Advertentie 

Het fraaie zomerse weer met aangename temperaturen van de laatste tijd ruilen we in voor een wisselvallige en vrij koele episode. Depressies, te beginnen met Zlatan, zorgen regelmatig voor buien en de temperaturen gaan naar beneden naar waarden onder de norm van 23° die normaal is in deze tijd van het jaar. Later in de week blijft het wisselvallig, maar de temperaturen gaan wel weer geleidelijk omhoog.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Mooie zomerdag

Gisteren was het prachtig zomerweer met volop zonneschijn. In het noorden kwamen ook nog wolkenvelden voor en hier en daar kwam het tot een bui, maar veruit de meeste plaatsen hielden het droog. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 22 en 26° met de hoogste temperatuur in Westdorpe met 26,1°. In België lagen de maxima tussen de 21 en 27° met in Chievres maximaal 27,1°. In Europa was het Bosnische Mostar opnieuw het warmst met dit keer 39,1°.

deze prachtige ‘Hollandse’ foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

Geregeld zon, maar ook enkele regen- en onweersbuien

Afgelopen nacht trok een gebied met enkele regen- en onweersbuien over Duitsland noordwaarts, maar deze buien reikten ook tot over de oostelijke helft van het land. Vanochtend heeft met name de noordoostelijke helft daarmee te maken, elders is het droog en schijnt de zon flink en later wordt het ook in het noordoosten weer droog.

Vanuit het zuidwesten komt wederom een gebied met nattigheid opzetten en vanochtend komt het in het westen van België en later vanochtend ook in Zeeland al tot buien en vanmiddag trekken deze buien heel langzaam oost tot noordoostwaarts en neemt ook de kans op onweer toe. Tot ver in de middag beperken de buien zich tot de zuidwestelijke helft van de Lage Landen, elders blijft het nog droog.

De temperatuur loopt op naar 21-22° in West-Vlaanderen en Zeeland en naar 24 tot 26 elders. In het oosten en zuidoosten kan het een graad of 27 worden. De wind waait uit het zuiden en is zwak tot matig van kracht, maar later neemt de wind af en wordt veranderlijk van richting.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en trekt het gebied met regen en onweer oostwaarts over de Lage Landen. Lokaal kan flink wat regenwater vallen. De aanvankelijk zwakke veranderlijke wind wordt weer zuidwest en de temperatuur daalt naar 11° in het zuidwesten en naar 15 in het noordoosten.

De dag begon zeer fraai bij Johan Klos

Geregeld zon, maar ook flinke buien

Ook morgen hebben we nog te maken met het hoogtelaag Zlatan. Op het 500 hPa-vlak (zo’n 5,5 km hoogte) is het -20° en dergelijke temperaturen staan in deze tijd van het jaar garant voor flinke buien. Geregeld schijnt ook de zon en bij een matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind is het duidelijk minder warm met maximaal 18° in het noordwesten en nog 22 in het zuidoosten. In België wordt het nog wel op veel plaatsen 20 tot 22°, maar in de Ardennen is het ook een graad of 18.

Morgenavond en in de nacht naar maandag is het bewolkt en in de kustgebieden komt het tot enkele buien. Elders is het aanvankelijk droog, maar over de zuidoostelijke helft van de Lage Landen trekt een gebied met regen noordoostwaarts. De wind waait zwak uit het zuiden en de temperatuur daalt naar 11 tot 14° met de laagste temperaturen in het noordoosten.

de hoogtekaart volgens EC voor aanstaande maandag. Het hoogtelaag Zlatan ligt over onze streken en zorgt voor buien. Bron: wetteronline.de

Volgende week wisselvallig en eerst vrij koel zomerweer

Na het weekend blijft het hoogtelaag tot zeker woensdag weersbepalend met geregeld enkele buien. Geregeld schijnt ook de zon en de temperatuur ligt rond de 20°. Later in de week krijgen we te maken met alweer een volgende depressie en blijft het wisselvallig. Wel draait de stroming geleidelijk naar zuid en tussen genoemde depressie en een opbouwend hoog boven centraal Europa gaan de temperaturen weer omhoog.

De temperatuurstijging later in de week is ook weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Vandaag wordt nog een zomers warme dag, maar vanaf morgen gaat het kwik duidelijk naar beneden en is het vrij koel voor de tijd van het jaar. Pas vanaf woensdag zit er weer een stijgende lijn in de pluim en gaan de temperaturen dus weer omhoog.

Dit was het voor deze zaterdag. Maak er een mooie dag van, fijn weekend en graag weer tot morgen. De vakantiegangers wens ik een fijne vakantie!

het was gisteren goed vlinderweer. De foto werd gemaakt door Martin Vye

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 371 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier