klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Op deze vrijdag zal de zon in het westen en zuiden flink schijnen. In het noorden en oosten is het bewolkt en in het noordoosten valt tot in de middag nog lichte regen. Het wordt 9 tot 14 graden. Het weekend verloopt zacht met morgen temperaturen van 15 tot 18 en zondag van 17 tot 20 graden. Alleen langs de noordkust en op de Wadden blijft het kwik enkele graden achter. Daarbij schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden met lokaal een enkele bui.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Op deze vrijdag hebben we een tweedeling in het weer. In het noorden en oosten is het bewolkt en tot in de middag valt er in het noordoosten af en toe regen. Elders schijnt de zon, die wordt afgewisseld door enkele stapelwolken. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen oost en noord.

De temperatuur loopt op naar 9 of 10 graden in het noorden, naar 12-13 in het midden en naar 14 in het zuiden van het land. In België kan het lokaal nog een graadje warmer worden.

Vanavond en de komende nacht is het over het algemeen bewolkt met slechts hier en daar een opklaring. Het blijft droog en het koelt af naar 4 tot 6 graden.

De dag begon hier en daar met autoruitenkrabben. Debbie van Ooststroom maakte de foto.
Het was overwegend bewolkt, maar het bleef wel op veel plaatsen droog. Jolanda Bakker maakte de foto.
Ton Wesselius maakte deze rustige, maar grijze foto.
Later klaarde het in de zuidwestelijke helft van het land op. Jolanda Bakker maakte de foto.

Morgen starten we de zaterdag met veel bewolking. Geleidelijk klaart het op en komt de zon regionaal tevoorschijn. Uit de bewolking is morgenmiddag lokaal wat gespetter mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog.

De temperatuur loopt op naar 12-13 graden op de Wadden en in het noordwesten en naar 15-16 graden in de gebieden waar het overwegend bewolkt blijft. Daar waar de zon goed doorbreekt kan het 18-19, lokaal zelfs 20 graden worden en de grootste kans daarop maakt de noordoostelijke helft van het land.

Zondag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zonneschijn. Aanvankelijk is het droog, maar zondagmiddag neemt de kans op enkele buien in de zuidelijke helft geleidelijk toe. De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot noordoosten en de temperatuur stijgt naar 12-13 graden op de Wadden en naar 17 tot 20 elders.

De verwachte weerkaart voor dinsdag volgens het Amerikaanse GFS model. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend zullen de temperaturen vanaf dinsdag weer gaan dalen naar waarden rond of zelfs onder de 10 graden. Voordat het zover is wordt het maandag nog vrij zacht met temperaturen tussen de 13 en 17 graden. De zon schijnt daarbij geregeld en het blijft overdag droog. Vanaf dinsdag neemt de wisselvalligheid geleidelijk toe.

Gezien de pluim hieronder is de verwachting een stuk zekerder geworden ten opzichte van gisteren, dus dit weekend maar eerst even genieten van aangename temperaturen.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik eerst gaat stijgen naar waarden in de buurt van de 20 graden op zondag en wellicht ook maandag. Daarna wordt het duidelijk kouder en later volgende week blijven we mogelijk onder de 10 graden.

Het was rustig weer op het water. Ton Wesselius maakte de foto.

De windverwachting voor surfers en zeilers:
De wind waait vanochtend uit het oosten met 3 tot 7 knopen. Vanmiddag wordt de wind noord en neemt toe naar 12 knopen. Morgen waait de wind uit het noordoosten met 12-13 knopen. De windvlagen komen in de buurt van de 20 knopen.

Trijntje van den Berg maakte deze foto in de omgeving van Barendrecht.
Peter van Lindenberg maakte deze foto in Wijk bij Duurstede.
De zon ging fraai onder. Jolanda Bakker maakte de foto.
Hans van Eijsden maakte deze foto met zonnezuil.
Johan Klos maakte deze kleurrijke foto van de zonsondergang.

Dit was het weer voor deze vrijdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 498 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer