klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
Een bijzondere weerkaart hieronder met daarop een echte orkaan. Deze orkaan Ophelia ligt voor de kust van Portugal en boven het Europese vasteland ligt het hogedrukgebied Tanja. Tussen dit hoog en de genoemde orkaan wordt met een zuid tot zuidwestelijke stroming zeer warme lucht aangevoerd waarin met name morgen records gaan worden gebroken.

Vanaf dinsdag gaat de temperatuur geleidelijk naar beneden en neemt de wisselvalligheid weer toe.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren scheen de zon vooral in het midden en zuiden van het land flink. In het noorden had de bewolking de overhand en was er lokaal slechts een knipoog zichtbaar. Het aantal zonuren was 1 tot 3 uur in het noorden en 6 tot lokaal 10 elders.

De temperatuur steeg naar 17 tot 22° met in De Bilt met 19,9° net geen warme dag. De toppers waren Arcen en Ell met 22,1 en 22,4°. In België lagen de maxima tussen de 18 en 23° met in Schaffen maximaal 22,5°.

het is prima weer om er lekker op uit te gaan. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Deze zondag doet zijn naam eer aan. De zon schijnt volop en het blijft droog, maar lokaal komt eerst nog (dichte) mist voor. De wind waait uit het zuiden en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur heeft er op deze 15e oktober zin in. Voor de 8e keer sinds de metingen begonnen kan het op deze datum in bijvoorbeeld Eindhoven en ook in Maastricht een warme dag worden en voor De Bilt kan het dag nummer 6 worden. Het landelijke record staat voor vandaag op 24,9° gemeten in Eindhoven in 1990.

Vandaag lopen de maxima uiteen van een graad of 18 op de Wadden, in het noorden wordt het 20-21°, in het midden 22 en in het zuiden kan het 23-24° worden. In België wordt het op veel plaatsen 22 tot 24° en ook in de hogere delen van België wordt het een graad of 20.

Vanavond is het helder, komende nacht verschijnen er wolkenvelden als een zwakke storing op hoogte passeert. Mogelijk komt het zelfs tot een bui. Bij een zwakke tot matige zuid tot zuidwestenwind daalt de temperatuur naar 12 tot 16°.

de zon kwam gisterochtend fraai op. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius
de zon ging ook weer fraai onder. Deze foto werd gemaakt door Joyce Derksen

Morgen beginnen we de dag met wolkenvelden en hier en daar een bui vanwege die zwakke storing op hoogte. Al vrij snel gaat de zon volop schijnen en blijft het overal weer droog. De wind waait matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 21 tot 25°.

Dat er datumrecords gaan sneuvelen is niet meer dan logisch, want het record staat op 24,2° gemeten op 16 oktober 1949 in Maastricht. Op de tweede en derde plaats staan nu nog de 21,7 in Eelde en 21,2° in De Bilt voor dezelfde datum in 1949.

de weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Dinsdag beginnen we de dag nog met zonneschijn. Vanuit het westen neemt geleidelijk de hoge bewolking toe op de nadering van het front behorende bij de dan voormalig orkaan Ophelia, maar het blijft droog. De zuidwestenwind waait zwak tot matig en de temperatuur stijgt naar 17-18° in het westen en noorden en naar 21 in het zuidoosten.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor aanstaande vrijdag. Bron: wetteronline.de

Na dinsdag verdwijnt het hoog Tanja en krijgen lagedrukgebieden het weer voor het zeggen. Het zou niemand verbazen dat dan de neerslagkansen weer zullen toenemen en dat de temperatuur weer naar beneden gaat. We kunnen het weer goed zien in de onderstaande pluim.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat de tweetal warme dagen van vandaag en morgen goed zien. Vanaf dinsdag is de temperatuur weer wat lager en gaandeweg de week gaat het kwik verder omlaag naar een graad of 15. Vanaf volgend weekend gaat de daling verder en komen we onder de 15° uit.

Dit was het voor deze zondag. Maak er een mooie dag van, ga er lekker op uit, maak foto’s en stuur ze naar foto@alpenweerman.nl… Fijn weekend en graag weer tot morgen.

Martin Vye maakte deze prachtige foto op een bewolkte dag.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 262 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer