Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Vandaag wordt er aan de achterzijde van een warmtefront behorende bij depressie Yuliya zeer zachte lucht aangevoerd. Konden we vorig weekend nog schaatsen, vandaag kan bij wijze van spreken de jas uit, want de temperatuur loopt op naar 15° en meer.

Op termijn lijken de temperaturen weer duidelijk te dalen als zich vanaf volgend weekend een hogedrukgebied boven Scandinavië manifesteert. De stroming draait dan weer naar het oosten met aanvoer van koudere lucht. In de nacht en ochtend neemt de kans op vorst dan weer toe en ook overdag zal het lentegevoel ver te zoeken zijn…

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: fraaie vrijdag, in België regen
Gisteren was het aanvankelijk fraai voorjaarsweer. Na een nacht met temperaturen tussen de 0 en 3° (Volkel -0,2°) steeg de temperatuur gisteren bij aanvankelijk flink wat zon naar waarden tussen de 5 en 11°. Lauwersoog noteerde 5,3 en Ameland 6,4°. De toppers waren Woensdrecht, Gilze-Rijen en Arcen met respectievelijk 11,0, 11,1 en 11,2°.

In België was het bewolkt en viel er van tijd tot tijd regen. De maxima kwamen uit op 4 tot 11° met in Gent 10,7°.

Gistermiddag nam de bewolking overal toe op de nadering van een warmtefront en gisteravond ging het op steeds meer plaatsen regenen.

Deze mooie foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Deze mooie foto van een prachtige voorjaarsdag werd gemaakt door Ton Wesselius.
De zonsopkomst was ook al bijzonder fraai. Deze foto werd gemaakt door Aad Hogenboom.
Ook Jolanda Bakker maakte weer een mooie foto.

Vandaag: zeer zacht
Afgelopen nacht trok het warmtefront van depressie Yuliya over onze streken en daarachter stroomt vandaag zeer zachte lucht naar onze streken. Aanvankelijk valt er in het noorden van het land nog enige (mot)regen, maar vanuit het zuiden wordt het droog. Voor de zon is niet of nauwelijks ruimte, maar soms kan ze toch even knipogen.

De temperatuur loopt op de meeste plaatsen op naar waarden tussen de 14 en 17°. Langs het IJsselmeer en langs de kust is het een graad of 12-13 en op de Wadden blijft het kwik waarschijnlijk nog onder de 10°.

De verwachte maxima voor vandaag. bron: wetteronline.de

De wind waait uit het zuidoosten en wordt zuid tot zuidwest en is overwegend matig van kracht, kracht 3. Over land veelal 6 en langs de kust 8 knopen. De windstoten kunnen over land 10-12 knopen halen en aan zee 12 tot 15 knopen.

Vanavond trekt er vanuit het zuiden weer een gebied met (buiige) regen over het land en daarbij kan het ook tot onweer komen. Komende nacht wordt het weer droog, maar is er wel kans op nevel en mist. Het koelt af naar 6 tot 8°.

Morgen: perioden met (buiige) regen
Morgen trekt het koufront van depressie Yuliya van zuid naar oost over ons land en zorgt voor een dag met buiige regen. Pas later op de dag wordt het wat droger.

De temperatuur zal in de noordwestelijke helft van het land blijven steken bij 9 tot hooguit 11°, maar verder naar het oosten en zuidoosten wordt het nog 13 tot 15° (regio Twenthe wellicht 16°) en ook in België wordt het met gemak nog een graad of 14-15 op de meeste plaatsen.

De wind waait uit het zuidoosten en later uit het zuiden. Over land neemt de wind toe van 5 naar 9 knopen ofwel van windkracht 2 naar 3 met windstoten van 16 tot 18 knopen. Aan zee is de zuid tot zuidoostenwind 11-14 kn (windkracht 4) met stoten tot 22-23 knopen. Voor de duidelijkheid meld ik de kracht in knopen voor de watersportliefhebbers!

De verwachte weerkaart voor maandag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Maandag: buiige regen
Maandag schijnt af en toe de zon, maar vooral later op de dag neemt de kans op buiige regen weer toe. De temperatuur is nog vrij zacht met kwikstanden tussen de 12 en 15° met de hoogste temperaturen in de oostelijke helft van de Lage Landen.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig van kracht. Windkracht 3 over land (7-9 kn) en kracht 4 aan zee (12 kn). De windstoten komen over land uit op 12 tot 15 en aan zee tot 20 knopen.

De verwachte weerkaart voor woensdag. Bron: wetteronline.de

De rest van de week: (licht) wisselvallig
Ook de rest van de week blijven depressies weersbepalend en daardoor is er nagenoeg elke dag kans op regen of enkele buien. De temperatuur stijgt dinsdag naar 7-8 en woensdag naar 9 tot 12°.

Donderdag schuift het ‘grote’ lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan wat verder naar het oosten en nemen de neerslagkansen toe. Het wordt dan 9 tot 13°.

De verwachte weerkaart voor volgend weekend volgens EC. Bron: wetteronine.de

Volgend weekend zien we boven Scandinavië de ontwikkeling van een hogedrukgebied en dit hoog zal zorgen voor een oostelijke stroming. Het lagedrukgebied wordt gesplitst en een deel trekt naar de Middellandse Zee.

Tussen beide weersystemen wordt de stroming oost en de temperaturen zullen dan weer gaan dalen en in de nacht en ochtend neemt de kans op vorst weer toe. Even afwachten waartoe het allemaal gaat leiden… We kunnen het allemaal wel weer terugzien in onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur, na deze zeer zachte zaterdag, weer geleidelijk gaat dalen. Volgend weekend kan het kwik zelfs nog veel verder dalen en vooral het Europese weermodel komt zelfs met ijsdagen op de proppen. Ben benieuwd wat er de komende dagen wordt verwacht…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF, de koudste berekening hierboven, laat duidelijk de dalende trend zien. De ‘oper’ (rode lijn) is volgend weekend wel heel erg koud met zelfs temperaturen overdag rond het vriespunt en in de nacht op uitgebreide schaal vorst.

Het ensemblegemiddelde is volgend weekend met een graad of 8 duidelijk zachter dan de oper. Na volgend weekend gaat het ensemblegemiddelde onderuit naar 6°. Afwachten wat de volgende pluimen laten zien…

Speciaal voor watersporters de windpluimen:

De windpluim voor het midden van het land. Bron: KNMÏ
De windstotenpluim voor Den Helder. Bron: KNMI
De windstotenpluim voor Vlissingen. Bron: KNMI

De gemiddelde wind kan af en toe de windkracht 4 bereiken. Ook komt het regelmatig tot tot van zo’n 40 km/uur. De meeste wind vinden we in de zuidwestelijke helft van het land.

Ook Ton Wesselius maakte een prachtige foto van de zonsopkomst.
Nog veel ijs te vinden op de diverse sloten. De foto werd gemaakt door Meteo Nederland.
Ook Ton Wesselius maakte een foto van ijsresten.
Ook Peter van Lindenberg maakte nog een foto van smeltend ijs.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Morgen zal Daan het weerpraatje voor de zondag verzorgen en ik ben er dan maandag weer. Voor nu een fijn weekend en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 814 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier