Advertentie

Klik hier voor meer informatie over je vakantie naar Zuid-Tirol


 

Algemene situatie:
Het mooie weer van de afgelopen dagen wordt tijdelijk vervangen voor een minder mooi weertype. Een afgesnoerd lagedrukgebied trekt over de Lage Landen en zorgt voor meer bewolking en hier en daar wat neerslag. Tegelijkertijd bouwt het hogedrukgebied boven de Azoren zich uit naar het noorden. Wanneer het kleine lagedrukgebied weer wegtrekt, zoekt de wind de oosthoek op en wordt de drukverdeling winters. In hoeverre het winters wordt en wanneer dat gaat gebeuren lees je verderop in het bericht!

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren:
Gisterochtend begon de dag op veel plekken koud, op de meeste plekken vroor het licht, hier en daar zelfs matig. Lokaal was het ook mistig. Overdag scheen de zon volop, enkele kleine wolken(velden) deden daar niets aan af. Tegen de avond dreef in het westen de eerste hoge bewolking binnen. De maximumtemperatuur lag tussen de 4 en de 8 graden.

Maurice Vroegrijk fotografeerde de zonsopkomst.
Op veel plekken was het wit door rijp. Foto door Albert Thibaudier.

Afgelopen nacht werd de bewolking dikker en verspreidde deze zich over het land. In het noorden en westen viel lokaal wat (mot)regen. In het binnenland bleef het aanvankelijk nog helder en kon het dus nog even flink afkoelen, dit resulteerde hier dan ook nog in temperaturen rond of enkele graden onder het vriespunt. In de kustgebieden lag de temperatuur meest boven het vriespunt.

Jolanda Bakker maakte de foto van deze dichtgevroren sloot.

Vandaag: grijs en lichte neerslag
De dag begint op de meeste plekken bewolkt. Met name in het (noord)westen en later ook zuiden is de bewolking ook zodanig dik dat er wat lichte (mot)regen uit kan vallen, ook elders is wat lichte regen niet uitgesloten. Grote hoeveelheden zullen er niet vallen. Vanmiddag klaart het langzaam wat op, voornamelijk in de noordoostelijke helft kan de zon zich nog even laten zien. De maximumtemperaturen liggen tussen de 3 en 6 graden en er staat een zwakke, in het (noordwestelijk) kustgebied mogelijk matige zuid tot zuidoostelijke wind.
Vanavond klaart het verder op. Hierdoor dalen de minimumtemperaturen naar waarden rond of iets boven het vriespunt in het westen tot -4 in het oosten. De wind draait naar het oosten en is zwak.

Jolanda legde ook de zonsondergang op dit mooie plaatje vast.

Morgen: oostelijke aanvoer, meer zon
Morgen is er meer ruimte voor de zon, maar vooral in het westen komen er nog hardnekkige wolken(velden) voor. Het blijft droog. De temperatuur stijgt naar 5 a 6 graden Celsius, de oostelijke wind neemt licht in kracht toe. In de nacht naar woensdag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af, de temperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt aan de kust, tot lokaal matige vorst in het binnenland op plekken waar het flink opklaart.

De weerkaart voor woensdagmiddag. Er ontwikkeld zich een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden welke geleidelijk verder naar het noord(oost)en uitbreidt.

De rest van de week: hoe koud gaat het worden?
Zoals op de kaart hierboven te zien is, bouwt hogedruk zich op ten noorden van ons. Hierdoor wordt koude lucht naar onze omgeving aangevoerd. Het wordt nog niet direct ijskoud, omdat ten oosten van het hogedrukgebied een soort “uitstulping” zit, welke voorkomt dat koude lucht snel af kan zakken. Bovendien is er aanvankelijk nog niet veel kou voorradig ten oosten van ons.

Woensdag is het meest zonnig, met opnieuw maximumtemperaturen rond 5 a 6 graden Celsius. In de nacht naar donderdag daalt de temperatuur naar waarden tussen de -1 en -5 graden Celsius.

Donderdag verloopt ook weer meest zonnig. De maximumtemperatuur ligt tussen de 3 en 5 graden, de temperaturen in de nacht naar vrijdag zijn vergelijkbaar met die van de nacht ervoor. Wel berekenen de modellen iets meer wind, wat het voor het gevoel een stuk kouder kan maken.

Vanaf het weekend kan de kou echt serieuze vormen aan gaan nemen. Alles valt of staat dan met hoe de vorm van het hogedrukgebied boven Scandinavië uitpakt. Verschillende runs van diverse weermodellen laten al zien dat een enorme bak met koude lucht “gelanceerd” wordt naar onze omgeving. Een voorbeeld hiervan is de kaart hieronder. Gezien de termijn moet er nog steeds een lichte slag om de arm gehouden worden (er zijn ook nog modellen die de kou in veel mindere mate onze kant op laten komen), maar de winterliefhebbers hebben nu zeker redenen om enthousiast worden.

De 850hPa (zo’n 1450 meter hoogte) temperatuur. Een enorme voorraad kou ten noordoosten in de aanvoerrichting. Gaat dit ons bereiken??? Bron: GFS/Wetterzentrale

Als dit laatste scenario uitkomt, komt het aan op detailniveau hoe koud het wordt. We zitten dan inmiddels tegen het einde van februari, en dit is zeker al te merken in daglengte en zonkracht. Er is dus veel voor nodig om de temperatuur overdag rond of zelfs onder het vriespunt te krijgen. Maar met temperaturen tot -15 op 850hPa is dit zeker mogelijk! Ook kunnen dit soort koude bovenluchten kleine lagedrukgebiedjes creëren (“koudeputjes”) welke weer in staat zijn om te zorgen voor sneeuwverrassingen. Een eventueel sneeuwdek heeft dan weer zo zijn invloed op de temperatuur. Dit alles samen maakt de komende periode zeer interessant om in de gaten te houden!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Geleidelijk dalende temperaturen.
De 15-daagse zon/bewolkingsverwachting van het KNMI. Veel zon in het vooruitschiet!
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
Nog een foto van de zonsopkomst door Maurice Vroegrijk.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen werpt Rico weer een blik op de (spannende!) weerkaarten, ikzelf schrijf later weer. Fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.508 times, 1 visits today)
Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer