klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Na een redelijk weekend met wolkenvelden en zeker gisteren geregeld zon, ziet het weerbeeld er in deze slotweek van november wisselvallig uit. Vandaag overdag is het nog droog, maar vanaf vanavond valt regelmatig regen. De temperatuur is te hoog voor de tijd van het jaar en stijgt naar 10-12 graden, normaal is het eind november een graad of 7-8.

Vanaf vrijdag gaat de temperatuur omlaag en december start koud. Overdag wordt het volgende week niet warmer dan 4-5 graden en in de nacht en vroege ochtend gaat het vriezen. Normaal is het begin december 7 graden.

De zondag begon fraai. Ton Wesselius maakte deze foto bij het Braassemermeer.
In het oosten van het land vroor het licht en werd ijs gevormd. Tonny Morsink maakte de foto.
Aldo maakte deze foto ten zuiden van Breda.

Gisteren waren er wolkenvelden, maar ook de zon scheen geregeld. In Lelystad, Amsterdam, Gilze-Rijen, Herwijnen en Stavoren scheen de zon 5 uur. In het zuidwesten was het grijs en bewolkt en kwam mist voor. Deze mist breidde zich in de middag over het westen en zuiden uit en uiteindelijk werd het overal grijs.

De temperatuur steeg naar 7 tot 11 graden. In Stavoren werd het maximaal 6,5 graden, Ell noteerde 10,8 graden.

Overdag scheen op veel plaatsen de zon, zoals hier in Zevenhuizen. Jolanda Bakker maakte de foto.
In Vlissingen was het grijs en bewolkt met mist. Erica van Leeuwen-de Bruijn maakte de foto.
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Mix van wolken en zon, vanavond regen

Op deze maandag is er een mix van wolkenvelden en af en toe zon. Vanochtend schijnt de zon vooral in het zuiden, vanmiddag komt ze ook verder naar het noorden af en toe tevoorschijn. In het zuiden wordt de bewolking geleidelijk dikker en aan het eind van de middag neemt in Zeeland de kans op een beetje regen toe.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit het zuiden tot zuidoosten. De temperatuur stijgt naar maximaal 7-8 graden in het noorden en noordoosten en naar 9-10 graden elders. In het zuiden kan het hier en daar 11 graden worden. Ook in België is het 10-11 graden, maar in de hogere delen wordt het niet warmer dan 7-9 graden.

Vanavond is het bewolkt en in het zuiden en westen gaat het licht regenen. Komende nacht regent het overal van tijd tot tijd. De wind waait matig uit het zuiden tot zuidoosten en het kwik daalt naar 5 graden in het noordoosten en naar 9 in het zuidwesten.

De verwachte weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Regenachtig en zacht

Morgen overheerst de bewolking en er valt van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. De wind waait matig boven land en vrij krachtig aan zee. De temperatuur stijgt naar 10 graden in het noorden en naar 11 in het westen, midden en oosten. In het zuiden stijgt het kwik naar 12 graden. Daarmee is het duidelijk zachter dan normaal, want gebruikelijk is het eind november een graad of 7-8. In België wordt het op meerdere plaatsen 11-12 graden, alleen in de Oostkantons blijft het kwik, met 8-10 graden, iets achter.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag is het bewolkt en valt af en toe regen. Later in de nacht neemt de kans op regen vanuit het zuiden toe. Het wordt niet kouder dan 7-10 graden.

Albert Thibaudier maakte deze foto.
Martin Vye maakte deze foto

Woensdag is het bewolkt en in de ochtend regent het stevig. Het regengebied trekt noordwaarts over het land en in de middag wordt het vanuit het zuiden wat droger. Helemaal droog wordt het niet, want vanuit het westen volgen vrij snel enkele buien. De matige zuiden tot zuidoostenwind neemt toe naar vrij krachtig tot krachtig boven land en naar hard aan zee. De temperatuur stijgt naar 10-11 graden in het noorden en naar 12 in het midden en zuiden. Lokaal kan het in het zuiden 13 graden worden. Ook in België wordt het 11-13 graden, maar opnieuw blijft het kwik in de hogere delen wat achter.

Eerst is het vrij zacht, vanaf het weekend wordt het vrij koud.

Donderdag nog zacht, vanaf vrijdag dalende temperaturen

Ook donderdag is het bewolkt en valt van tijd tot tijd regen. De matige tot vrij krachtige zuidwestenwind wordt geleidelijk noordwest en de temperatuur stijgt naar 10-12 graden.

Vanaf vrijdag zet de temperatuur de daling in. Vrijdag wordt het 8-10 graden, zaterdag 6-8 en zondag 5-7 graden. Zondagochtend, 1 december, (start meteowinter) kan het lokaal weer een graadje vriezen. Het weerbeeld blijft aan de wisselvallige kant en met wat geluk wordt de neerslag zelfs wat winters. Ook na het weekend blijft het vrij koud met temperaturen onder de 5 graden en in de nacht lichte vorst.

Of dit een aanzet is tot een wat meer winters weertype moet worden afgewacht. De komende dagen natuurlijk meer hierover!

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de eerste dagen rond of boven de 10 graden ligt. Vanaf vrijdag gaat het kwik omlaag en met december op de kalender is het vrij koud met temperaturen onder de 5 graden en in de nacht lichte vorst.

Diny Reijnen maakte deze fraaie foto.
Janieke Bloemhof maakte deze prachtige foto.
Joyce Derksen maakte deze prachtige foto.
Maurice Vroegrijk maakte deze prachtige foto van de zonsondergang met opkomende mist.

De komende dagen maken Ronald en Maarten het weerbericht. Ik meld mij komend weekend weer. Voor nu een mooie dag en tot een volgende keer!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

De weerkalender 2020 komt eraan! Bestel nu een exemplaar voor de Alpen en/of de Benelux. In de voorinschrijving is de prijs 12,99 euro.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.629 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer