klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
Een sterk uitdiepende randstoring, genaamd Friederike, trekt vandaag over de Wadden naar het oosten. De frontale aanhang is afgelopen nacht al over onze streken gearriveerd en veroorzaakt in het noordoosten sneeuw. Verder waait het flink met aan zee een (zware) westerstorm, windkracht 9 tot 10 en er komen zeer zware windstoten voor tot meer dan 100, mogelijk meer dan 130 km/uur. Een onstuimige donderdag dus!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren kwam het tot flinke buien die vooral landinwaarts gepaard gingen met (smeltende) sneeuw. Elders waren het vooral hagelbuien en veelvuldig gingen de buien gepaard met onweer. Gistermiddag nam de buiigheid af en kwam wat vaker de zon tevoorschijn.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 4 en 7° met in Nieuw-Beerta 3,7 en in Twenthe 3,9°. De topper was Vlissingen met 6,9°. In België lagen de maxima tussen de 1 en 7° met op de Mont-Rigi maximaal 0,8 en in Koksijde 7,2°.

Deze prachtige foto van een winterse bui werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Het wordt een onstuimige donderdag. Een sterk uitdiepende randstoring trekt over de Wadden naar het oosten en zorgt vooral aan de westkust voor een westerstorm, windkracht 9. Mogelijk tipt de wind even de windkracht 10 aan, ofwel een zware storm. Landinwaarts waait het ook flink met een vrij krachtige tot harde wind, kracht 5 tot 7. Verder komen er zware tot zeer zware windstoten voor van 100 tot 130 km/uur, mogelijk nog wat meer… Later vandaag neemt de wind flink in kracht af.

Aan zee komt het vandaag tot een (zware) westerstorm, windkracht 9 tot 10. Bron: wetteronline.de

Ook is het aanvankelijk bewolkt met vanochtend regen en landinwaarts en met name in de noordoostelijke helft van het land ook enige tijd sneeuw. De rest van de dag draait het om enkele buien, maar tussendoor schijnt ook geregeld de zon. De bovenluchttemperaturen gaan gedurende de dag weer naar beneden van -24 vanochtend naar -35 aan het eind van de middag en de buien worden weer winters van karakter.

De temperatuur, die in de noordoostelijke helft aanvankelijk rond het vriespunt ligt, loopt vandaag op naar maximaal een graad of 3 in het noordoosten en naar 8 tot 11 elders. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het maximaal een graad of 5. Vanmiddag zullen de temperaturen weer gaan dalen.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Verder komt het weer tot buien en vanwege de koude bovenlucht kunnen deze buien weer winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel, onweer en (smeltende) sneeuw.

De westenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig en de temperatuur daalt naar dichtbij het vriespunt in het oosten en naar 2-3 in het westen van het land.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Jolanda Bakker maakte deze mooie foto op een fotogenieke dag.

Morgen zijn er perioden met zon, maar het komt ook tot een enkele winterse bui. Over België trekt een storing oostwaarts en dat levert in de Ardennen en Hoge Venen enige tijd sneeuw op.

De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar 5-6°. In de hogere delen van België liggen de maxima rond het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens EC. Bron: wetteronline.de

Zaterdag schijnt geregeld de zon, maar nog altijd komt het tot winterse buien. Wederom gaat het in de Ardennen en Hoge Venen enige tijd sneeuwen.

De matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind draait naar west en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 3 in het noordoosten en naar een graad of 7 in het zuidwesten. In de hogere delen van België liggen de maxima rond het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor zondag. Bron: DWD

Van de uitloper van hogedruk komt zondag niks terecht, want lagedrukgebieden blijven dominant en dat betekent dat het zondag overwegend bewolkt zal zijn met vanuit het zuidwesten later op de dag enige tijd regen op de nadering van een warmtefront.

Voor het front uit waait de wind uit het zuidoosten en daarmee wordt koude lucht aangevoerd. De neerslag zal dan zondagavond landinwaarts in de vorm van sneeuw kunnen vallen bij temperaturen van een graad of 1-2. De maxima zijn zondag 3 tot 6°.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Volgende week vinden we hogedruk ten oosten van onze streken en lagedruk bij IJsland. De stroming komt bij ons dan ook uit het zuidwesten en de temperaturen gaan eerder omhoog dan omlaag en dat is goed zichtbaar aan onderstaande pluim.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het kwik de komende dagen eerst naar beneden gaat. Na het weekend gaat de temperatuur omhoog en halverwege volgende week komen de maxima boven de 10° uit. Winterweer is ver weg.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur eerst gaat dalen, maar na het weekend loopt het kwik flink op. Volgende week woensdag worden maxima van boven de 10° verwacht. Ook het ensemblegemiddelde gaat omhoog van een graad of 4 eerst naar 10 halverwege volgende week.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De sneeuwpluim laat zien dat er deze week kans is op vlokken in de vorm van winterse buien. Volgende week is de kans op sneeuw klein, maar dat is ook niet zo gek met temperaturen ruimschoots boven nul.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Maak er een mooie donderdag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje. Tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 621 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen – Zeer onstuimige donderdag!”

 • Marcel
  18 januari 2018 at 12:51

  Vandaag in het Brabantse hard gewaaid.
  Iets wat hier niet zo heel vaak voor komt
  Luyksgestel een hardste windstoot van 75,6km/u
  Veel stormschade in de regio.

  • Rico Schröder
   18 januari 2018 at 16:35

   Inderdaad Marcel. Vooral in het binnenland kwam het tot zeer zware windstoten. Volkel noteerde een schuiver van 123 en Twenthe van 124 km/uur en dat gebeurt niet vaak. Ook bij jouw in de buurt zeer zware windstoten. Gelukkig is het inmiddels weer een stuk rustiger.

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer