Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie: na de enorme hitte op dinsdag was het gisteren gelukkig minder warm. Met name in het noorden en westen was het een stuk koeler. Ook vandaag liggen de temperaturen niet zo hoog. De meeste hitte is momenteel te vinden over Spanje en Frankrijk. Het hoog dat nu boven Groot-Britannië ligt, trekt echter over ons land, waardoor de wind in het weekend naar het zuidoosten draait en deze warme lucht dichterbij komt. Zaterdag wordt het dan ook wederom een hete dag.

De weerkaart voor vandaag. Momenteel hebben we te maken met een noordelijke stroming dankzij het hoog boven Groot-Brittannië. Bron: KNMI

Gisteren bestond het weerbeeld uit afwisselend wolkenvelden en zonneschijn. In het oosten was de meeste ruimte voor de zon, in het uiterste noorden en op de Wadden was het juist vrijwel de gehele dag bewolkt. Er was een tweedeling qua temperatuur: op de Wadden werd het niet warmer dan 18 graden terwijl het in Arcen met 29,2 graden het warmst werd. In België werd het nog warmer: meerdere stations maten daar een temperatuur boven de 30 graden. De koploper was Buzenol met 32,9 graden.

Ton Wesselius maakte deze foto. In de middag was er steeds meer ruimte voor de zon.
Bij Trijntje van den Berg maken de bloemen dankbaar gebruik van de hoge temperaturen.
Christine Maaskant in Friesland was het grijs.
Jolanda Bakker maakte deze foto.

Vandaag start de dag in België en in het zuiden met veel zonneschijn. In het noorden komt bewolking voor. De bewolking lost gedeeltelijk op waardoor de zon zich ook in het noorden steeds meer laat zien, maar in het uiterste noorden en op De Wadden blijft de kans op wolkenvelden aanwezig. Er staat een matige, in de kustgebieden vrij krachtige noordelijke wind waardoor het in het noorden een stuk frisser is dan elders. Op de Wadden wordt het 17 a 18 graden, in de noordelijke kustgebieden 18-20 graden. Aan de westkust ligt de temperatuur tussen de 20 en 22 graden. In het midden van het land is het 22-24 graden en in het zuiden wordt het maximaal 27 graden. In België is het lokaal nog wat warmer: daar liggen de temperaturen in het binnenland tussen de 25 en 28 graden, in het zuiden wordt lokaal de 30 graden gehaald.
Morgen draait de noordelijke wind richting het noordoosten en wordt daarnaast wat zwakker waardoor de temperaturen (voornamelijk in de kustgebieden) iets hoger liggen: 18 graden op de Wadden, 24-26 graden in het midden en lokaal 30 graden in het zuiden van België. Het is volop zonnig, al komen in het noorden opnieuw enkele wolkenvelden voor.

Zaterdag trekt vanuit het zuiden een zeer warme luchtmassa onze kant op. We zien hier de temperatuur op het 850hPa vlak, zo’n 1500 meter hoogte. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Zaterdag draait de wind naar het zuidoosten. Hierdoor wordt warmere lucht aangevoerd -zie de kaart hierboven-. De zon schijnt volop. In de kustgebieden en in het noorden wordt het 25-29 graden, maar verder is het op uitgebreide schaal tropisch warm met temperaturen van 30 graden. In het zuiden wordt het lokaal 33 a 34 graden en ook in België wordt het op uitgebreide schaal meer dan 30 graden. Lokaal komt het hier tot 34 of zelfs 35 graden.

Zondag verliest het hogedrukgebied zijn invloed en wordt de wind westelijk. Hierdoor wordt het duidelijk frisser met temperaturen van 21-24 graden in de kustgebieden. Landinwaarts wordt het op de meeste plekken 25 graden of warmer en in het zuidoosten kan lokaal de 30 graden nog bereikt worden. Er komen (stapel)wolken voor, maar nog steeds is het overwegend zonnig.

Volgende week gaan de temperaturen omlaag en wordt het iets wisselvalliger. Er komen vaker wolkenvelden of stapelwolken voor en de kans op een bui neemt toe. Deze trend zit vrij zeker in de verwachting, zoals mooi te zien is in de pluim hieronder.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Het weekend heet, daarna gaan de temperatuur weer omlaag
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Na het weekend meer neerslagkansen, maar grote hoeveelheden zullen er niet vallen. De kans op buien neemt simpelweg wat toe.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 482 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier