klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
Tussen het hogedrukgebied Zoe in de Golf van Biskaje en het lagedrukgebied Peter met diverse kernen wordt vandaag met een noordwestelijke stroming nog polaire lucht aangevoerd. De komende dagen krijgen we te maken met depressies die al zichtbaar zijn op de weerkaart op de Atlantische Oceaan. De stroming draait geleidelijk naar zuidwest en vooral later in de week zal de temperatuur flink oplopen met zelfs kans op datumrecords! Winterweer is in de verste verte niet te bekennen, temperaturen ruimschoots boven de 10 en zelfs boven de 15° daarentegen wel.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren scheen geregeld de zon, maar vanuit het noorden tot noordwesten trokken er ook buien over het land en vooral gistermiddag regende het hier en daar flink. Lokaal kwam het ook tot hagel en onweer.

Er stond een stevige noordwestenwind, over land matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 6 en 10°. Het koudste plekje in het land was Maastricht met maximaal 6,1° en de toppers waren Wijk aan Zee, Hoek van Holland en Vlissingen met 10,2 en Rotterdam met 10,4°. In België lagen de maxima tussen de 2° in de hogere delen en 10 aan zee. Zeebrugge noteerde 10,3 en op de Mont-Rigi bleef het kwik steken bij 1,8°.

Deze prachtige foto werd gisterochtend gemaakt door Ton Wesselius.

Ook op deze zondag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook weer tot enkele buien en vooral in het noorden en oosten kan het daarbij ook tot hagel en onweer komen en in de Ardennen en Hoge Venen is er kans op sneeuw. De west tot noordwestenwind is wederom duidelijk aanwezig en waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7.

De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 7 en 10° met de laagste temperaturen in zuidelijk Limburg. In België wordt het maximaal een graad of 9, maar in de hogere delen blijft het kwik steken bij maximaal een graad of 3-4.

Vanavond is het wisselend bewolkt met hier en daar nog een bui. De buien trekken geleidelijk het land uit en daarna is het een tijdje droog. Wel neemt de bewolking geleidelijk toe en in de nanacht gaat het vanuit het westen regenen.

De noordwestenwind wordt zuidwest en de temperatuur daalt aanvankelijk naar 1 tot 4°. In België gaat het op meerdere plaatsen licht vriezen. Met het binnenkomen van meer bewolking gaat ook de temperatuur weer omhoog.

Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto.
Bij Martin Vye in Friesland kwam het gisterochtend al tot flinke buien met daarbij ook onweer.
Door de stevige wind was het langs de lijn behoorlijk koud. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ikzelf stond ook langs de lijn en kan bevestigen dat het behoorlijk koud was…

Morgen is het bewolkt en er zijn perioden met regen. In de Ardennen en Hoge Venen valt eerst sneeuw, maar al vrij snel gaat het ook daar regenen. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee, windkracht 3 tot 5.

De temperatuur stijgt naar maximaal 6-7° in het noordoosten en naar mogelijk al een graad of 12-13 in het zuidwesten en westen. In de Ardennen en Hoge Venen loopt het kwik op van rond het vriespunt naar uiteindelijk een graad of 6.

De verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag met daarop een groot lagedrukgebied. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Vanaf dinsdag krijgen we te maken met Atlantische depressies. Het hogedrukgebied Zoe trekt naar het zuidoosten weg en wij krijgen een licht wisselvallig weerbeeld en een zuidwestelijke stroming. De temperaturen gaan dan ook eerder omhoog dan omlaag en er zouden zomaar datumrecords kunnen worden gebroken.

De verwachte maximumtemperaturen voor donderdag. Bron: ECMWF/wetteronline.de

De temperaturen kunnen later in de week namelijk oplopen naar waarden rond of zelfs boven de 15°. In de derde decade van november, de periode 20 t/m 30 november, is het in het verleden (sinds 1901) pas vier keer eerder voorgekomen dat de temperatuur op meetpunt De Bilt tot boven de 15° stijgt. De absolute topper is de 17,2° gemeten op 25 november 2006. De andere drie werden gemeten in 2009, 1947 en in 1983 met respectievelijk 16,0, 15,2 en 15,1°.

Het weerbeeld is wisselvallig en kenmerkt zich door een mix van wolkenvelden en zonneschijn. Vooral dinsdag valt er enige regen, woensdag schijnt geregeld de zon, donderdag komt het weer tot enkele buien en vrijdag valt enige tijd regen. De stijging in temperatuur is ook weer goed zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende dagen omhoog gaat naar waarden rond de 15° op donderdag. Daarna gaat de temperatuur geleidelijk weer naar beneden, maar aan het eind van de 10-daagse lijkt het opnieuw warmer te worden. Vroeg winterweer is op basis van bovenstaande pluim dan ook niet te verwachten.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat het ook allemaal weer mooi zien. De temperatuur gaat de komende dagen omhoog met vanaf donderdag kans op datumrecords. Na volgend weekend lijkt het weer minder warm te worden met temperaturen onder de 10° en begin december kan het wellicht weer een graadje vriezen.

Deze prachtige foto met dito kleuren werd ingestuurd door Peter van Lindenberg.

Dit was het weer voor deze zondag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaart. Voor nu een fijne zondag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 699 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer