Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het is een zeer koud maartweekend. Aan de zuidflank van het hogedrukgebied Irenäus wordt met een snijdend koude noordoostenwind van oorsprong continentaal arctische lucht uit Noord-Rusland aangevoerd. Daarin trekken vandaag ook nog vrij veel wolken mee met vooral in de zuidelijke helft wat lichte sneeuw. In het noorden schijnt de zon en dat is morgen op veel meer plaatsen het geval.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: bewolkt en hier en daar wat regen
Gisteren was het over het algemeen bewolkt en uit die bewolking viel hier en daar wat lichte regen. In België was het droog en scheen geregeld de zon en ook in Zeeland kwam de zon geregeld tevoorschijn. Later op de dag ging de regen geleidelijk over in (smeltende) sneeuw.

De temperatuursverschillen tussen noord en zuid waren groot. In het noorden werd het maximaal 4 en in het zuiden 12°, maar in de middag ging het kwik vanuit het noordoosten geleidelijk naar beneden en gisteravond kwam de vorst het land in. Lauwersoog noteerde 3,8, Terschelling 3,9 en Nieuw-Beerta 4,1°. In het zuidwesten kwam Westdorpe uit op 12,0° en nog hogere temperaturen werden in België genoteerd. In Semmerzake en in Gent werd het 13,0 en in Melle 13,2°.

Het is extreem koud dit weekend. Martin Vye maakte de foto.
Het was een overwegend bewolkte vrijdag. Ton Wesselius maakte de foto.

Vandaag: bewolkt, soms wat sneeuw
Het is op deze zaterdag over het algemeen bewolkt en vanochtend valt er hier en daar wat lichte sneeuw en dan vooral in de zuidelijkehelft van de Lage Landen. In het noorden en midden wordt het al vrij snel weer droog met later enkele opklaringen, maar in de zuidelijke helft en dan met name in België is er ook vanmiddag nog kans op enige sneeuw.

De temperatuur, die afgelopen nacht vanuit het noordoosten onder nul dook, komt vandaag op veel plaatsen niet of slechts nauwelijks boven het vriespunt uit, maar het wordt (helaas) niet de meest late ijsdag ooit op KNMI meetpunt De Bilt, want aan het begin van de nacht lag het kwik nog een fractie boven nul.  De meest late ijsdag in het seizoen blijft dus nog altijd 12 maart 1947.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Dan de wind, want die is overduidelijk en snijdend aanwezig en waait uit het noordoosten. Over land waait het (vrij) krachtig tot krachtig (5 tot 6 bft, 16 tot 22 knopen) en langs de kust en op het IJsselmeer is de wind hard (kracht 7, 26 tot 30 knopen). Op de Wadden staat zelfs een stormachtige noordooster, kracht 8 en 32 tot 36 knopen.

Het is voor het gevoel dan ook nog veel en veel kouder dan de thermometers aangeven. Vanochtend voelt het aan als -10 tot -12°, vanmiddag liggen de gevoelstemperaturen rond de -7/-8°. De KNVB (voetbal) en de KNHB (hockey) hadden gistermiddag de wedstrijden voor de jongste jeugd voor vandaag al afgelast..

Vanavond en de komende nacht is het droog en vanuit het noordoosten klaart het steeds meer op. De temperaturen dalen naar waarden tussen de -4 en -7° met de laagste temperaturen in het noordoosten.

Morgen: flink wat zon
Morgen schijnt de zon flink en blijft het overal droog. Aanvankelijk komen er nog wolkenvelden voor in met name het midden en zuiden, maar uiteindelijk zal de zon overal volop schijnen.

De temperatuur loopt op naar waarden een fractie boven nul en er waait nog steeds een snijdend koude noordoostenwind. Over land is de wind matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 bft en 14 tot 18 knopen. Op de Wadden en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, kracht 6 tot 7 en 24 tot 30 knopen.

Voor het gevoel is het opnieuw kouder dan de temperaturen op de thermometerbuis. De gevoelstemperatuur is zondagochtend -10 tot lokaal -13, in de middag is het voor het gevoel -4 tot -6°.

De verwachte weerkaart voor volgende week volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Volgende week: langzaam oplopende temperaturen
Na het weekend trekt het hogedrukgebied Irenäus eerst naar het westen naar het zeegebied tussen Schotland en IJsland, later in de week zakt het hoog naar de Azoren. De wind draait dan ook van noordoost naar noord en later in de week naar west.

Het zeer koude weer houdt dan ook niet lang aan, want vanaf ‘lentedag’ (de astronomische lente begint dinsdag om 17:15 uur) stijgt de temperatuur naar gemiddeld een graad of 7. In de nacht naar maandag vriest het overigens nog op uitgebreide schaal matig met temperaturen beneden de -5° en ook de dagen daarna kan het soms nog licht vriezen.

Verder is het maandag droog met volop zon, vanaf dinsdag heeft de bewolking de overhand en later in de week neemt de kans op regen weer toe. Op de nog wat langere termijn, ofwel volgend weekend, kunnen de dubbele cijfers weer worden gehaald.

We kunnen het weer mooi zien in onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Vandaag en morgen is het erg koud en in de nacht vriest het op uitgebreide schaal licht tot matig. Na het weekend gaat de temperatuur weer langzaam omhoog, maar pas richting volgend weekend komen de dubbele cijfers weer in beeld.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat hetzelfde beeld zien. De temperatuur gaat na morgen weer stijgen. Later in de week loopt de temperatuur verder op, maar in de laatste week van maart lijkt de temperatuur weer te gaan dalen. Vooral de ‘controlerun’ is dan weer erg koud. De lente van 2018 lijkt voorlopig nog niet te lukken en temperaturen boven de 10, laat staan boven de 15° zijn deze maand niet meer te verwachten.

Speciaal voor watersporters de windpluimen:

De windpluim voor het noordwesten van het land. Bron: KNMÏ

De windpluim voor het noordwesten laat zien dat de wind vandaag en morgen krachtig tot hard is, windkracht 6 tot 7. Na het weekend neemt de wind af naar matig tot vrij krachtig en vanaf woensdag waait het meest matig, kracht 3 tot 4.

De windpluim aan zee en dan voor het noordwesten. Bron: KNMÏ

De windstotenpluim laat zien dat er dit weekend zware tot zeer zware windstoten mogelijk zijn in het noordwesten van het land. Na het weekend neemt de kans op windstoten af.

Jolanda Bakker maakte deze foto op een grijze dag.
Bij Johan Klos viel enige regen en de krokussen blijven dan gesloten.

Dit was het weer voor deze zaterdag. Het weer is er elke dag, dus ook morgen ben ik er weer met een nieuw en vers weerpraatje. Voor nu een fijn weekend en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 498 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer