Advertentie 

Algemene situatie:
Het is zeer koud winterweer onder aanvoering van het zeer krachtige hogedrukgebied Hartmut. Dit hoog ligt met een kerndruk van maar liefst 1055 hPa boven Zweeds Lapland. De komende dagen wordt het alleen maar kouder. Niet alleen de temperaturen op de thermometerbuis gaan verder omlaag ook voor het gevoel wordt het kouder door een toenemende oostenwind.

Dat de wind kan toenemen heeft alles te maken met het oprukken van lagedruk. Dit lagedrukgebied, genaamd Ulrike, ligt nu nog bij de Azoren, maar trekt naar de Golf van Biskaje en daarvandaan geleidelijk noordwaarts. Tussen beide weersystemen neemt de wind toe naar vrij krachtig en aan zee naar krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7 met gevoelstemperaturen onder de -10°. Koud hè!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: zon, wolken en lokaal sneeuw
Gisteren scheen de zon aanvankelijk weer flink, maar op de Wadden en in zuidelijk Limburg was het bewolkt en viel er sneeuw. Gistermiddag raakte het vanuit het oosten op steeds meer plaatsen bewolkt en uit die bewolking viel ook af en toe wat lichte sneeuw.

Collega Sander Engelen was gisteren in Limburg en maakte daar dit prachtige sneeuwplaatje.
Ook in het noorden sneeuw. Deze foto werd gemaakt door Meteo Nederland ter hoogte van Holwerd.
Gisteravond sneeuwde het flink bij Albert Thibaudier in Heerenveen.
Ook in Stiens sneeuwde het. Deze foto werd gemaakt door Meteo Nederland.

De temperatuur steeg naar waarden rond het vriespunt met hier en daar een ijsdag. Het koudst bleef het op Terschelling waar het niet warmer werd dan -1,9°. Vlieland en Maastricht noteerden maximaal -1,0°. Gilze-Rijen en Hoek van Holland waren het ‘warmst’ met maximaal 1,2° boven nul. In België lagen de maxima tussen de -7 en +1°. Op de Mont-Rigi werd het, na een nachtelijk minimum van -11,7°, niet warmer dan -7,2°. Beitem kwam uit op maximaal 0,8°.

Verder stond er een matige en aan zee (vrij) krachtige noordoostenwind die het voor het gevoel kouder maakte. Voor het gevoel was het rond het middaguur bijvoorbeeld tussen de -7 en -9°.

De prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius. Fraaie ijssculpturen aan de rand van het Braassemermeer.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
De zonsopkomst was ook weer erg fraai. Aad Hogenboom maakte de foto.
Deze prachtige foto van Gerda Jakobs laat mooi zien dat het allemaal onregelmatig dicht vriest door de wind. Pas dus op als je de komende dagen het ijs opgaat.

Vandaag: zon, lokaal wat sneeuw
Na een nacht met op uitgebreide schaal matige vorst is het op deze dinsdag aanvankelijk vrij zonnig. Geleidelijk aan raakt het bewolkt en vanuit het noordoosten neemt de kans op lichte sneeuw toe.

De noordoostenwind waait zwak tot matig en de temperatuur stijgt vanmiddag naar waarden rond het vriespunt. Op veel plaatsen er weer net onder, maar vooral in de zuidwestelijke helft er ook wat boven.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, maar er zijn hier en daar ook wolkenvelden en met name op de Wadden en in de noordwestelijke helft van het land is er kans op een enkele sneeuwbui. Het vriest matig, lokaal zelfs streng met uitersten tot -10°.

Morgen: veel zon en een snijdende oostenwind
Morgen schijnt de zon volop, maar het is ijskoud. De oostenwind neemt namelijk toe naar matig tot vrij krachtig over land en naar krachtig, later zelfs hard aan zee en op de Wadden, windkracht 4 tot 7.

De temperatuur wordt niet hoger dan -1 tot lokaal -4° en in combinatie met die wind zal het ijskoud aanvoelen met een gevoelstemperatuur van -9 tot -12°. Het all-time dagrecord voor de 28e februari staat op -3,2° gemeten in Eelde in 1947. Voor De Bilt is het dagrecord -1,6° gemeten in 1904 en de laatste ijsdag op 28 februari dateert uit 1955. Het werd dus wel weer eens tijd…

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Donderdag: ijskoude start meteo lente
De meteorologische winter eindigt dus koud, maar dat betekent ook dat de meteorologische lente ook koud begint. Na een nacht met matige en hier en daar strenge vorst loopt de temperatuur donderdag op naar waarden rond het vriespunt. In de noordelijke helft blijft het licht vriezen, ten zuiden van de grote rivieren en in België kan het kwik wel wat boven nul uitkomen.

Mocht de temperatuur op meetpunt De Bilt onder nul blijven dan is dat pas de 3e keer sinds 1901. Alleen in 1946 en in 1947 bleef het de hele dag vriezen op de eerste dag van de meteo lente.

Het weerbeeld kenmerkt zich door wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon en het blijft droog. De snijdende oostenwind is duidelijk voelbaar en is vrij krachtig over land en hard aan zee, windkracht 5 tot 7. De gevoelstemperatuur, die in de ochtend tussen de -14 en -18° ligt, zal in de middag zo’n -7 tot -12° zijn.

Vrijdag wordt er volgens EC vanuit het zuiden sneeuw verwacht. Bron: wetteronline.de

Vrijdag: vanuit het zuiden sneeuw
Vrijdag rukken fronten behorende bij depressie Ulrike vanuit het zuiden op en proberen een aanval op het koude winterweer te doen. Het is dan ook bewolkt en vanuit het zuiden gaat het in de loop van de dag enige tijd sneeuwen.

De temperaturen blijven onder nul, maar in België kan het kwik wel boven nul komen en wellicht dat de sneeuw daar overgaat in regen. De matige tot harde oostenwind zal vanuit het zuiden langzaam wat in kracht afnemen, maar het blijft het -6 tot -9° koud.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens EC. Bron: wetteronline.de

Komend weekend: kwik vanuit het zuiden langzaam oplopend
In het weekend proberen fronten van diverse depressies de kou uit onze streken te verdrijven. In het noorden en deels midden van het land lijkt dat niet echt te lukken met zowel zaterdag als zondag nog temperaturen in de buurt van het vriespunt en een aflandige wind. De neerslag zal vaak een winters karakter hebben.

In het zuiden en niet in de laatste plaats in België is het een heel ander verhaal. Na een droge zaterdag gaat het zondag regenen en bij een naar zuidwest draaiende wind zal de temperatuur flink oplopen naar waarden omstreeks de 10°.

De verschillen tussen noord en zuid nemen dan ook flink toe en de weerkaarten zijn wat dat betreft nog niet geschud. De grens van warm en koud zal de komende runs dan ook nog veranderen. Wellicht blijven we overal nog in de koude lucht komend weekend, maar de zachte lucht kan ook nog verder oprukken. Deze verschillen zijn ook zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen laat vandaag zien dat het voorlopig koud winterweer is. Morgen wordt de koudste dag met temperaturen in het midden van het land van -3 tot -6°. Daarna gaat het kwik langzaam omhoog en komt komend weekend boven nul volgens de meeste modellen.

Het Canadese en ook het Duitse model blijven ook komend weekend koud. De komende dagen wordt het vanzelf duidelijk, maar het Europese ECMWF en het Amerikaanse GFS zijn het nagenoeg met elkaar eens dat het duidelijk zachter wordt.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is niets verandert ten opzichte van voorgaande dagen. Tot en met vrijdag is het sowieso koud winterweer, vanaf zaterdag loopt het kwik op en vanaf zondag is het ensemblegemiddelde tot het eind van de pluim zo’n 5-6°. Richting half maart lijkt het kwik langzaam verder op te lopen.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

Vandaag kan er uit de bewolking wat sneeuw vallen en dat is later op vrijdag of in de nacht naar zaterdag ook het geval. Ook volgende week kan het soms wat ‘vlokken’, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht.

De ijspluim voor wateren van maximaal 1 meter diep. Bron: weerplaza.nl

De ijspluim ziet er nog altijd goed uit voor schaatsmogelijkheden later deze week. Als het ijs een dikte heeft van 8 tot 12 centimeter is het prima voor grote mensenmassa’s op het ijs. Wateren die al goed dichtgevroren zijn hebben momenteel, als het goed is, een dikte van zo’n 6 centimeter sinds de vorst van afgelopen nacht.

Morgen wordt de grens van 8 centimeter verwacht en vanaf dat moment kan er op ijsbanen en niet al te diepe sloten en plassen worden geschaatst. Vanaf vrijdag zal het ijs een dikte hebben van een centimeter of 12 en dat lijkt komend weekend te blijven. Pas volgende week zal het ijs allemaal weer minder worden.

Bij Martin Vye ligt nog niet alles dichtgevroren en dat komt allemaal door de wind.
Deze mooie foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen. Vergeet geen (winterse) foto’s in te sturen naar foto@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

 • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.158 times, 1 visits today)
Advertentie

5 Reactie op “Lage Landen – Zeer koud winterweer!”

 • Bertil Blaas
  27 februari 2018 at 09:59

  Goede ochtend Rico,
  Wederom mijne dank voor je fijn leesbare berichten. Ben een dagelijks volger, zeg maar verslaafd eraan.
  Heb een vraag. Begrijp ik je goed dat de weersomstandigheden / wegentoestand op zaterdagochtend tussen 05-12 uur in zuid-LB en Duitsland Noordrijn-Westfalen nog koffie dik kijken wordt ? En als ik je vragen mag;
  Als jij als weerdeskundige zou mogen kiezen tussen komende week naar Paznaun (A) of de week erna, waar kies jij dan voor ???
  Ik dank je zeer voor je moeite. Mijne groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   27 februari 2018 at 10:16

   Goedemorgen Bertil,

   Dank allereerst voor de mooie woorden. Ik ben er zelfs ook verslaafd aan.. 😉

   Nu je vraag: de diverse weermodellen zijn het nog niet eens wanneer de kou vanuit het zuiden wordt verdreven. Het ene model laat dit vanaf vrijdagmiddag al gebeuren, maar er zijn ook berekeningen dat het op zaterdag gebeurt. Het ‘geluk’ is wel dat Zuid Limburg het eerst aan de beurt is en de kou wordt verdreven met sneeuw. De grote vraag is en blijft wanneer de sneeuw valt. Alle berekeningen bij elkaar ga ik ervan uit dat het kwik vanaf zaterdagochtend boven nul komt en dat (eventuele) gladheid zaterdag tot het verleden behoort met sneeuwval vrijdagmiddag/avond. Ook op de wegen naar het zuiden, dus richting Paznaun zijn zaterdag goed met positieve temperaturen.

   Als ik puur kijk naar de verwachtingen voor Paznaun dan komt het volgende week regelmatig tot sneeuw(buien) bij temperaturen overdag rond het vriespunt. De week erop lijkt het weer kouder te worden met afnemende neerslagkansen.

   Fijne dag.
   Rico

 • Bertil Blaas
  27 februari 2018 at 11:08

  Dag Rico, dank voor je snelle volledige reactie.
  Ja we wachten het effe af. In jouw bericht staat niks over ijzel, dus neem ik aan dat we dat geluk ook hebben, geen ijzel toestanden dus.
  Die vraag over vk in Oostenrijk, komt omdat ik een gelukje heb dat ik kan kiezen welke week, zodoende.
  Hartelijk dank en fijne dag tot later.
  Groeten Bertil.

 • Rutger
  27 februari 2018 at 11:34

  Niet vergeten dat deze feb wel eens de zonnigste kan worden sinds begin vd meeting.. alleen 2003 loopt nog iets voor. Ook de koudste feb in ruim 20 jaar (ga ervanuit dat feb 2012 nog gepasseerd wordt), vollop winter maandje dus

  • Rico Schröder
   27 februari 2018 at 11:39

   Inderdaad Rutger. Ik kom daar morgen in het weerpraatje op terug.

   fijne dag,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier