Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

Zachte lucht gaat vandaag een aanval plaatsen op het koude winterweer en zoals gewoonlijk lukt dit weer zonder enige moeite. Het is dan ook bewolkt en een gebied met neerslag bereikt in de loop van de ochtend het westen en trekt daarvandaan oostwaarts over het land. In eerste instantie valt de neerslag als (smeltende) sneeuw, maar geleidelijk gaat dit over in ‘doodnormale’ regen.

De temperatuur loopt langzaam op met rond het middaguur in het westen van het land kwikstanden van 2-3° boven nul. In het oosten en noordoosten is het dan nog rond of onder nul. Aan het eind van de middag is het 0 tot 2° in het noordoosten en 5-6 in het westen. De zuidenwind neemt in kracht toe en wordt over land matig en aan zee (vrij) krachtig, windkracht 4 tot 6.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt met af en toe wat lichte regen en motregen. De temperatuur loopt verder op en rond middernacht is het van noordoost naar zuidwest zo’n 4 tot 8°.

Jolanda Bakker maakte deze foto in Waddinxveen. De komende dagen zal het beeld er overal zo uitzien met smeltend ijs.
Deze foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm in Zevenhuizen.
In de westelijke helft kwam het tot wat lichte sneeuw. Siebren Kroles maakte de foto in Den Helder.
Lokaal klaarde het op en Ton Wesselius maakte de foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk op landgoed Lievensberg in Bergen op Zoom
Prachtige ijsbanen, maar helaas slaat de dooi toe. Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Weerpraatje

Het frontensysteem behorende bij depressie Laszlo trekt vandaag van west naar oost over het land en doet een aanval op het winterweer van de laatste tijd. Zoals gewoonlijk lukt dit weer vrij aardig, maar voordat het gaat regenen is er eerst sneeuw mogelijk. Morgen zitten we dan in de zogenaamd warme sector van de depressie en het wachten is op een koufront. Dit koufront hoort bij depressie Martin en aan de achterzijde daarvan stroomt weer koudere lucht naar onze streken.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

De verwachte opklaringen waren gisteren spaarzaam en dat resulteerde al in een minder koude nacht dan eerder gedacht, want het vroor gisternacht licht tot matig. Ook overdag overheerste de bewolking, maar in het westen en zuiden kwam ook de zon even tevoorschijn met hier en daar 2-3 uur zonneschijn.

De temperatuur steeg in de zuidwestelijke helft tot boven nul met in Wilhelminadorp 3,0 en in Hoek van Holland 4,3°. Elders bleef het vriezen en kon (weer) een ijsdag worden genoteerd. In het oosten en noordoosten van het land bleef het zelfs (ruim) 4° vriezen.

Afgelopen nacht vroor het over het algemeen licht, in opklaringsgebieden ook matig met minima tussen de -1 en -8°. Op deze vrijdag is het bewolkt en vanuit het westen valt enige tijd sneeuw die overgaat in regen. De temperaturen zullen, zoals hierboven al gezegd, geleidelijk oplopen.

De weerkaart voor komende zondag volgens UKMO met depressie Martin boven onze omgeving. Bron: wetterzentrale.de

Het weekend verloopt behoorlijk wisselvallig. Morgen zitten we nog in de warme sector van depressie Laszlo en is het bewolkt met af en toe wat lichte regen en motregen. De wind waait matig uit het westen en de temperatuur stijgt van noordoost naar zuidwest naar 6 tot 9, misschien wel 10°. De sneeuw zal dan ook snel verdwijnen en de ijsvloer wordt flink aangetast.

In de nacht naar zondag gaat het enige tijd regenen op de passage van een koufront behorende bij depressie Martin en zondag overdag draait het om flinke buien. Vanwege een langzaam weer dalende bovenluchttemperatuur kunnen de buien in de avond en nacht naar maandag een winters karakter krijgen. De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 6 tot 8°. Later gaat het kwik omlaag.

De verwachte weerkaart voor halverwege volgende week volgens EC. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend is het aanvankelijk wisselvallig met enkele (winterse) buien. Maandag wordt het nog 4 tot 6°, de rest van de week liggen de maxima tussen de 2 en 4° en in de nacht en ochtend vriest het licht met een grote kans op gladheid.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik vandaag flink gaat stijgen. Morgen is het dan vrij zacht met een graad of 7-8, maar daarna gaat de temperatuur weer omlaag met halverwege volgende week weer temperaturen een fractie boven nul.

Volgens de webcam van RMI ligt er op de Mont Rigi zo’n 10 centimeter sneeuw.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen

Het neerslaggebied trekt vandaag ook over de hogere delen van België met grote kans op sneeuw. Het wordt maximaal 1° boven nul. Morgen wordt het flink zachter met ook in de Ardennen en Hoge Venen temperaturen van 4-5° boven nul. Daarbij is kans op regen, maar na het weekend wordt het opnieuw kouder met regelmatig sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen. De temperaturen blijven vanaf dinsdag weer de hele dag onder het vriespunt en de sneeuwlaag, van momenteel 10 centimeter op de Mont Rigi, wordt dikker.

Jannes Wiersema maakte deze foto.

Dit was het weer voor deze vrijdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOUW groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.524 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier