturen. Ook met het zonnige en droge weertype is het gedaan. Een periode van wisselvallig en koel weer breekt aan, met juist in het weekeinde zeer fris weer en de nodige regenbuien. Een stevige noordwestelijke bries maakt het voor het gevoel nog eens extra koud.

Prachtige zonsopkomst vanmorgen, met op diverse plaatsen mistbanken. Foto: Jolanda Bakker

Eerst nog warm, later op woensdag buien

Hogedrukgebieden die het warme zomerse weertype al weken bepalen, zijn nu (eindelijk) uitgeblust. Een depressie gevuld met Arctische luchtmassa’s is onderweg naar de Benelux. Voordat het zover is hebben we nog invloed van het wegtrekkende hoog. Dat brengt vandaag zonnig, droog en warm nazomerweer. Uiteindelijk loopt het kwik op naar 20 tot 26 graden in het zuiden. Voorlopig zal dit de laatste zomers warme dag zijn. De wind is zwak en zuidwestelijk.

Woensdag begint na een frisse start ook nog mooi. Al verraad (hogere) bewolking een ander weertype. Ook de wind gaat wat meer aantrekken. Naast zonnige periodes zijn er later op de dag op diverse plaatsen buien mogelijk. Opgelet! Door het zeer droge weertype ligt er veel olie op de weg. Als het gaat regenen kan het tijdelijk extreem glad worden.

Woensdag en in de nacht naar donderdag vallen er op meerdere plaatsen buien. Vooral in noordwestelijk deel.

Vanaf donderdag gevoelig kouder

Donderdag installeert de eerder genoemde depressie zich boven de Noordzee. De bovenluchten worden al kouder en met het dalen van de luchtdruk wordt het uiteraard steeds onstabieler. Naast af en toe zon, zullen de (stapel) wolken uitgroeien tot buien, waarbij een klap onweer niet geheel uitgesloten is. Ook trekt de zuidwestelijke wind fors aan. Van noord naar zuid wordt het slechts 16 tot 19 graden. Er zullen ook droge momenten zijn, zaak om de komende tijd de buienradar in de gaten te houden als u naar buiten moet. Vrijdag het zelfde weerbeeld als donderdag, alleen doet de temperatuur nog een stapje terug. Met 13 tot 16 graden in de middag is het dan toch wel echt herfstachtig!

De straalstroom (Polar Jet) zakt later deze weekt flink naar het zuiden. arctische luchtmassa’s bereiken zelfs de Pyreneeën en de Alpen waarbij het gaat sneeuwen boven de 1000-1500 meter hoogte.

Komend weekend aanhoudend wisselvallig en koel, kans op waterhozen aan de kust

De depressie is niet van plan om snel te verkassen. Zodat we ook komend weekend te maken hebben met koel en nat herfstweer. We komen nog wat dieper in de polaire luchtsoort te zitten. Met maxima tussen 13 en 16 graden is het wel gedaan. De zon zien we maar mondjesmaat. Verder zijn het weer de buien die de boventoon gaan voeren. Gevoed door zeer koude lucht op het 500 hPa vlak (5500 m hoogte). Met deze koude luchtmassa’s boven de relatief warme Noordzee is er dan ook gerede kans om waterhozen te gaan spotten!

Zeer koude luchtmassa’s ook op grote hoogte. Komend weekend over een strook van de Benelux naar de Alpen. Dit zorgt voor onstabiel en koel weer in de Benelux, met kans op waterhozen boven de Noordzee. In de Alpen gaat het op (enige hoogte) sneeuwen.

Afsluitend wil ik zeggen geniet nog even van het warme, zomerse weer. De herfst komt er nu echt aan. Dat heeft ook wel weer zijn charme. Vanuit Helmond wens ik u een prettige dag.

Welkom herfst, prachtige foto vanmorgen van Ton Wesselius.

(uitgebeelde afbeelding frontpage Ton Wesselius).

(Visited 644 times, 1 visits today)
Advertentie

5 Reactie op “Lage Landen: Zomer exit, geleidelijk overgang naar koel en nat herfstweer”

 • Ricardo
  22 september 2020 at 11:30

  Laat de herfst in al zijn schoonheid (kleuren) maar losbarsten 😬 Elk seizoen heeft zo zijn charmes

 • Joost/JMT
  5 oktober 2020 at 16:13

  Komen er geen weer-updates meer voor de lage landen of zit ik verkeerd te kijken? De laatste is deze van 22 september j.l. alweer, toch..?

  • Arjan
   6 oktober 2020 at 21:12

   Dag Joost, wij leggen momenteel de focus op het weer in de Alpenlanden om de continuiteit daar te waarborgen. Aangezien het wintersportseizoen eraan komt. Helaas kunnen we hierdoor minder tijd spenderen aan de berichten in de Lage Landen. Bij bijzonderheden in het weer voor de LL en indien extra tijd over dan zullen we ook het weer voor de LL toelichten.

   mvg, Arjan

 • antoonaaftink
  6 oktober 2020 at 16:33

  Ik krijg geen weerupdates meer voor Nederland, de laatste 22 september,

  • Arjan
   6 oktober 2020 at 21:13

   Dag Antoon,
   Zie bericht hierboven.
   Mvg, Arjan

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier