klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag en morgen wordt het opnieuw erg zacht. Dagrecords voor De Bilt zijn mogelijk. Zicht op winters weer, of zelfs wat frisser weer, is er voor de komende 5 tot 10 dagen niet.

Vrijdag en komend weekend is het minder extreem zacht maar met een temperatuur tussen 7 en 10 graden nog steeds te warm voor deze periode van het jaar. En ook voor volgende week zien de weerkaarten er bepaald anti-winters uit. Wel is het komend weekend met minder wind en regen wat rustiger dan vandaag en morgen.

Foto van de zonsopkomt door Suzanne Vermulm
Prachtige zonsopkomst in het zuidwesten gefotografeerd door Ton Wesselius

Gisteren startte de dag in de zuidoostelijke helft met bewolking. Elders waren er opklaringen en was er nevel en een enkele mistbank. Overdag waren er overal opklaringen en enkele (lage) wolkenvelden. Het bleef droog. De wind was zuidwest en zwak tot matig maar nam in de loop van de dag toe naar matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft., en aan de kust in de middag naar krachtig, 6 Bft. Het werd gisterenmiddag rond 8°. In de middag nam vanuit het westen de bewolking op de nadering van een aantal fronten toe.

Gisterenavond en vannacht volgde vanuit het westen (mot)regen. De zuidwesten wind nam in de avond in het waddengebied toe tot af en toe hard, 7 Bft., maar nam in de loop van de nacht overal weer af. De temperatuur lag gisterenavond rond 7° en steeg (!) in de loop van de nacht naar 8 tot 11 graden.

Zonsopkomst door Aad Hoogenboom
Foto van de lage bewolking gisteren door Ton Wesselius
Plaatselijk mist gisteren. Foto Trijntje v.d. Berg
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Tussen hogedruk in het zuidoosten en lagedruk tussen IJsland en Scandinavië wordt met een zuidwestelijke stroming opnieuw zeer zachte lucht aangevoerd.

Fronten van een diepe depressie tussen IJsland en Scandinavië zijn vannacht over de Benelux getrokken en blijven boven het midden en zuiden slepen. Daardoor is het vandaag bewolkt en valt er in de ochtend (mot)regen, vooral beneden de grote rivieren. Ook kan er in het oosten wat mist of nevel voorkomen. In de middag gaat het overal regenen maar later kan het in het noordwesten even opklaren. De wind is vandaag zuidwest tot west en over het algemeen matig, 3 of 4 Bft. In de ochtend in het noorden mogelijk nog even 5 Bft. Wat opvalt, is de zeer hoge temperatuur voor januari. Vanmiddag is het op de Wadden rond 9°. Naar het zuiden toe kan het plaatselijk 13° worden. Normaal overdag voor deze tijd is een graad of 5. Het dagrecord voor De Bilt voor 8 januari is 12° gemeten in 2011.

Vanavond wordt de bewolking weer dikker en vanuit het zuidwesten komt een nieuw regengebied opzetten. De wind komt uit het westen tot noordwesten, in het zuiden tijdelijk een zuidelijke wind, en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Het blijft zacht; vannacht ligt de temperatuur tussen 6° in het noordoosten en 11° in het zuidwesten en is het regenachtig.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Een klein lagedrukgebied (randstoring) trekt over de Noordzee naar het noordoosten. Daardoor morgen in de Benelux een regenachtige dag met veel wind en hoge temperaturen.

Met een sterke straalstroom trekt morgen een randstoring over de Noordzee naar Scandinavië. De fronten hiervan maken het een bewolkte en regenachtige dag. Tegen de avond kan er in het westen een enkele opklaring voorkomen. De wind is morgen zuidwestelijk. In het binnenland matig, 3 of 4 Bft., aan de kust vrij krachtig of krachtig, 5 of 6 Bft., en in het noordelijk kustgebied hard tot zelfs even stormachtig, 7 of 8 Bft. De temperatuur is ook morgen hoog. Het wordt 9° in het uiterste noorden tot plaatselijk 13° in het zuidoosten.

In de nacht naar vrijdag draait de wind naar zuidelijke richtingen en neemt in het binnenland af naar zwak of matig, 2 of 3 Bft. Aan de kust eerst nog een vrij krachtige wind, 5 Bft. Het blijft op een enkele opklaring na bewolkt en af en toe valt er regen. In de loop van de nacht neemt de regenkans vooral in het zuiden weer toe. De temperatuur zakt naar 5 tot 8 graden.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Een rug van hogedruk boven de Benelux zorgt voor een rustig intermezzo in het weer.

Overmorgen wisselen zon en wolken elkaar af. In de ochtend kan het in het zuidoosten nog licht regenen. Elders is in de loop van de dag een enkele bui mogelijk. De wind komt uit noordwest tot west en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Met een temperatuur tussen 6 en 9 graden is het iets minder zacht.

Verwachte drukverdeling voor dinsdag 14 januari 2020. Bron: ECMWF

Tussen aanhoudende hogedruk in het zuiden en zuidoosten van Europa en lagedruk ten noorden van de Benelux wordt een zuidwestelijke stroming in stand gehouden.

Ook komend weekend en begin volgende week verandert er in het drukpatroon boven Europa niet wezenlijk veel. Met een zuidwestelijke stroming wordt zachte en soms zeer zachte lucht aangevoerd. Fronten met regen weten af en toe de Benelux te bereiken. Daardoor is het licht wisselvallig met droge perioden en zon maar ook dagen met wat regen. De wind is de meeste dagen duidelijk aanwezig. De dagtemperaturen liggen van het weekend en begin volgende week tussen de 6 en 10 graden.

De kans op neerslag is vooral de komende twee dagen groot. Daarna neemt de kans af maar het blijft licht wisselvallig met op alle dagen een regenkans.

De pluim van de hoofdberekeningen van de windsnelheid voor midden Nederland laat zien dat met het langstrekken van depressies over de Noordzee de komende dagen de wind een belangrijke rol speelt. Bron: KNMI.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland geeft opnieuw anti-winterse scenario’s. Na enkele dagen zeer zacht weer even een terugval naar iets lagere temperaturen. Daarna laten de meeste modellen de temperatuur opnieuw oplopen. Bron: Meteologix.

Morgen meer over het zachte Benelux-weer op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijne woensdag!

Opklaringen en wolkenvelden door Erica v. Leeuwen
Deze foto maakte Joyce Derksen

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 492 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer