Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: zuidelijke stroming komt op gang
Vandaag en morgen bouwt een rug van hogedruk zich op boven centraal/west Europa. Het weertype wordt hierdoor iets stabieler en bovendien krijgen we te maken met een zuidelijke stroming waardoor de temperaturen zullen stijgen. Na het weekend krijgen we tijdelijk weer te maken met neerslagkansen door een hoogtelaag dat voorbijtrekt, maar halverwege volgende week bouwt zich opnieuw hogedruk op. Al met al is het de komende dagen en volgende week dus rustig en mooi weer, alleen het begin van komende week kan nat gaan verlopen.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: lokaal nog een bui, in de westelijke helft (veel) zon
Gisterochtend vroeg trok een neerslaggebied via het oosten het land uit. Vanuit het westen klaarde het daarnaast wat op, in de loop van de ochtend ontstonden er echter weer enkele buien. De buien waren minder talrijk en fors dan we gewend waren van de afgelopen dagen, desalniettemin gingen de buien soms gepaard met hagel. Er stond een noordwestelijke wind kracht 3 tot 4, in België lokaal kracht 2. De maximumtemperatuur lag tussen de 10 en 13 graden Celsius.

Gisteravond nam de buienactiviteit af. In de nacht viel er heel lokaal nog een buitje, maar op de meeste plekken klaarde het breed op. De temperatuur daalde naar waarden tussen de 1 en 4 graden, aan de grond vroor het hier en daar. De wind draaide naar het westen en nam af naar kracht 2 a 3.

Martin Vye maakte meerdere foto’s van de blauwe luchten en stapelwolken.
Dreigende en vriendelijke wolkenluchten wisselden elkaar af. Ook deze foto werd gemaakt door Martin Vye.

Vandaag: grotendeels droog en vrij veel zon
Vanochtend begint op de meeste plekken zonnig. Vanmiddag ontstaan er wel stapelwolken en heel lokaal kunnen enkele van deze wolken uitgroeien tot een buitje. Over het algemeen blijft het echter droog en er zijn nog steeds kan de zon zich laten zien. Er staat een zwakke, naar zuid draaiende wind kracht 2 a 3. De temperatuur stijgt naar 11 tot 14 graden.

Vanavond en komende nacht verandert er niet veel. Het blijft aanvankelijk helder, later in de nacht drijft er vanuit het zuid(west)en wat bewolking binnen. De wind trekt tegen het eind van de nacht aan en de temperatuur daalt naar 4 tot 8 graden boven het vriespunt.

Deze kleurrijke foto werd gisteren gemaakt door Ton Wesselius.

Morgen: warmer en meer wind
Morgen wisselen perioden van zon en wolkenvelden elkaar af; in de middag wordt het steeds bewolkter. Daarnaast stijgt de temperatuur flink. De maximumtemperaturen liggen tussen de 16 en 20 graden, de hoogste waarden zijn voor België. Ondanks de vrij hoge temperaturen is het weertype niet ideaal; er staat namelijk een flinke zuidoostelijke wind, 4 a 5, aan de (noord)kust lokaal misschien zelfs even 6 beaufort.

Onder andere het Hirlam-model verwacht redelijk wat wind morgenmiddag. Bron: Wetterzentrale

In de nacht naar maandag wordt de bewolking dikker, in de loop van de nacht neemt de kans op neerslag toe. De wind neemt af, alleen in het noorden en op de Wadden kan het nog flink waaien. De temperatuur daalt naar 5 tot 10 graden.

In de nacht naar maandag neemt de kans op neerslag vanuit het zuiden toe. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Komende week: eerste dagen regenkansen, later verbetering
Komende week begint wisselvallig met op maandag en dinsdag neerslagkansen. De temperatuur ligt tussen de 13 en 16 graden. Heel veel neerslag zal er (gelukkig) niet vallen, ook zal de zon zich af en toe laten zien. De wind draait dankzij opbouwende hogedruk ten noorden van zuid naar noord(oost).

Een hoogtelaag trekt van west naar oost over onze streken. De kaart is voor aanstaande maandag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale
Een stevig hogedrukgebied zal zich begin volgende week gaan ontwikkelen ten noorden van onze omgeving. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Met het opbouwen van de hogedruk en de daarbij behorende continentale noordoostelijke wind wordt het beter weer. De neerslagkansen nemen af op woensdag en donderdag, maar (zoals ook in de pluim te zien is) verdwijnen ze niet helemaal. Dit komt omdat het hoogtelaag naar verwachting (weliswaar in afgezwakte vorm) boven Centraal Europa blijft ‘hangen’.

In de daaropvolgende dagen verliest het hoogtelaag steeds meer invloed, de neerslagkansen nemen dus alleen maar verder af en de zonkansen stijgen steeds verder. De temperatuur ligt de gehele komende week met 12 tot 16 graden rond de normaal voor de tijd van het jaar, volgend weekend zien we zelfs een lichte stijging in de temperatuurpluim.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse bewolkingverwachting van het KNMI.

Hier wil ik het voor vandaag bij laten. Morgen ben ik er weer met een nieuw weerbericht, Rico schrijft maandag weer. Fijn weekend en graag tot morgen!

Deze foto werd gisteren gemaakt door Jolanda Bakker.

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 267 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier