klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie: na de enorme hitte op dinsdag was het gisteren gelukkig minder warm. Met name in het noorden en westen was het een stuk koeler. Ook vandaag liggen de temperaturen niet zo hoog. De meeste hitte is momenteel te vinden over Spanje en Frankrijk. Het hoog dat nu boven Groot-Britannië ligt, trekt echter over ons land, waardoor de wind in het weekend naar het zuidoosten draait en deze warme lucht dichterbij komt. Zaterdag wordt het dan ook wederom een hete dag.

De weerkaart voor vandaag. Momenteel hebben we te maken met een noordelijke stroming dankzij het hoog boven Groot-Brittannië. Bron: KNMI

Gisteren bestond het weerbeeld uit afwisselend wolkenvelden en zonneschijn. In het oosten was de meeste ruimte voor de zon, in het uiterste noorden en op de Wadden was het juist vrijwel de gehele dag bewolkt. Er was een tweedeling qua temperatuur: op de Wadden werd het niet warmer dan 18 graden terwijl het in Arcen met 29,2 graden het warmst werd. In België werd het nog warmer: meerdere stations maten daar een temperatuur boven de 30 graden. De koploper was Buzenol met 32,9 graden.

Ton Wesselius maakte deze foto. In de middag was er steeds meer ruimte voor de zon.
Bij Trijntje van den Berg maken de bloemen dankbaar gebruik van de hoge temperaturen.
Christine Maaskant in Friesland was het grijs.
Jolanda Bakker maakte deze foto.

Vandaag start de dag in België en in het zuiden met veel zonneschijn. In het noorden komt bewolking voor. De bewolking lost gedeeltelijk op waardoor de zon zich ook in het noorden steeds meer laat zien, maar in het uiterste noorden en op De Wadden blijft de kans op wolkenvelden aanwezig. Er staat een matige, in de kustgebieden vrij krachtige noordelijke wind waardoor het in het noorden een stuk frisser is dan elders. Op de Wadden wordt het 17 a 18 graden, in de noordelijke kustgebieden 18-20 graden. Aan de westkust ligt de temperatuur tussen de 20 en 22 graden. In het midden van het land is het 22-24 graden en in het zuiden wordt het maximaal 27 graden. In België is het lokaal nog wat warmer: daar liggen de temperaturen in het binnenland tussen de 25 en 28 graden, in het zuiden wordt lokaal de 30 graden gehaald.
Morgen draait de noordelijke wind richting het noordoosten en wordt daarnaast wat zwakker waardoor de temperaturen (voornamelijk in de kustgebieden) iets hoger liggen: 18 graden op de Wadden, 24-26 graden in het midden en lokaal 30 graden in het zuiden van België. Het is volop zonnig, al komen in het noorden opnieuw enkele wolkenvelden voor.

Zaterdag trekt vanuit het zuiden een zeer warme luchtmassa onze kant op. We zien hier de temperatuur op het 850hPa vlak, zo’n 1500 meter hoogte. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Zaterdag draait de wind naar het zuidoosten. Hierdoor wordt warmere lucht aangevoerd -zie de kaart hierboven-. De zon schijnt volop. In de kustgebieden en in het noorden wordt het 25-29 graden, maar verder is het op uitgebreide schaal tropisch warm met temperaturen van 30 graden. In het zuiden wordt het lokaal 33 a 34 graden en ook in België wordt het op uitgebreide schaal meer dan 30 graden. Lokaal komt het hier tot 34 of zelfs 35 graden.

Zondag verliest het hogedrukgebied zijn invloed en wordt de wind westelijk. Hierdoor wordt het duidelijk frisser met temperaturen van 21-24 graden in de kustgebieden. Landinwaarts wordt het op de meeste plekken 25 graden of warmer en in het zuidoosten kan lokaal de 30 graden nog bereikt worden. Er komen (stapel)wolken voor, maar nog steeds is het overwegend zonnig.

Volgende week gaan de temperaturen omlaag en wordt het iets wisselvalliger. Er komen vaker wolkenvelden of stapelwolken voor en de kans op een bui neemt toe. Deze trend zit vrij zeker in de verwachting, zoals mooi te zien is in de pluim hieronder.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Het weekend heet, daarna gaan de temperatuur weer omlaag
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Na het weekend meer neerslagkansen, maar grote hoeveelheden zullen er niet vallen. De kans op buien neemt simpelweg wat toe.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 490 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer