Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Na een aantal grijze en frisse dagen schakelen we opnieuw over op (zeer) zacht weer. Volgende week komt de middagtemperatuur enkele dagen uit in de dubbele cijfers. Ook vandaag is het met 7 tot 10 graden zacht. De Benelux bevindt zich de komende dagen aan de noordzijde van een hogedrukgebied boven het midden en zuiden van Europa. Ten noorden van de Benelux is de luchtdruk laag. Fronten van lagedrukgebieden trekken soms over de Benelux met regen of buien en behoorlijk wat wind. Vooral zaterdag en zondag is er ook ruimte voor de zon.

Grijs en nevelig gisteren. Foto Ton Wesselius
Deze foto maakte Albert Thibaudier

Gisteren begon de dag op veel plaatsen grijs en fris. Alleen in Zuid Limburg scheen de zon. In de ochtend vroor het in de oostelijke helft van de Benelux. In de westelijke helft was de temperatuur ruim boven het vriespunt. Door een aantrekkende wind uit zuid tot zuidwest liep de temperatuur in de loop van de dag op naar ongeveer 2° in het noordoosten tot 6° in het westen. Het bleef op de meeste plaatsen bewolkt en in het noorden en noordwesten viel af en toe wat lichte regen.

Gisterenavond en nacht liep de temperatuur verder op en was het van noordoost naar west tussen de 5 en 8 graden. De zuid tot zuidwesten wind was matig, 3 tot 4 Bft. Aan de kust en rond het IJsselmeer was de wind tijdelijk (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft., en in het noordwesten even 7 Bft. Uit de dichte bewolking viel er af en toe lichte regen en motregen, vooral in de noordelijke helft van Nederland.

Nog meer grijs weer. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Fronten van een diepe depressie voor de kust van Noorwegen veroorzaken in de Benelux regenachtig weer.

Vandaag is het grijs en regenachtig. In de ochtend veroorzaakt een front al regen in het hele land. Rond de middag trekt een tweede front met meer buiige regen over de Benelux. Aan het eind van de middag klaart het vanuit het noordwesten wat op. Er staat vandaag een matige wind uit zuidwest tot west, 3 of 4 Bft. Vanmiddag draait de wind naar het noordwesten en neemt aan de kust toe tot vrij krachtig of krachtig, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt vandaag tussen ongeveer 5° in het (zuid)oosten en 10° vlak aan zee.

Vanavond en vannacht klaart het op steeds meer plaatsen op en koelt het af naar ongeveer 2° in hoog België, 3° in het oosten tot rond 7° aan zee. De wind draait naar het westen en is eerst matig, 3 tot 4 Bft. In de loop van de nacht neemt in het noorden de bewolking toe en tegen morgenochtend kan er daar wat regen vallen. De wind neemt vooral in het noorden toe naar vrij krachtig of krachtig, 5 of 6 Bft.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Ten zuidwesten van de Benelux bouwt zich een sterk hogedrukgebied op. Aan de noordkant daarvan trekken fronten van een lagedrukgebied boven Scandinavië over de Benelux.

De Benelux profiteert morgen van een hogedrukgebied ten zuidwesten van ons. Verzwakte fronten trekken nog wel over het noordoosten en veroorzaken in het noordoosten en oosten een bui of wat regen. De wind komt morgen uit het westen tot noordwesten en is matig, 3 of 4 Bft. In de ochtend in het noordelijk kustgebied eerst nog een vrij krachtige wind, 5 Bft. De temperatuur ligt morgenmiddag tussen 5 en 8 graden. In hoog België is het iets frisser.

In de nacht naar zondag zijn er opklaringen afgewisseld door wolkenvelden. In het noordoosten kan nog een enkele spat regen vallen. De wind is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., en draait naar zuidwest tot west. De temperatuur zakt naar ongeveer 3° in het oosten tot 7° vlak aan zee. In hoog België nog iets lager.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Het hogedrukgebied ten zuiden van de Benelux zorgt voor rustig en zacht weer.

De Benelux profiteert overmorgen van het hogedrukgebied net ten zuiden van ons. Wolkenvelden worden afgewisseld door zonnige momenten. Aan de kust is een kleine kans op een bui(tje). In de ochtenduren kan het plaatselijk nevelig of mistig zijn. De wind komt zondag uit het zuidwesten en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Het wordt overdag van zuidoost naar noordwest tussen 4 en 9 graden.

Verwachte drukverdeling voor donderdag 9 januari 2020. Bron: ECMWF

Een groot en krachtig hogedrukgebied boven zuidwest Europa houdt samen met diepe depressies tussen IJsland en Groenland een zuidwestelijk stroming boven de Benelux in stand. 

Lagedrukgebieden trekken over het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. De fronten daarvan trekken met een sterke zuidwestelijke stroming over de Benelux. Maandag is het in eerste instantie nog droog en vrij rustig. In de loop van de dag nemen wind en bewolking toe. Dat is de start van een wisselvallige periode met vooral later komende week hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar. Het kan dan plaatselijk 12° worden. Normaal is ongeveer 5° in deze tijd van het jaar. Naar het eind van de week wordt het wat frisser maar een overgang naar winterweer is nog steeds niet in zicht.

De kans op neerslag is dit weekend klein. Na het weekend neemt de wisselvalligheid toe met elke dag kans op regen.

De temperatuur gaat na het weekend omhoog. De kans op temperaturen in de dubbele cijfers is enkele dagen groot. Tegen het eind van volgende week neemt de kans op wat lagere temperaturen toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat ook goed het zachte weer voor komende week zien. Tegen het einde van de periode lijkt de temperatuur wat te zakken. Overgang naar (te) koud weer is nog niet in zicht. Bron: Meteologix.

Morgen meer weer op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een leuk weekend gewenst!

Wat ijs op een ven. Foto Trijntje v.d. Berg
En struiken die gaan bloeien. Foto Trijntje v.d. Berg

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 620 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier