Lage Landen - (zeer) zachte temperaturen van korte duur?
Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Zoe is naar het zuiden getrokken en het lagedrukgebied Peter naar het oosten. Wij krijgen te maken met een nieuw laag, genaamd Quintus, en het bijbehorende warmtefront trekt over onze streken met regen. De komende dagen zorgt een zuidwestelijke stroming voor (zeer) zachte temperaturen die met name donderdag kunnen oplopen naar 15° of meer. Lang lijkt de ‘warmte’ niet te duren, want vanaf vrijdag gaat het kwik weer snel naar beneden volgens met name het Europese en het Duitse weermodel.
Gisteren scheen geregeld de zon, maar er waren ook wolkenvelden en verspreid over het land kwam het tot enkele buien. Er stond wederom een stevige, voor het gevoel koude wind en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 11°.
Twenthe noteerde maximaal 8,2 en Hoek van Holland 10,8°. In België lagen de maxima tussen de 3 en 10° met op de Mont-Rigi maximaal 2,9 en in Zeebrugge 9,8°.
Het is op deze maandag bewolkt en vanuit het westen volgen perioden met regen. In de Ardennen en Hoge Venen kan de neerslag eerst nog vallen in de vorm van sneeuw, maar met het oplopen van de sneeuwvalgrens zal het spoedig regen worden. Later vandaag wordt de regen vanuit het westen geleidelijk buiig van karakter.
De zuidwestenwind waait matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt langzaam naar maximaal een graad of 6-7 in het noordoosten en naar 10-11, in het westen en zuidwesten hier en daar naar 12°. Deze maxima worden pas later vandaag, na passage van het warmtefront, bereikt. In de Ardennen loopt het kwik op van rond het vriespunt naar uiteindelijk een graad of 6.
Vanavond en de komende nacht is het bewolkt met van tijd tot tijd (buiige) regen. De westenwind neemt weer in kracht af en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 5 en 9° met de laagste temperaturen in het noordoosten van het land.
Morgen is het ook bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt er wederom een gebied met regen over het land. De zuidwestenwind waait matig over land en vrij krachtig aan zee (windkracht 4 tot 5) en de temperatuur bereikt nagenoeg overal de dubbele cijfers met temperaturen van 12-13°. Alleen in de hogere delen van België wordt het niet warmer dan een graad of 7.
Woensdag starten we de dag bewolkt met hier en daar regen. De nattigheid trekt naar het noorden weg en vanuit het zuiden klaart het flink op. De zuid tot zuidwestenwind is duidelijk aanwezig en waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en de temperatuur stijgt 12-13, lokaal zelfs naar 14°. Alleen in de Ardennen blijft het kwik met een graad of 8 nog onder de 10 graden grens.
Later in de week trekt het lagedrukgebied noordoostwaarts richting Scandinavië en tegelijkertijd breidt een Groenlands hogedrukgebied zich naar het zuiden uit en zorgt ervoor dat de Atlantische Oceaan ‘op slot’ gaat. Storingen kunnen ons vanuit het westen dan niet meer bereiken.
Donderdag hebben we nog een stevige zuidwestelijke stroming met temperaturen die kunnen oplopen naar waarden tussen de 12 en 16°. Bovendien staat er veel wind met aan zee zelfs kans op een zuidwesterstorm en later op de dag gaat het regenen.
Aan de achterzijde van het lagedrukgebied stroomt vrijdag koude polaire lucht over onze streken uit. De zon schijnt dan geregeld, maar het komt ook tot flinke buien met kans op hagel en onweer, want de temperaturen op een hoogte van 5,5 kilometer (500 hPa-vlak) gaan onderuit naar -35°. De temperaturen op leefniveau gaan vanzelfsprekend ook weer naar beneden en liggen vrijdag rond de 8-9°.
Het geschetste weerbeeld voor de vrijdag is gebaseerd op het Europese model (ECMWF). De Amerikaanse tegenhanger (GFS) ziet er heel anders uit (zie hieronder) en laat de stroming vrijdag nog altijd uit het zuidwesten komen met geregeld zon en temperaturen rond de 15°.
Ook komend weekend zijn de verschillen tussen de diverse weermodellen groot. Het Europese model en ook het Duitse model zijn vrij koud met zondag temperaturen van slechts 4-5° en winterse buien. Het Amerikaanse en het Canadese model zijn duidelijk zachter met zaterdag kwikstanden van 14-15 en zondag van 11-12°. Het Australische model zit er met respectievelijk 13 en 7° tussenin.
De komende dagen moeten uitwijzen welke kant we opgaan, maar dat maakt het wel weer spannend en leuk. Stay tuned dus!
De pluim voor het midden van het land laat het allemaal weer heel mooi zien. De komende dagen verlopen zacht met temperaturen rond de 12°. Donderdag gaat het kwik bij alle modellen nog verder omhoog naar een graad of 15.
Maar dan… De modellen gaan vanaf vrijdag alle kanten op, maar zijn zeker niet eensgezind. Zoals hierboven al aangegeven komen er ’twee kampen’ met aan de ene kant de combi Europa/Duitsland en aan de andere kant de Amerikanen en de Canadezen. De komende dagen moet uitwijzen welke kant we opgaan vanaf vrijdag. Tot die tijd is het zeker (zeer) zacht novemberweer.
De pluim van het ECMWF, de koude optie vanaf vrijdag, laat het mooi zien. Eerst gaan de temperaturen omhoog met op donderdag wellicht een datumrecord voor De Bilt met een graad of 15. Daarna gaat het kwik snel naar beneden met komend weekend een ensemblegemiddelde van 6-7°. Na het weekend liggen de maxima rond of iets onder de norm voor de tijd van het jaar met gemiddeld een graad of 7. Normaal is het eind november nog 8°.
Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de (spannende) ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Maak er voor vandaag een mooie maandag van en graag weer tot morgen.
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Samen op naar een mooie winter!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.