Advertentie 

Algemene situatie:
We hebben vandaag te maken met het lagedrukgebied Reinhard. Aan de achterzijde van het bijbehorende warmtefront stroomt zeer zachte lucht over onze streken uit met zowel in de nacht als overdag de dubbele cijfers. Ook de komende dagen is het zeer zacht, maar vanaf vrijdag draait de stroming naar het noordwesten en wordt het duidelijk kouder! Was er gisteren nog onenigheid tussen de diverse weermodellen, vandaag gaan ze eensgezind naar beneden en volgen ze dus het Europese en het Duitse weermodel.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het bewolkt en er waren perioden met regen. Aanvankelijk was het waterkoud met aan het begin van de middag nog temperaturen tussen de 4 en 8°, maar met het binnenstromen van zachte lucht ging de temperatuur vanuit het westen omhoog en aan het begin van de avond lagen de temperaturen tussen de 6° in het noordoosten en 12 in het westen en uiteindelijk waren de maxima 6,6° in Nieuw-Beerta en 12,5 in Rotterdam.

In Noord-Holland viel overigens de meeste regen met in Julianadorp en in Alkmaar 19 en in Bergen 20 millimeter.

Het was een grijze, donkere en natte maandag. Jolanda Bakker maakte deze foto.

Net als gisteren is het ook vandaag grijs en grauw met veel bewolking en perioden met regen. Pas later vandaag wordt het vanuit het zuidwesten geleidelijk wat droger, maar de zon krijgen we helaas niet te zien.

De zuidwestenwind neemt in kracht toe en wordt matig over land en vrij krachtig aan zee, windkracht 4 tot 5 en de temperatuur stijgt naar een zeer zachte 12-13°. Alleen in zuidelijk Limburg en in de hogere delen van België blijft het kwik onder de 10° met in de Ardennen maximaal een graad of 7.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vooral in de nacht gaat het weer regenen en dan met name in het noorden en midden van het land.

De zuidwestenwind neemt toe naar vrij krachtig over land en naar krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7 en de temperatuur daalt naar een graad of 6-7 in het zuiden en naar 10-11 in het noorden van het land.

Ook Ton Wesselius stuurde een ‘grijze’ foto in op een natte dag.

Morgen is het aanvankelijk bewolkt en in het noorden valt nog enige regen. Vanuit het zuiden wordt het snel droog en klaart het op en morgenmiddag is het dan prachtig weer met volop zonneschijn. Mogelijk bereiken de opklaringen het noorden pas na zonsondergang.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en de temperatuur stijgt overal naar een zeer zachte 13-14°. Alleen in de hogere delen van België wordt het minder warm met een graad of 8. Opvallend is dat het vorig jaar ook op de 22e november zeer zacht was met toen in De Bilt 14,2°.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Donderdag schijnt geregeld de zon, maar in de ochtend en deels middag trekt er een koufront van west naar oost met enkele buien. Voor frontpassage loopt de temperatuur op naar 13 tot lokaal 15°, maar na frontpassage zitten we in koelere lucht met temperaturen van een graad of 10.

De hoogtekaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vanaf vrijdag stroomt weer koude polaire lucht over onze streken uit met vooral op hoogte weer hele lage temperaturen. Komend weekend liggen de temperaturen op het 500 hPa-vlak rond de -36° en op leefniveau gaat het kwik onderuit naar maximaal een graad of 7-8. Dat is dus een halvering van de temperaturen die op donderdag worden bereikt.

De lage temperaturen, zeker die op een hoogte van 5,5 kilometer, zorgen weer voor flinke buien die van hagel en onweer vergezeld kunnen gaan. In de Ardennen en Hoge Venen is wederom kans op sneeuw.

Later volgende week is er zelfs kans op sneeuw in de Lage Landen. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Na het weekend lijkt het vrij koud te blijven met wellicht later in de week ook kans op (smeltende) sneeuw bij ons in de Lage Landen. Hoe het allemaal gaat verlopen zullen we de komende dagen vanzelfsprekend in de gaten houden, maar ten opzichte van gisteren zijn de modellen het wel wat meer met elkaar eens.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat het de komende dagen zeer zacht is met temperaturen ruim boven de 10°. Donderdag wordt nog altijd de warmste dag van de week, maar vanaf vrijdag gaat het kwik naar beneden.

Vrijdag waarschijnlijk nog niet met nog temperaturen boven de 10°, maar komend weekend wordt het kouder met zondag maar een graad of 7. Ook volgende week vrij lage temperaturen voor eind november. Ten opzichte van de pluim van gisteren zitten de weermodellen meer op één lijn.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat het ook weer mooi zien. Aanvankelijk is het zeer zacht, maar in het weekend gaat de temperatuur duidelijk naar beneden. Volgende week is het ook vrij koud met een ensemblegemiddelde van slechts een graad of 5. Bovendien neemt vanaf dinsdag de kans op nachtvorst geleidelijk weer toe.

Bij Jannes Wiersema bleef het ook niet droog.

Dit was het weer voor deze dinsdag. Morgen kijken we weer verder naar de spannende ontwikkelingen op de weerkaart. Voor nu een mooie dinsdag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 625 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier