Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Wiete is naar het oosten weggetrokken en na de passage van een warmtefront behorende bij depressie Jürgen, hebben wij een zeer zachte zaterdag. Het wachten is op het koufront en dat volgt later vandaag en daarachter zit duidelijk koudere lucht waar we de komende dagen mee te maken zullen hebben.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren was het over het algemeen bewolkt en hier en daar viel wat lichte regen. Gistermiddag kwam ook af en toe de zon tevoorschijn. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 11 en ruim 14° met in Nieuw-Beerta en Hoogeveen 10,7°. De toppers waren Voorschoten, Hoek van Holland en Westdorpe met respectievelijk 14,0, 14,2 en 14,6°. In België lagen de maxima tussen de 7,7° op de Mont-Rigi en 15,0 in Gent.

Bij Ton Wesselius klaarde het gisterochtend flink op

Het is op deze zaterdag aanvankelijk bewolkt en over de westelijke helft valt vanochtend wat lichte regen. De regen trekt noordwaarts en uiteindelijk is het overal enige tijd droog met vanuit het zuiden de zon erbij. Later vanmiddag gaat het vanuit het westen buiig regenen.

De zuidenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig en aan zee naar krachtig en met die wind wordt zeer zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur kan oplopen naar ongeveer 14° in het noorden en naar 17 in het zuiden. In zuidelijk Limburg en in de Kempen kan het lokaal een graad of 18 worden. Ook in België temperaturen van 14 tot 17, lokaal 18°. Normaal is het in deze tijd van het jaar een graad of 11-12.

Records zijn dit overigens niet, want niet zo gek lang geleden werden begin november nog ’twintigers’ genoteerd in het zuiden van het land. Op 1 november 2014 noteerde Ell nog 22° en op 3 november 2015 werd het in Maastricht 21°.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en valt er buiige regen. Later in de nacht wordt het vanuit het westen droog met flinke opklaringen. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 6 en 10°.

een grijze dag bij Joyce Derksen, maar wel een prachtige foto
af en toe klaarde het ook op en Martin Vye maakte deze prachtige foto
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto van de zonsondergang

Morgen starten we de zondag droog met flinke opklaringen. Later op de ochtend en zeker morgenmiddag komt het weer tot enkele buien en dat gebeurt allemaal omdat de bovenluchttemperaturen duidelijk gaan dalen van een graad of -25 in de ochtend naar -33 aan het begin van de avond. Dergelijke temperaturen op een hoogte van zo’n 5,5 kilometer zorgen ervoor dat de buien gepaard kunnen gaan met hagel en onweer.

Ook de temperaturen op leefniveau zijn duidelijk lager dan vandaag en liggen morgenmiddag rond de 10°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan een graad of 5 en bij dit alles waait een matige en aan zee vrij krachtige westenwind.

de verwachte weerkaart voor maandag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Maandag zijn er, na nachtelijke buien in de kustgebieden, overdag flinke perioden met zon. Er is nog altijd een buienkans, maar de droge perioden zullen overheersen en dat heeft alles te maken met toenemende hogedruk.

De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 10-11, in het zuiden en in België lokaal naar 12°.

de verwachte weerkaart voor donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na maandag zitten we in een soort niemandsland en is het vlees noch visch. Op de weerkaart vinden we lagedrukgebieden ten noordwesten en bij Italië en hogedrukgebieden bij de Azoren en in Rusland. Het is dan ook rustig novemberweer met naast wolkenvelden ook geregeld zonneschijn. Soms kunnen hoogtestoringen later in de week ook nog wat regen geven en in de nacht en ochtend is er kans op nevel en mist.

De temperaturen liggen rond of (net) onder de 10° en tijdens heldere nachten kan het kwik dalen naar waarden dichtbij het vriespunt. Zowel in de nacht naar dinsdag als in de nacht naar woensdag is er kans op lichte vorst.

de verwachte weerkaart voor volgende week zaterdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Volgend weekend lijken Atlantische depressies weer wat meer schwung in de atmosfeer te brengen met dan ook weer een toenemende wisselvalligheid. Ook gaan de temperaturen geleidelijk weer omhoog en dat is allemaal weer goed zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat na deze zeer zachte zaterdag de temperatuur gaat dalen. Vooral woensdag en donderdag is het vrij koud met ook in de nacht temperaturen in de buurt van het vriespunt. Aan het eind van de week en volgend weekend gaat de temperatuur weer omhoog, maar de verschillen tussen de modellen neemt wel toe en dat betekent dat het allemaal nog niet in kannen en kruiken is. De komende dagen natuurlijk meer hierover.

Bij Joyce Derksen viel nog enige regen en ze maakte dan ook deze prachtige foto

Dit was het weer voor vandaag. Fijn weekend en graag weer tot morgen voor een vers weerpraatje voor de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 467 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier