Advertentie 

Algemene situatie

Onderweg naar droge Kerstdagen, want juist met de Kerstdagen profiteren we van hogedruk boven onze streken. Voordat het zover is hebben we te maken met depressie Stina en de bijbehorende fronten trekken vandaag over onze streken met geruime tijd regen. De temperaturen zijn ook weer hoog met volop dubbele cijfers, maar ook de temperatuur gaat tijdens de Kerstdagen omlaag en zijn dan wat normaler voor de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Bewolkt en enkele buien

Gisteren was het bewolkt en er trokken enkele buien over het land. Voor de zon was niet of nauwelijks ruimte, met alleen in Zeeland nog 1-2 uur zonneschijn. Elders bleef het bij wat knipogen.

De temperatuur steeg naar 6 tot 9° met op Terschelling 6,0 en in Stavoren 6,3°. De Limburgse plaatsen Arcen en Ell kwamen uit op maximaal 9,0°. In België lagen de maxima tussen de 4 en 9° met op de Mont Rigi maximaal 4,1 en in Sint Katelijne Waver 9,1°.

de dag begon in het noordoosten nog met deze fraaie zonsopkomst. Jannes Wiersema maakte de foto.
Bij Ton Wesselius was het weer een grijze dag met veel bewolking.
Jolanda Bakker maakte deze foto met vele grijstinten.
Deze foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg.
Deze prachtige foto werd gemaakt in Gendt door Joyce Derksen.

Perioden met regen

Het is op deze vrijdag bewolkt en er zijn flinke perioden met regen. Op de meeste plaatsen valt zo’n 10 tot 15 millimeter. Vanmiddag nemen de neerslagkansen vanuit het zuidwesten af, maar de opklaringen komen te laat om de zon nog te kunnen zien.

De wind waait aanvankelijk zwak tot matig uit het zuiden, maar vanuit het zuiden draait de wind naar zuidwest en neemt flink in kracht toe. Over land wordt de zuidwester vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7. In het noorden blijft de wind tot de avond zwak uit het zuiden tot zuidoosten.

De temperatuur is erg hoog voor de tijd van het jaar en stijgt naar 8-9° in het noorden en op de Wadden, naar 11-12° in het midden en naar 13-14 in het zuiden en op veel plaatsen in België.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. In het noorden en later ook weer elders komt het tot enkele buien.

Wisselvallig weekend

Het weekend verloopt wisselvallig. Zaterdag krijgen we te maken met enkele buien, maar in de middag neemt de buiigheid geleidelijk af. Geregeld schijnt ook de zon en de temperatuur stijgt naar 9 tot 12°. Er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige westenwind, windkracht 4 tot 6.

Zondag is het bewolkt en zijn er flinke perioden met regen. De temperatuur ligt van noordoost naar zuidwest tussen de 8 en 12° en er staat over het algemeen niet veel wind.

De verwachte weerkaart volgens ECMWF voor eerste Kerstdag. Hogedruk bouwt zich op ten zuiden van onze streken. Bron: wetterzentrale.de

Rustig hogedrukweer

Volgende week, de kerstweek, profiteren we van hogedruk boven onze streken. De kern van het hogedrukgebied komt waarschijnlijk ten zuiden van de Lage Landen te liggen en daardoor houden we een aanlandige wind met aanvoer van vrij veel wolkenvelden.

De neerslagkansen zijn echter klein en de temperaturen gaan omlaag. In een rustige atmosfeer loopt het kwik op naar waarden rond de 6-7°. Ook de nachten worden kouder met temperaturen veelal tussen de 1 en 4°. In ieder geval wat betere temperaturen die passen bij de tijd van het jaar, maar wel neemt de kans op nevel en mist toe.

Kortom: de Kerstdagen verlopen weliswaar groen, maar niet zo zacht als in 2015 (De Bilt 14,0°) en 2016 (11,7°). Ook vorig jaar was het met 9,1° te warm voor de tijd van het jaar. De laatste echt duidelijk te koude Kerst hadden we overigens in 2010. Toen werd het in De Bilt niet warmer dan 0,6°. Bovendien was dat ook de laatste witte Kerst!

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land gaat, hoe kan het ook anders, na vandaag omlaag. Vanaf zondag liggen de maxima weer onder de 10° met op beide Kerstdagen temperaturen van een graad of 6-7.

Dit troosteloze weerbeeld zullen we dit weekend vaker zien. Johan Klos maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen!

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 749 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier