Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen weersituatie: 
Op de weerkaart vinden we vandaag boven de Alpen het hogedrukgebied Xander, maar voor ons van belang is een diepe depressie bij IJsland. Een front behorende bij deze depressie, die de naam Antje heeft gekregen (vrouwen wees gerust… in 2017 zijn de depressies mannen namen… 😉 ), trekt vanavond en de komende nacht over onze streken en daarmee wordt het startsein gegeven voor een zachte Kerst met regelmatig veel wind, van tijd tot tijd regen en hoge temperaturen. Na de Kerstdagen zorgt hogedruk weer voor dalende temperaturen en tijdens de laatste dagen van het jaar kan het in de nacht weer enkele graden vriezen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: wolkenvelden, in de noordwestelijke helft opklaringen
We begonnen de donderdag gisteren met veel bewolking en regen en in de hogere delen van de Lage Landen viel smeltende sneeuw. De neerslag trok vrij snel naar het zuidoosten weg en de rest van de dag bleef het droog. In de noordwestelijke helft kwam de zon goed tevoorschijn en dat leverde nog 4 uur zonneschijn op. Elders bleef het wolkendek nagenoeg gesloten. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 6° in het oosten (Twenthe 5,8, Hupsel 6,0 en Arcen 6,1°) en 9 in het noordwesten. Vlieland en Berkhout noteerde 8,6 en Den Helder 9,0°. In België lagen de maxima tussen de 2° op de hogere toppen (Elsenborn 1,5 en Mont-Rigi 1,8°) en tussen de 6 en 8 elders met in Zeebrugge maximaal 7,5 en in Koksijde 7,6°.

de zon kwam er in het noordwesten al vrij snel bij gisteren. De foto werd gemaakt door Sytse Schoustra
de zon kwam er in het noordwesten al vrij snel bij gisteren. De foto werd gemaakt door Sytse Schoustra
Ook bij de overtocht naar Texel scheen de zon. De foto werd gemaakt door mijn zoon Wesley.
Ook bij de overtocht naar Texel scheen de zon. De foto werd gemaakt door mijn zoon Wesley.

Vandaag: mix van zon en wolken
We hebben op deze vrijdag een mix van zon en wolkenvelden en het blijft overal droog. De matige zuidwestenwind neemt vanmiddag toe naar matig tot vrij krachtig over land en naar krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 8°. In België is het wat kouder met temperaturen van een graad of 1-2 in de Ardennen en Hoge Venen en naar 5 tot 8 elders.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en het gaat enige tijd regenen en motregenen. De wind is vanavond vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, kracht 5 tot 7. Op de Wadden is de zuidwester enige tijd stormachtig, windkracht 8 met kans op (zeer) zware windstoten tot 100 km/uur. De temperatuur daalt op de meeste plaatsen naar zo’n 5-6°, maar in de Ardennen en Hoge Venen is het enkele graden kouder. De neerslag valt overigens ook daar in vloeibare vorm.

Morgen: eerst zon, later weer wolken
Morgen is het aanvankelijk nog aan de bewolkte kant met in de zuidoostelijke helft nog kans op wat lichte regen, maar al vrij snel is het droog en gaat de zon schijnen. In de middag neemt de hoge bewolking toe, maar het blijft droog. De vlagerige wind waait uit het zuidwesten en is matig over land, vrij krachtig tot krachtig in de kustgebieden en hard op de Wadden, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur stijgt naar maximaal 8-9° in het oosten en naar 10 in het westen van het land. Ook in het westen van Vlaanderen wordt het een graad of 10, maar verder naar het oosten zijn de temperaturen wat lager met bijvoorbeeld op de hogere toppen een temperatuur van een graad of 4-5.

Morgenavond, Kerstavond, is het bewolkt en in de loop van de avond gaat het vanuit het noorden enige tijd regenen en motregenen. Ook tijdens de Kerstnacht is het bewolkt en regenachtig. De zuidwestenwind is nog altijd duidelijk aanwezig en waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7 met kans op (zware) windstoten. De temperatuur wordt niet lager dan 6 tot 8°.

niet overal scheen gisteren de zon, want in het zuidoosten bleef het grijs en bewolkt. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.
niet overal scheen gisteren de zon, want in het zuidoosten bleef het grijs en bewolkt. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Kerstdagen: erg zacht, vrij veel wind en van tijd tot tijd regen
Zondag, 1e Kerstdag, zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog, maar hier en daar is ook een klein beetje regen mogelijk. De zuidwestenwind is vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, maar langzaam neemt de wind wat in kracht af. De temperatuur is erg hoog voor de tijd van het jaar (normaal 7°) en stijgt naar 12-13° en daarmee is de Kerst bijna net zo zacht als het record van vorig jaar, want toen noteerde De Bilt een temperatuur van maximaal 14,0°.

de verwachte (zeer hoge) maxima volgens ECMWF.
de verwachte (zeer hoge) maxima volgens ECMWF.

Zondagavond en in de nacht naar maandag is het bewolkt met af en toe wat lichte regen. De zuidwestenwind waait vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee (windkracht 5 tot 7) en de temperatuur daalt niet of nauwelijks naar waarden omstreeks de 10-11°.

Maandag, 2e Kerstdag, vinden we een depressie boven Scandinavië en een hogedrukgebied ten zuidwesten van Engeland. Bij ons is het bewolkt en regenachtig, maar later op de dag wordt het vanuit het noordwesten droog met opklaringen. De vrij krachtige tot harde zuidwestenwind draait naar west tot noordwest en de temperatuur, die in de nacht nog erg hoog is, zal overdag uitkomen op waarden tussen de 8 en 10°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande maandag, 2e Kerstdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande maandag, 2e Kerstdag volgens ECMWF.

Na Kerst: de temperaturen gaan dalen dankzij nieuwe hogedruk.
Na de Kerstdagen gaan we weer volop profiteren van een krachtig hogedrukgebied boven onze streken. Dit hoog lijkt de gehele week ons weerbeeld te bepalen en het is dan ook weer rustig weer. De zon zal geregeld schijnen, maar zo nu en dan is het ook weer nevelig en mistig. De temperatuur gaat weer naar beneden en komt later in de week uit op waarden enkele graden boven het vriespunt. In de nacht gaat het weer enkele graden vriezen en dat kan in de nacht naar dinsdag al in het zuiden van België gebeuren. Vanaf donderdag vriest het op de meeste plaatsen in de Lage Landen enkele graden. Het Amerikaanse model is overigens (iets) minder koud dan de Europese tegenhanger…

de verwachte weerkaart voor oudjaarsdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor oudjaarsdag volgens ECMWF.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur aanvankelijk omhoog gaat naar meer dan 10° tijdens de Kerstdagen. Met Kerst is het veelal een graad of 12, maar na Kerst gaan de temperaturen weer snel naar beneden. Dinsdag is het een graad of 8-9, woensdag moeten we het doen met een graad of 6-7, maar de rest van het jaar liggen de maxima rond of onder de 5° met in de nacht een toenemende kans op vorst.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we de temperturen eerst oplopen om vervolgens na Kerst weer te dalen. Vooral de ‘oper’ is de laatste dagen van het jaar koud met overdag temperaturen rond of net boven het vriespunt en on de nacht enkele graden eronder. Het ensemblegemiddelde is (iets) hoger dan de ‘oper’ en ligt eind volgende week rond de 4°.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en daaraan zien we dat de temperatuur van het water aanvankelijk stijgt naar een graad of 5-6 met de Kerstdagen. Daarna koelt het water af naar gemiddeld een graad of 3, maar volgens de ‘oper’ komt de temperatuur uit op waarden net boven het vriespunt.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en ook de komende dagen wordt geen winterse neerslag verwacht. Het wordt dan ook overal een groene Kerst.

Geen witte Kerst!
Het is al een groot aantal dagen duidelijk… geen witte Kerst. Er valt weliswaar neerslag, maar dan in vloeibare vorm en bovendien waait het flink bij temperaturen die veel te hoog zijn voor de tijd van het jaar.

dit jaar geen witte Kerst in de Lage Landen.
dit jaar geen witte Kerst in de Lage Landen.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

de zon ging fraai onder bij Jannes Wiersema.
de zon ging fraai onder bij Jannes Wiersema.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 862 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier