Advertentie 

Algemeen: bij volop zonneschijn is het warm tot zeer warm zomerweer. Halverwege de week is het minder warm, maar daarna weer oplopende temperaturen. Kortom: de zomer draait op volle toeren in de week van de zomerwende.

We profiteren vandaag volop van het hogedrukgebied Concha met de kern ten oosten van onze streken. Bij weinig wind loopt de temperatuur op naar zomerse en lokaal naar tropische waarden. Ook komende week blijft het zomers en overwegend droog dankzij nieuwe hogedruk en aanvankelijk is het daarbij zeer warm.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: wolkenvelden, later ook zonneschijn
Gisteren waren er aanvankelijk vrij veel wolkenvelden en lokaal viel wat lichte (mot)regen, maar gaandeweg de dag kwam vanuit het westen op steeds meer plaatsen de zon tevoorschijn. In het oosten van het land bleef het overwegend bewolkt met slechts 0 tot 1 uur zon. In het westen scheen de zon 7 tot 9 uur.

De wind waaide uit het noordwesten en was zwak tot matig van kracht en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 19 en 26°. Vlieland noteerde 19,1 en Lauwersoog 19,3°. In het zuiden van het land kwam Gilze-Rijen uit op 25,3 en Westdorpe op 25,9°.

In België lagen de maxima tussen de 19-20° in de Ardennen en 22 tot 26 elders met in Melle maximaal 26,2°.

het is erg droog en er wordt op veel plaatsen gesproeid. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
Zonkracht 8 !!
verbranding: snel / roodkleuring onbeschermde huid: 10-15 min!

Vandaag: volop zonneschijn
De hier en daar aanwezige nevel en mist lost snel op en dan volgt een stralende zondag met volop zonneschijn. Vanmiddag komen er in de oostelijke helft van de Lage Landen enkele stapelwolken voor, maar het blijft overal droog.

De wind waait niet meer dan zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar maximaal 24° in het noorden en naar lokaal 30 in Zeeuws-Vlaanderen en westelijk Brabant. Ook in delen van België kan het tropisch warm worden. Op de meeste plaatsen zal het zo’n 26 tot 28° worden. Aan zee steekt vanmiddag een verkoelende wind van zee op en gaan de temperaturen wat naar beneden.

Vanavond en de komende nacht is het helder en bij een zwakke geleidelijk oost tot zuidoost wordende wind daalt de temperatuur naar waarden tussen de 13 en 16°.

aanvankelijk was de bewolking hardnekkig zoals op deze foto is te zien van Albert Thibaudier
hier en daar viel zelfs wat lichte motregen. De foto werd gemaakt door Martin Vye

Morgen: flink wat zon, in het noorden later ook wolkenvelden
Morgen schijnt de zon volop, maar in de middag verschijnt er in het noorden ook bewolking aan het zwerk. Het blijft droog en bij een zwakke zuidoostenwind stijgt de temperatuur naar maximaal 27° in het noorden en naar 32 in het zuiden en in delen van België. Later op de dag draait de wind in het noorden naar het noorden en gaat de temperatuur daar geleidelijk naar beneden.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag zijn er opklaringen, maar er is ook vrij veel sluierbewolking. Het blijft wederom droog en bij een zwakke tot matige noordenwind daalt de temperatuur naar 14° in het noorden en naar 17 in het zuiden van de Lage Landen.

in de middag klaarde het vanuit het westen helemaal op. Deze kleurrijke foto met een strakblauwe lucht werd gemaakt door Jolanda Bakker

(middel)lange termijn en de pluim:
Dinsdag hebben we te maken met de passage van een zwak koufront. Het front trekt gedurende de dag van noord naar zuid over de Lage Landen en de passage gaat gepaard met vrij veel bewolking. Het blijft wel droog en er waait een geleidelijk tot matig toenemende noord tot noordoostenwind.

De temperatuursverschillen zijn groot tussen noord en zuid. In het noorden wordt het bijvoorbeeld niet warmer dan een graad of 20, terwijl het in het zuiden opnieuw 30° kan worden. In België wordt het op veel plaatsen tropisch met opnieuw temperaturen van 30 tot 32°. Als het front gepasseerd is zal de temperatuur geleidelijk gaan dalen.

de verwachte weerkaart voor dinsdag. Bron: DWD

Woensdag schijnt geregeld de zon, maar er is ook vrij veel hoge bewolking. Het blijft opnieuw droog en bij een zwakke noordoostenwind stijgt de temperatuur naar maximaal een graad of 18 in het noorden en naar 25-26 in het zuiden van het land. In België wordt het opnieuw zomers warm met temperaturen van 26 tot 28°.

de verwachte weerkaart voor woensdag. Bron: DWD

De rest van de week blijft het zomers en over het algemeen droog. Pas volgend weekend berekenen sommige modellen weer wat regen. De temperatuur gaat aanvankelijk op donderdag en vrijdag weer omhoog, maar daarna lijkt het kwik geleidelijk te gaan dalen.

De verschillen tussen de diverse weermodellen nemen wel toe en dat is aan onderstaande temperatuurpluim met alle hoofdberekeningen van de weermodellen voor het midden van het land weer heel goed te zien. Volgend weekend kan het of tropisch worden of onder de 20° blijven. De komende dagen wordt het allemaal vanzelf duidelijk welke kant we opgaan. Voorlopig is het op en top zomer met zeer hoge temperaturen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor deze zondag. Morgen zal Daan het weerpraatje verzorgen en ik ben er dan dinsdag weer. Maak er een mooie zonnige zondag van en graag weer tot morgen.

de zon ging ook weer fraai onder. Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 421 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier