Advertentie 

Algemene situatie

Op de Atlantische Oceaan vinden we een omvangrijke depressie genaamd Pia. Het bijbehorende occlusiefront zal ons komende nacht passeren, maar voordat het zover is blijft het vandaag droog met vanmiddag van het zuiden uit de zon. De temperatuur is deze week vrij hoog met gemiddeld een graad of 8, maar in het weekend voor de Kerstdagen gaat het kwik eerder omhoog dan omlaag. De dubbele cijfers zullen dan weer worden gehaald en we kunnen een week voor Kerst al met grote zekerheid zeggen dat het (wederom) groene Kerstdagen zullen worden.

Het weer blijft altijd een verwachting, maar er moet op de weerkaarten toch wel heel veel gebeuren om nog tot een winterse setting te komen rond de Kerstdagen… Toch laten we ons graag verrassen door de weerkaarten!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Eerst regen, later in de zuidwestelijke helft ook zon

Gisteren was het bewolkt en een gebied met regen trok over het land naar het oosten. Gistermiddag werd het weer droog en in de zuidwestelijke helft klaarde het flink op met in Zeeland uiteindelijk nog (ruim) 4 uur.

De temperatuur steeg naar 5° in het noordoosten (Nieuw Beerta 4,8°) en naar 8-9 in de zuidwestelijke helft waar Wilhelminadorp en Westdorpe uitkwamen op 9,3°. In België lagen de maxima tussen de 3 en 11° met op de Mont Rigi 2,5 en in Koksijde 10,8°.

Ton Wesselius maakte deze foto in Roelofarendsveen. Na een bewolkte ochtend klaarde het in de middag op.
Martin Vye vraagt zich af of de Kerst dit jaar nat en groen zal zijn… Je kans is zeer groot!
Fraaie opklaringen bij Jolanda Bakker.
Ook bij Debbie van Ooststroom in Stompwijk klaarde het geleidelijk op.
Fraaie opklaringen bij Trijntje van den Berg in Barendrecht.
Altijd een troosteloos gezicht. Langzaam smeltende sneeuwpoppen. Jannes Wiersema maakte de foto in het Groningse Roodeschool.
9 jaar geleden was het wit en bleef het wit tot en met de Kerstdagen. Het was tevens de laatste witte Kerst. Martin Vye stuurde deze foto in.

Veel bewolking, later vanuit het zuiden opklarend

Het is op deze dinsdag bewolkt, maar het blijft wel droog. Aanvankelijk komt nevel en mist voor, maar vanuit het zuiden klaart het vanmiddag op en komt dus de zon tevoorschijn. De wind waait uit het zuidoosten en is over land meest matig en aan zee en op de Wadden vrij krachtig tot krachtig, windkracht 4 tot 6. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 5 in het noordoosten en naar 9 in het zuiden en op veel plaatsen in België. In de hogere delen van België wordt het 3-4° en het aanwezige sneeuwdek zal (verder) verdwijnen.

Vanavond en de komende nacht is het weer bewolkt en in de nacht gaat het vanuit het westen regenen op de passage van een occlusiefront. De zuid tot zuidoostenwind waait matig over land en vrij krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur daalt naar 2-3° landinwaarts en naar ongeveer 6 in de zuidwestelijke helft.

Wegtrekkende regen

Morgen starten we met veel bewolking en het gebied met regen trekt naar het noordoosten weg. Al vrij snel is het overal droog en klaart het op. In de middag hebben we een afwisseling van wolkenvelden, af en toe zonneschijn en een enkele bui.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 8° in het noorden en naar 10 in het zuiden van het land en in België. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het een graad of 5.

De verwachte weerkaart voor later deze week. Bron: wetterzentrale.de

Aanhoudend wisselvallig met oplopende temperaturen

Donderdag starten nog droog, maar het is al wel bewolkt. In de middag gaat het vanuit het westen buiig regenen. De zuidenwind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig en het wordt 7 tot 9°. Vrijdag een herhaling van zetten, want we starten droog maar in de middag gaat het wederom regenen. De temperatuur is met 8 tot 10° een fractie hoger.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens EC. Bron: wetterzentrale.de

In het weekend gaat het kwik verder omhoog in een west tot zuidwestelijke stroming. Zaterdag loopt het kwik op naar 9° in het noorden en naar 11-12 in het zuiden. Zondag kan het in het zuiden 13° worden. Het blijft daarbij wisselvallig met op zaterdag enkele buien en zondag (later op de dag) enige tijd regen.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag (2e Kerstdag). Hogedruk boven onze streken zorgt voor droog en rustig weer. Bron: wetterzentrale.de

Tijdens de Kerstdagen zien we de opbouw van hogedruk boven onze streken. De neerslagkansen nemen dan af en de temperaturen zullen weer wat dalen.

Er moet, nogmaals, op de weerkaarten heel veel gebeuren om nog een winterse setting te krijgen voor de Kerstdagen. Onder de vleugels van hogedruk kan het overigens na Kerst en begin volgend jaar verder afkoelen…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de komende tijd verder stijgt naar uiteindelijk de dubbele cijfers in en rond het weekend. Met de Kerstdagen gaat het kwik weer omlaag.

Daar waar de zon scheen, ging deze fraai onder. Ton Wesselius maakte de foto in Roelofarendsveen.
In Doornenburg knipoogde de zon slechts bij ondergang. Joyce Derksen maakte de foto.

Dit was het voor vandaag. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de woensdag verzorgen en ik ben er dan donderdag weer. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.007 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen – Zachte aanloop naar (wederom) groene Kerstdagen!”

 • Alice
  18 december 2018 at 21:52

  Goedenavond Rico,

  Lees ik op Onweer-Online goede berichten over een SSW en een splitsing van de poolwervel……?
  Kan dat betekenen dat we weer iets moois kunnen verwachten?
  Spannend!

  Hartelijke groet,
  Alice

 • Rico Schröder
  18 december 2018 at 21:59

  Dat kunnen we zeker Alice. Ik verwacht begin volgend jaar weer mooie winterse weerkaarten. De puzzelstukjes moeten natuurlijk wel goed vallen, maar we blijven het volgen!

  Fijne avond,
  Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier